Günümüzde kitaplıklar sadece kitapları saklamak için kullanılan nesneler olmanın ötesine geçti. Artık kitaplıklar, farklı tarzlarda tasarlanarak evinize zarafet katmanın bir yolu haline geldi. Çeşitli biblolar, fotoğraf çerçeveleri, mumlar ve hatta bitkiler gibi dekoratif öğeleri kitaplığınıza uyumlu bir şekilde yerleştirerek modern bir görünüm oluşturabilirsiniz. İşte modern bir atmosfer yaratmak için kitaplık dekorasyon önerileri:
Kitap Harici Öğelerin Yerleştirilmesi
1. Kitaplıklarınızı Kitap Dışındaki Eşyalarla Kişiselleştirin. Dekorasyonunuzda kullanabileceğiniz bazı öğeler şunlardır:
- Bitkiler: Aloe vera, sarmaşık, kalp yapraklı deve tabanı, yeşim otu, orkide, yelken (barış) çiçeği, potos sarmaşık, kurdele çiçeği ve kaktüs gibi az bakım gerektiren bitkilerle kitaplığınıza canlılık katabilirsiniz.
- Akvaryum: Balıklar, evinizde huzur yaratmanın yanı sıra, akvaryumlar dekoratif olarak da hoş bir fikir olabilir. Özellikle renkli beta balıkları, göz zevkinize hitap eden bir seçenek olabilir.
- Porselen ve Heykeller: Eğer bir porselen koleksiyonunuz varsa, bunları sergilemek için kitaplığınız harika bir yerdir.
- Resim ve Fotoğraflar: Güzel bir çerçeve seçerek unutulmaz anlarınızı kitaplığınızda sergileyin. Ayrıca, sevdiğiniz bir resmi dekoratif amaçlı çerçeve içinde sergileyebilirsiniz.
- Ayna: Kitaplığınıza derinlik kazandırmak için iç kısmına bir ayna ekleyebilirsiniz. Bu, kitaplığınıza hem daha derin bir görünüm kazandırır hem de şık bir dokunuş sağlar.
- Metal Objeler: Şıklık arayışındaysanız, metal görünümlü objeler kullanabilirsiniz. Eğer böyle bir objeniz yoksa, altın, bronz veya gümüş sprey boyalarla mevcut eşyaları boyayabilirsiniz.
2. Öğelerinizi ilgi çekici ve şık bir görünüme sahip olması için doğru şekilde gruplandırmanız önemlidir.
Öğeleriniz 3lü ya da 5li gibi tek sayılarda gruplandırmaya çalışın. Büyük ve küçük öğeleri bir araya getirmeye çalışın. Kontrast dokunuşlar göze daha estetik görünecektir. Ayrıca aynı türdeki ürünlerinizi bir araya getirebilirsiniz. Örneğin bir koleksiyon yapıyorsanız koleksiyonunuz için bir rafınızı ayırabilirsiniz. ,
3. Raflarınıza sepetler yerleştirerek değişik dokuları bir araya getirebilirsiniz. Bu sepetlerde dergilerinizi, iğne, iplik kumaş gibi malzemelerinizi de koyabilirsiniz. Bu sepetler çeşitli renklerde ve boyutlarda olabilir. Sepet dekorasyonu için birkaç tavsiye:
- Kumandalar, kablolar, zanaat malzemeleri gibi ortalıkta pek görünmesini istemediğiniz malzemelerinizi rafınızın boyuyla aynı uzunlukta olan küp şeklindeki sepetlere yerleştirebilirsiniz. Böylece hem evinizdeki dağınıklığın önüne geçerken seçtiğiniz küp sepetle kitaplığınıza bir doku katmış olacaksınız.
- Dergileriniz için tepsi şeklindeki sepetlerden kullanın. Böylece dergilerinize ulaşımınız da kolay olacak.
- Renkli iplik ve şişleriniz gibi sergilemek istediğiniz büyük objeler için yuvarlak ya da kâse şeklindeki sepetleri tercih edebilirsiniz.
4. Küçük heykeller, kar küreleri gibi dekoratif ürünleri kitaplarınızın üzerine koyarak farklı bir görünüm elde edebilirsiniz.
Objelerinizi önlü arkalı yerleştirin. Arkalara doğru büyük, önlere doğru küçük nesneleri tercih ederek kitaplığınıza bir derinlik kazandırabilirsiniz.
Örneğin; seçtiğiniz bir fotoğrafı rafın arkalarına doğru yerleştirip önünü mumlar veya çiçeklerle dekore edebilirsiniz.
5. Kitaplığınızın raflarını yeniden yerleştirin. Raflar arasındaki uzunluk eşit olmak zorunda değil. Raflarınızı kitaplığınızdan çıkarın. Dilerseniz yan yana küçük raflar oluşturabilirsiniz. Dilerseniz birbirinden farklı boyutlarda yeni raflar yaratabilirsiniz.
Raflarınızı komple doldurmaya çalışmayın. Kalabalık görüntü göz yorucu olabilir. Bu nedenle bir iki eşya tek bir raf için yeterli olacaktır. Örneğin; birkaç kitap ve bir bitki gibi. Sade ve şık.
Kitapların Düzenlenmesi
1. Kitaplarınızı kategorize edin. Bu sayede daha düzenli ve ferah bir görünüm elde edeceksiniz. Örneğin;
- İçeriğine göre, bilim-kurgu, tarihi, fantastik, polisiye vs.
- Yazarlarına göre,
- Türüne göre, kitap, dergi, ansiklopedi vs. gibi
2. Kütüphane benzeri bir ortam yaratmak istiyorsanız, kitaplarınızı alfabetik sırayla yerleştirebilirsiniz. Bu sayede kitaplarınızı da daha kolay bir şekilde bulacaksınız.
3. Eğer görselliğe önem veren biriyseniz, kitaplarınızı renklerine göre dizebilirsiniz. Sıralamanızı sıcak renklerden soğuk renklere doğru yapabilirsiniz.
4. Kitaplarınızı geleneksel şekilde diklemesine koymak zorunda değilsiniz. Yatay bir şekilde yerleştirerek estetik bir görünüm elde edebilirsiniz.
5. Alt raflara daha büyük kitapları, üst raflara daha küçük boyuttaki kitaplarınızı yerleştirerek, daha dengeli bir görünüm elde edebilirsiniz.
6. Birkaç kitabınız dik dururken son yerleştireceğiniz kitabı hafif eğimli şekilde rafınıza yaslayabilirsiniz. Bu hareketlilik gözünüze daha hoş görünmesini sağlayacaktır.
Tasarım ve Detay Tavsiyeleri
1. Raflarınızı dekoratif duvar kağıtları, ambalaj kağıtları ya da renkli kumaşlarla renklendirebilirsiniz. Rafınızın arkasındaki boşluğu ölçün. Bu ölçüde bir karton kesin. Kartonunuzu zevkinize göre renkli kumaşlar ve sprey boya ile renklendirin. En son rafınızın arka kısmına yerleştirin. Dilerseniz, desenli yapışkan duvar kağıtlarından da faydalanabilirsiniz. Kendiliğinden yapışkan bantları olduğu için bu ürünü kullanırken kartona ihtiyacınız olmayacaktır.
2. Renkli bantlarla ya da şeritlerle kitaplığınızı canlandırabilirsiniz. Raflarınızın kenarlarıyla eşit oranlara sahip dekoratif bantları dilediğiniz şekilde raf çerçevelerine yapıştırarak farklı bir görünüm elde edebilirsiniz.
3. Raflarınızı aydınlatabilirsiniz. Uzun, dekoratif ledleri uçlarından raflarınızın köşesine bantlayarak sabitleyip süsleyebilirsiniz. Çoğu dekoratif led 6-8 metre uzunluğundadır. Ledlerinizi isterseniz düz bir şekilde isterseniz kıvrımlı şekilde yerleştirebilirsiniz.
- Pille çalışan raf yada dolap lambası setlerinden ve çift taraflı bantlardan edinerek lambaları raflarınızın içine üst kısımlara yapıştırarak hem aydınlatabilir hem de şık bir görünüm elde edebilirsiniz.
Kitaplık Boyama
1. Kitaplığınızın rengi hoşunuza gitmiyor mu? Boyasının eskidiğini mi düşünüyorsunuz? Belki de sadece renginden sıkıldınız. Kitaplığınızı boyamak, hem yeni bir kitaplık elde etmiş hissi yaratacak hem de dekoratif açıdan farklı fikirlerle odanızı güzelleştirmenize katkı sağlayacak.
2. Kitaplığınızın rafları çıkabiliyorsa çıkarın ve zımpara kağıdıyla zımparalayın. Raflar dahil tüm kitaplığı dairesel hareketlerle zımparalayarak boya ve astarın tutması için yüzeyleri hazırlayın.
3. Kitaplığınızı, zımparalama işlemi sonucu oluşan tozlardan arındırmak için önce elektrikli süpürgeniz ile süpürün, ardından bir toz bezi ile tozunu alın. Biriken toz parçaları astar ya da boyama esnasında kötü bir görünüm oluşturabilir.
4. Marketlerin temizlik reyonunda bulabileceğiniz sihirli süngerlerden edinin ve bu süngerlerle kitaplığınızı silin. Çamaşır suyu gibi ağır kimyasallar içermeyen sade bir sünger satın aldığınızdan emin olun.
5. Akrilik boya ve açılı bir fırça ile rafın köşelerini boyayın. Boya kuruyunca gerekirse ikinci ve üçüncü katı atmanız gerebilir. Tek seferde fazla boya kullanmamaya çalışın, fazla boya kullanmak fırça izlerini belli ederken katmanlar oluşmasına sebebiyet verebilir. Kitaplık gibi büyük eşyaları boyamanız için sprey boya önerilmez.
6. Rafın geri kalanını köpük rulo fırça ile boyayabilirsiniz. Boya damlalarını ve kabarcıkları önlemek adına hafif ancak darbe uygulayarak boyama işlemini yapın. Eğer kitaplığınızı iki farklı renkte yapacaksanız önce iç kısımları boyayarak kurumasını bekleyin. Ardından dış tarafı boyayabilirsiniz.
7. İkinci ya da üçüncü katı atmak için önce uyguladığınız boyanın kurumasını bekleyin. Kuruma süresi aldığınız boyadan boyaya farklılık gösterecektir. Kuruma süresiyle alakalı en net bilgi aldığınız boya kutularının üzerinde yazacaktır.
8. Eğer raflarınızı yerinden çıkarıp boyadıysanız tekrar yerine koymadan önce boyanın kurumasını bekleyin. Boyaların çoğu 24 saatte kurumaktadır. Eğer boya kutunuzda yazan kuruma süresinden önce rafınızı yerleştirmeye çalışırsanız, boyanız berbat olabilir.
9. Kalıplarla raflarınıza değişik tasarımlar ekleyebilirsiniz. Kitaplığınızın rengine kontrast bir renk seçip, beğendiğiniz bir şeklin kalıbını çıkartarak kitaplığınızın yan taraflarına desenler ekleyebilirsiniz. Bunun için kalıbı, deseni eklemek istediğiniz noktaya götürün. Seçtiğiniz renk ile kalıbın içini boyayın ve kalıbı kaldırın. Bir başka yöntem olarak; kalıbın direkt kendisinin üzerine bir fırça ile boya sürerek daha sonra kitaplığınızda isteğiniz noktaya bastırarak şekiller oluşturabilirsiniz.
DİKKAT:
** Eğer kitaplığınızı tasarlamaya nereden başlayacağınıza karar veremiyorsanız, rafın alt kısımlarından başlamanız tavsiye edilir.
** Eğer kitaplarınızı yan bir şekilde koyup üzerine dekoratif ürünler ekleyecekseniz, seçtiğiniz kitapların sürekli yer değişikliğine sebebiyet vermemesi açısından daha az okuduğunuz kitapları yerleştirmeniz tavsiye edilir.
** Kitaplığınızı odanızın ve odanızda bulunan eşyaların konsepti doğrultusunda hazırlamanız bir bütünlük hissi uyandıracaktır.
** Kitaplığınızın dekorasyonu için birkaç gününüzü ayırmak isteyebilirsiniz. Gidip geldikçe aklınıza yeni fikirler gelebilir. Bu nedenle acele etmemenizde fayda var.