Maksimalizm Nedir

Son yıllarda minimalizme çok fazla yönelim vardı. Bu durum karşısında bir tepki oluşması beklendik bir durumdu. Bu tepki maksimalizm ile gündeme geldi. Maksimalist tarz minimalist tarza bir tepki olarak doğmuş olup, minimalizmin desteklediği şeylerin tam tersini desteklemektedir. Söz konusu dekorasyon ise, ne kadar büyük, ne kadar parlak ve ne kadar yoğunsa maksimalizmi o kadar çok yansıtır. 

Minimalizm fazlalıktan kurtulmayı sadeleşmeyi ve ihtiyacın olan kadarını kullanmanı savunurken, maksimalizm daha çok tasarımla ilgilidir, üst düzey bir alan yaratmak için renkler, şekiller, tonlar ve dokular kullanmayı hedefler.

Maksimalizm Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

Maksimalizm Nedir (Hakkında Bilinmesi Gerekenler)

Maksimalizm önceleri müzikte, görsel sanatlarda ve edebiyatta rastlanan bir terimdi. Son günlerde dekorasyonda da maksimalizm yansımaları görülmeye başlandı. Maksimalizm ile ilgili yanlış bilenen bir gerçek, maksimalizmin istifçiliğe ve tıka basa doldurulan odalara teşfik etmesidir. Maksimalizm böyle bir şey değildir. Aşırılık fikrini benimsese bile tam olarak hayal ettiğiniz şekilde bir aşırılıktan söz etmiyor. Maksimalizm tekrarlamayı, desenleri, cesur renk paletlerini, karmaşık grafik ayrıntılarını ve türünün tek örneği olabilmeyi destekleyen gösterişli bir tarzdır. Minimalizmin aksine dekore edeceğiniz alanı en cesur şekilde kullanmaya teşvik eder. Cesur renkler ve modern vurgular, maksimalizmi güncel ve modern yapan unsurlardır. 

Maksimalizm Öğeleri

Tarzınızla evinizde fark yaratırken, her şeyin sizi yansıtması ve sizin zevkinizle ilgili olması önemlidir. Maksimalizm minimalizme göre daha fazla kişiselleşmeyi savunur. Yani maksimalizm tarzı dekorasyon daha çok sizi ve zevkinizi yansıtır. Maksimalist bir alanı gösteren başlıca öğeler:

  • Katmanlar 
  • Çiçekler, hayvanlar ve soyut baskıları tekrar eden desenler
  • Zengin ve cesur renkler
  • Doku ve renklerin karıştırılması ve eşleştirilmesi
  • Kitaplar, heykeller, sanat eserleri
  • Klasik, eklektik ve boho ile sınırlı olmayan tarzların harmanlanması

Maksimalist Tarzı Evinizde Nasıl Kullanabilirsiniz?

Öncelikle her şeyi bir anda yapmaya çalışmaktan kaçının. Yavaş yavaş ilerleyin. Renk eklemek, katman ve desenleri belirlemek, manevi önemi olan parçaları yerleştirmek iyi bir başlangıç olacaktır. Maksimalist yaklaşım dağınık bir görünüme sebebiyet verebilir. Bu nedenle aşırı aksesuar eklemekten kaçının. Öncelikle bir alana odaklanın. Ardından zamanla tamamlanmaya başlayacaktır. Sizin için örnek olabilecek bir yol belirledik. Şu adımları izleyebilirsiniz.

İşe Temelden Başlayın

 Öncelikle duvar ve zemin rengini belirlemekle başlayın.  Cesur renkte bir boya, duvar kâğıdı veya odanızın temelini oluşturacak ahşap bir doku, enteresan fayans desenleri veya alışılagelmişin dışında bir halı… Seçmeye başlayın. Ancak acele etmeyin. Maksimalist bir oda yaratmak için odanın bütününü düşünerek hareket etmek yerine üstüne koyarak ilerlemek sağlıklı olacaktır.

Bağlantı Kurun

Duvar ve zemininizi oluşturduktan sonra seçtiğiniz desene, renge veya modele uygun ürünlerle ilerlemeye çalışın. Kullandığınız ürünler arasında bir bağlantının olması önemlidir. Bu sayede dekorasyonda yumuşak bir geçiş sağlamış olacaksınız ve gözünüzü yormayacak.

Sıralanmış Ürünler

Maksimalistler bağlantı kurulmasının yanı sıra aynılığı çok da desteklemezler. Örneğin; ahşap sandalyelerle mermer bir masayı birleştirmek gibi…

Kargaşayı Engelleyin

Sizin için manevi değeri olan aksesuarlar, kitaplar, biblolar, heykeller, ödüller vs… Bunları eklerken bir arada tutup saklama alanı yaratmak dağınık bir görünümün önüne geçecektir. Bu nedenle bir raf, kitaplık veya vitrin satın alarak bu ürünleri sergilemeyi düşünün.

Koleksiyoner Olun

Dekoratör Bikoff’a göre “Maksimalist tarz tamamen bir şeylerin koleksiyoncusu olmakla ilgilidir. Bir antika dolabı oluşturun.” . Dekorasyonunuzu tamamlamak için antika ögeler bulun. Eski bir saat, antika çini tabaklar veya babaannenizden kalan porselen biblolar. Tamamen size ve zevkinize kalmış…

Kaynak: 1 (Erişim: 17 Eylül 2017) 2 (Erişim: 01/10/20)

Views:
221
Article Categories:
Dekor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir