Kahve Kokulu Mum Nasıl Yapılır

Salon masanızın üzerinde, yatak odanızda, bahçelerinizde, romantik akşam yemeklerinde, meditasyon yaparken ya da sadece biraz rahatlamak için kısık bir ışığa ihtiyaç duyduğunuzda… Mumlar evimizin her yerinde kullanılan hem dekorasyonunuza şıklık katan hem de evinizi güzel kokularla saran ürünlerdir. Kokulu mumlar son günlerde evlerdeki kötü kokulardan kurtulmak ya da sadece evin içine güzel kokuları hapsetmek için kullanılır. Bugün evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz kahve kokulu mum yapımını anlatacağız. Bu sayede mum yapımının temelini de öğrenmiş olacaksınız. Böylece dilerseniz daha sonra istediğiniz başka çeşit aromatik kokulu mumları da yapabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Mumluk (dekoratif bir kahve kupası, teneke kutu ya da reçel kavanozu kullanabilirsiniz.)
  • Soya parafin taneleri
  • Öğütülmüş kahve (ya da mumlar için uygun kahve aromalı yağ)
  • Fitil
  • Çift taraflı bant ya da yapıştırıcı
  • Tencere
  • Isıya dayanıklı cam/teneke (parafini eritmek için)
  • Termometre (Mutfakta kullanılan çubuk termometre)
  • Tahta kaşık/ çubuk vb. (karıştırmak için)

Parafin Eritme

Kahve Kokulu Mum Nasıl Yapılır (Mumum Konulacağı Kabın Belirlenmesi)

1. Öncelikle mumunuzu koyacağınız kabı belirleyin.  Cam, metal ya da teneke kutuları kullanabilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra belirlediğiniz kabı sabun ve suyla güzelce yıkayıp durulayın. Daha sonra havlu ile kurulayın. 

2. Küçük bir tencereye biraz su ekleyin. Ardından tencerenin üzerine metal ya da ısıya dayanıklı cam bir kap yerleştirin. Tencereye koyduğunuz su seviyesi cam/metal kabınızın içine su girmeyecek seviyede olmalıdır. Bu aşama için seçtiğiniz mumluğu kullanmanız tavsiye edilmez. 

3. Tencerenizin üzerine koyduğunuz cam/metal kabınızın içine bir adet daha çok mutfakta ısı ölçümü yapmak için kullanılan çubuk termometrelerden sabitleyin. Termometrenin ucunun kullandığınız kabın içinde hareket edebilecek şekilde olduğundan emin olun, kullandığınız kabın altına temas etmemesine özen gösterin. Dilerseniz mum yapımı için özel olarak satılan termometrelerden de satın alabilirsiniz.

4. Ne kadar soya parafini tanesine ihtiyacınız olduğunu bulmak için; en başta seçtiğiniz mumluğunuzu alın. Bu mumluğun bir kez tamamını, bir kez de yarısını dolduracak ölçüde soya parafinine ihtiyacınız olacaktır. Bu miktar gözünüze fazlaymış gibi gelebilir. Ancak eriyen soya parafini seçtiğiniz mumluğu tam olarak dolduracaktır. Soya parafini yerine başka türde parafin de tercih edebilirsiniz. Ancak soya parafini ile çalışmak işinizi daha kolay hale getirecektir.

5. Su dolu tencerenin ortasına/içine yerleştirdiğiniz ısıya dayanaklı cam ya da metal kabın içerisine kullanacağınız miktardaki soya parafinini ekleyip tencerenin altını yakın. Orta ateş ideal olacaktır. Parafininiz bir süre sonra eriyecek ve yarı saydam bir renk alacaktır. Kullandığınız parafine bağlı olarak işleminiz 10-15 dakika arasında değişecektir. 

DİKKAT: 

  • Parafini eritirken sıcaklığınızın 93 derecen fazla olmamasına dikkat edin.  Eğer bu derecenin üzerinde bir sıcaklıkta parafininizi eritmeye çalışırsanız parafininiz alev alır. 
  • Farklı türdeki parafinlerin alev alma ısıları da farklılık gösterebilir. Bu nedenle kullandığınız parafinin etiketinde yazan uyarıları mutlaka okuyun.

Muma Koku ve Renk Vermek

Kahve Kokulu Mum Nasıl Yapılır (Kahve İçine Parafin Eklemek)

1. 340 gram parafin için 1 çorba kaşığı öğütülmüş kahve ekleyin. Her çeşit kahve kullanabilirsiniz, ancak yoğun bir koku istiyorsanız taze öğütülmüş kahve güzel bir seçim olacaktır. Kahve yerine mum yapımında kullanılan kahve yağını da tercih edebilirsiniz. 453.6 gram parafin için 44.4 ml yağ kullanmanız gerekir.

**Eğer kahve yağı kullanacaksanız parlama noktasının kontrolü için etiketin üzerini okuyun. Eğer parafininiz yağınız için fazla sıcaksa biraz soğumaya bırakın. 

2. Kahvenizi eklediğiniz parafinli karışımınızı 2-3 dakika termometrenizden gözünüzü ayırmadan pişirin. Böylece renk ve koku iyice özümsenecektir. Bu işlem sırasında termometrenizdeki ölçünün 93 dereceyi geçmemesine ya da sizin seçtiğiniz parafinin parlama noktasına ulaşmadığından emin olun. Parafinli karışımınızı tahta kaşık ile karıştırabilirsiniz. Eğer kahve yerine yağ kullanacaksanız karıştırmanıza gerek yoktur.

3. Dilerseniz mumunuzu, mum renklendirici boyalar ile renklendirebilirsiniz. Çok az mum boyası iyi bir sonuç elde etmeniz için yeterli olacaktır. Aldığınız mum boyasından bıçağınızın ucuyla ince bir parça alıp karışımıza ekleyin ve karıştırın. İstediğiniz renge ulaşana kadar mum boyası eklemeye devam edebilirsiniz.

*Kumaş boyası, boyası ya da sabun boyası kullanmayın.

4. Farklı yağlarla aromatik kahve kokusunu elde edebilirsiniz. Karamel, tarçın, fındık, nane veya vanilya gibi kahveye çok yakışan aromatik kokulardan seçerek birkaç damla yağını karışımıza ekleyebilirsiniz. Ancak fazla kullanmamaya dikkat edin; çünkü yağınızın kokusu kahve kokusunu bastırabilir. Kullanacağınız yağın etiketini mutlaka okuyun. Parlama noktasını göz ardı etmeyin.

Parafinin Dökülmesi ve Soğutulması

1. Parafin karışımınızın soğurken seçtiğiniz mumluğu hazırlayın. Termometrenizi gözlemleyin ve 38 dereceye kadar soğumasını bekleyin. 38 dereceye düştüğünde hızlı hareket etmeniz gerekecektir.

2. Seçtiğiniz mumluktan daha uzun boyda bir fitil seçin. Mumluğunuzun altına çift taraflı bant yapıştırın ya da yapıştırıcı dökün ve fitili mumluğunuzun tabanına yapıştırın.

  • Sekmeli fitillerden tercih edebilirsiniz. Sekmeli fitil önceden kesilmiş, altında metal bir disk olan fitil çeşididir.
  • Ayrıca evde mum fitili yapımı yazısı üzerinden daha fazla detaya da erişebilirsiniz.

3. Fitilinizi mumluğunuzun tabanına yerleştirdikten sonra fitilinizin ucunu mumluğunuzun ağız kısmına denk gelene kadar sarın. Eğer fitilinizi kısa tercih ettiyseniz fitilin geldiği en son noktaya kalem ile işaret koyun. 

4. Parafin karışımını mumluğunuzun 4’te 3’ünü dolduracak şekilde dökün. Kalan karışımı olası boşlukları doldurmak için kullanabilirsiniz.
Eğer mumunuzda öğütülmüş kahve parçalarını görmek istemiyorsanız süzgeç yardımıyla parafin karışımını mumluğunuza dökebilirsiniz. Döktükten sonra süzgecinizi hemen yıkayın.

5. En sonunda mumunuzu soğumaya bırakın. Soğuma süresi oda sıcaklığına, kullandığınız mumluğun boyutuna ve seçtiğiniz parafin cinsine göre değişir. Mumunuzun tamamen kuruması birkaç saat de sürebilir, bir gün de. Parafin karışımının kalan çeyreklik kısmı da soğuyacaktır. Bu kısmı daha sonra tekrar eriterek kullanabilirsiniz. 

6. Mumunuz kuruduktan sonra ortasında bir çukur oluşabilir. Bunun için kalan çeyrek karışımınızı tekrar su dolu bir tencere ve ısıya dayanıklı cam kap ile eritip o çukur kısmı doldurabilirsiniz. Eğer önceden süzgeç kullandıysanız kalan kısmı da dökmek için süzgeçten faydalanın.  Daha az parafin karışımı kullandığınız için soğuması daha az zaman alacaktır. Eğer seçtiğiniz mumluğun etrafı karışımı dökme sırasında lekelenmişse bunları temizlemek için doğru zamandır.

7. Fitilinizin çok uzun olmamasına dikkat edin. Çok uzun fitiller alevin daha yükseklere tırmanmasını sağlar. Ayrıca uzun fitiller daha çok duman oluşumuna neden olur. Bu yüzden mumu her kullandığınızda fitilinizi 0,32 cm kadar kesin. Mumunuzu ısıya dayanıklı yüzeylerde gözetim altında kullanabilirsiniz. 

** Mum yapımı için eski mumlarınızı da tercih edebilirisiniz. Ancak önce parçalamanız gerekir. Eski mumlarınızı kullanacaksanız kokusuz olmalarına ya da kahve aromasına uygun türde olmalarına dikkat edin.

**Dekoratif bir görüntü için mumunuz sertleşmeden önce üzerine kahve çekirdekleri koyabilirsiniz. 

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
243
Article Categories:
Dekor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir