Duvar Kağıdı Nasıl Temizlenir

Evinizde bulunan pek çok ürün gibi duvar kâğıtları da tozu ve kiri içine çeker. Duvar kâğıdınız zamanlar parlaklığını ve güzel görüntüsünü kaybetmeye başlar. Çoğu zaman temizlikte duvar kâğıtları aklımıza gelmez ancak temizlediğinizde farkı fark edeceksiniz. Birkaç malzeme ve temizlik ürünü ile parıl parıl parlayan duvar kâğıtlarına kavuşmanız mümkün. 

Duvar Kâğıtları Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Eğer çok toz alan bir yerde yaşıyorsanız, duvar kâğıdınız muhtemelen iki ayda bir tozlanacaktır. Lekeler ve yağ sıçramaları hemen temizlenmeli, küf fark edilir edilmez yüzeyden çıkarılmalıdır.

Duvar Kâğıdı Temizliği

Duvar Kağıdı Nasıl Temizlenir

1. Farklı birçok çeşit duvar kâğıdı mevcuttur. Öncelikle sizinkinin hangisi olduğunu öğrenin.  Vinil duvar kâğıdının temizlenmesi kolaydır. Kumaş kaplamalı duvar kâğıdı bazen kolayca yıkanabilen akrilik veya vinil bir kaplama ile kaplanır. Düz duvar kâğıtları ıslatılmamalıdır.  

  • Vinil duvar kâğıtlarını ovalayabilirsiniz ancak aşındırıcı yüzeyi bulunan bir şeyle temizlememelisiniz. 
  • Koruyucu kaplaması bulunmayan duvar kâğıtlarını bir süngeri ıslatmadan, kuru bir şekilde kullanarak temizleyebilirsiniz. Kuru sünger duvar kâğıdınızın yüzeyinde biriken tozu nazikçe temizleyecektir.

2. Bir kovaya yaklaşık iki yemek kaşığı kadar bulaşık deterjanı ve ılık su ekleyip karıştırın. Renkli deterjanların duvar kâğıdınızı lekelemesine karşın şeffaf, renksiz deterjanlar tercih edin. Hazırladığınız temizlik solüsyonuna bez ya da süngeri batırıp fazla deterjanlı suyu almak için bezi/süngeri sıkın. Duvar kâğıdınıza uygulamadan önce minik bir alanda herhangi bir hasara karşı test edin. Eğer herhangi bir zararı yoksa temizleme işlemine başlayın. 

Yüzeyi yukarıdan aşağıya doğru silin. Her seferinde bir bölümü dairesel hareketlerle temizleyin. 

Aşırı deterjan kullanmaktan kaçının. Çok fazla deterjan kullanmak kirin duvara yapışmasına neden olur. 

3. Çok ıslak bezler, duvar kâğıdındaki yapıştırıcının bozulmasına neden olabilir. Ayrıca eskimiş duvar kâğıtları kolay parçalanabilir. Sadece su ile hafif nemlendirilmiş mikrofiber bez kullanın ve nazikçe ovalayın. Kir ve yağdan kaynaklanan lekeleriniz varsa bezinize çok az bulaşık sabunu ekleyebilirsiniz. 

Yeni bir kovayı temiz su ile doldurun. Yeni bir bez alın ve su ile duvar kâğıdınızı durulayın. Çok fazla su kullanmayın. Duvarın fazla suyu emmesinin önüne geçmek için bir havlu ile duvar kâğıdınızı kurulayın.

Duvar Kâğıtlarının Tozu Nasıl Alınır?

  1. Duvarlarınızın tozunu almanın en etkili yolu süpürmektir. Başlamadan önce elektrikli süpürgenize bir duvar fırçası eklentisi takın. Eklentiniz yeterince uzun değilse merdiven kullanabilirsiniz. Süpürmeye duvarınızın üst kısımlarından başlayın. Tüm duvarı tamamlayana kadar nazikçe fırçalayın. Kumaş duvar kâğıtlarında süpürge kullanarak toz alabilirsiniz.

2. Tercihen mikrofiber bezi süpürgenizin ucuna takın. Süpürgenizi soldan sağa kaydırın. Bu yöntem ile duvarınızın tozlu köşelerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Her yeri temizlediğinizden emin olun. Zeminde toz birikirse süpürün.

3. Duvarları doğrudan bir bez ile silin. Duvarlarınız yüksekse köşelere ulaşmak için merdiven kullanabilirsiniz. Baştan sona kadar tüm duvarı silin ve tozlardan kurtulun. Arada bezinizi kontrol edin. Kirli bir bez ile duvarınızı silmek istemezsiniz.

Duvar Kâğıdındaki Lekelerin Temizlenmesi

  1. Boya kalemlerinin sebep olduğu lekelerden kurtulmak için bir macun bıçağı kullanın. Dışarı çıkan gevşek parçalardan kurtulun. Yüzey temizlendikten sonra kâğıt havluları lekenin üzerine yerleştirin. Ardından en düşük ısıya ayarlanmış bir ütüyü bastırın. Boya, kâğıt havluya sızıncaya kadar birkaç dakika bekleyin. Kâğıt havluyu kaldırdığınızda lekenin çıkmış olması gerekir. Eğer yıkanabilir duvar kâğıdınız varsa bir beze temizlik solüsyonunuzdan püskürterek leke çıkıncaya kadar nazikçe silebilirsiniz. 

2. Duvar kâğıdındaki parmak izlerinden kurtulmak için resimde kullanılan silgilerden edinin. Bu silgiyi nazikçe duvara sürün. Silgi, parmak izinin bıraktığı yağı ve kiri emecektir. Vinil duvar kâğıdınız varsa bu izlerden kurtulmak için sabun ve su kullanabilirsiniz. Bir kâseye bulaşık deterjanı ve su ile temizlik solüsyonu oluşturun. Bir bez ile parmak izlerini silin. 

Alternatif olarak bir parça ekmek de kullanabilirsiniz. Bir parça ekmek alın ve parmak izlerinin üzerine yerleştirin. Ardından ekmeği duvardan çıkarın. Ekmeğin içindeki glüten, duvar kâğıdındaki lekeleri çıkaracaktır.

3. Yağ lekelerinden kurtulmak için öncelikle kâğıt havluları lekelerin üzerine yerleştirin. Kâğıt havlu üzerinden düşük ısı ayarında ütü çalıştırın. Yağ, kâğıt havlulara sızacaktır. 

Talk pudrası da işe yarayabilir. Bir bezin üzerine talk pudrası dökün ve duvara sürün. Tozu 10 dakika bekletin. Ardından kuru bir sünger veya fırça ile çıkarın. 

4. Kırmızı şarap lekelerinden kurtulmak için bir bezi bulaşık deterjanı ve peroksitle ıslatın. Duvara sürün. Hazırladığınız solüsyon lekeye yapışacaktır. Beş dakika bu şekilde bekletin. Lekeyi silmek için nemli bir bez kullanın, ardından kâğıt havlu ile kurulayın. 

Eğer bu işe yaramazsa lekeyi beyazlayacak sodyum perkarbonat temizleyici ile lekeden kurtulabilirsiniz. Bir bezi bu temizleyiciye batırın ve 4-6 dakika boyunca lekenin üzerinde bekletin. Ardından bezi aldığınızda leke çıkmış olacaktır. Islak temiz bir bez veya havlu ile durulayın. Kuru bir bezle hafifçe ovalayarak kurulayın. 

Kaynak: 1 (Erişim: 9 Mayıs 2020) 2 (Erişim: 12/01/19)

Views:
128
Article Categories:
Dekor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir