Yarasa Evden Nasıl Çıkarılır

Yarasalar genellikle saldırgan değildir. Bu nedenle evinizde uçan bir yarasa bulmanız, çoğu zaman yarasanın yolunu şaşırmasının ya da kaybetmesinin sonucudur. Muhtemelen yarasalar sizin onlardan korktuğunuz kadar sizden korkuyorlardır. Bu yüzden sakin kalın. Evinizden uçan bir yarasayı çıkarmak kolay olabilirken, tavan arasındaki yarasa yuvaları biraz daha zorlayıcı olabilir. Ancak küçük birkaç yöntemle ile onları evinizden ait oldukları yere döndürebilirsiniz.

Uçan bir yarasayı dışarı çıkmaya teşvik Etmek

Yarasa Evden Nasıl Çıkarılır (Kendinizi ve Ailenizi Korumak)

1. Kendinizi ve ailenizi koruyun. Yarasalar saldırgan hayvanlar değildirler ve çoğu, böcekleri yiyerek yaşamlarını sürdürür. Bir yarasanın bir kişiye saldırması yaygın rastlanan bir şey değildir, fakat tüm vahşi hayvanlar gibi yarasanın kuduz ya da başka bir bulaşıcı hastalık taşıma riski vardır.

Yarasa ile temas kurabileceğinizi düşünüyorsanız ya da yakalamaya çalışacaksanız kalın eldiven giyin.

Çocukları ve evcil hayvanları yarasanın giremeyeceği bir odaya güvene alın.

Yarasayla direkt temas kurmaktan mümkün olduğunca kaçının.

Yarasa Evden Nasıl Çıkarılır (Yarasayı Kuşatmak)

2. Yarasayı kuşatın. Yarasalar yollarını görerek değil ses yankılarını kullanarak bulurlar, bu nedenle evinizdeki bir dizi ses yarasanın yolunu bulmasını zorlaştırabilir. Yarasanın diğer odalara girmesini önlemek için kapıları kapatın ve yalnızca yarasanın dışarı çıkabileceği bir pencereyi ya da kapıyı açık bırakın.

Odadaki ışıkları ve açık kapı veya pencerenin dışındaki dış ışıkları kapatın.

Yarasayı çıkışa yakın bölgeden uzaklaştırabilecek herhangi bir televizyon, radyo veya klima varsa kapatın.

Yarasayı ürkütecek ve onu şaşkına çevirecek sesler çıkartmamaya çalışın.

3. Kapılarınızı ve pencerelerinizi açın. Çoğu yarasa sizin evinizin içinde olmak istemez. Onlar vahşi hayvanlardır ve doğal ortamlarında kalmayı tercih ederler. Yarasa muhtemelen bir çıkış yolu arıyordur, bu yüzden ona bir çıkış yolu sağlamak probleminizi çözecektir.

Yarasayı yönlendirmek istediğiniz bir çıkış seçin ancak yarasanın uçmak için başka bir pencereyi seçmesi durumunda diğer pencereyi de açın.Diğer odalara girmesini engellemek için kapı altlarına çarşaf sıkıştırın.

4. Yarasanın uçuş alanını daraltın. Önünüze bir çarşafı kol boyunca açarak geçici bir bariyer ya da önünüze çarşaftan bir duvar oluşturun. Bu sürecin daha kolay olması için bir arkadaşınızdan ya da aileden birinden yardım alabilirsiniz.

Çarşafı yavaşça yarasaya doğru hareket ettirerek uçuş alanını sınırlandırın ve ona, açık çıkışa doğru eşlik edin.

Kendinizi ve arkadaşınızı yarasanın çıkışa uçmasını zorlaştırmayacak şekilde konumlandırın.

Yarasanın dışarı çıkmaktan başka seçeneği kalmayıncaya kadar yarasanın yollarını kapatmaya ve onu çıkışa yönlendirmeye devam edin.

5. Yarasa çıktıktan sonra bölgeyi güvene alın. Artık yarasa evin dışına uçtuğundan, yarasanın evinize girmek için kullandığı tüm girişleri kapatın. Muhtemelen geri dönmeyecektir ancak bu şekilde geri dönme ihtimalini da ortadan kaldırmış olursunuz.

Çıkış oluşturmak için açtığınız tüm kapıları ve pencereleri kapatın.

Yarasanın girmiş olabileceği açıklıkları kontrol edin ve onları kapatın.

Yarasayı Yakalayın ve Doğal Ortamında Serbest Bırakın

  1. Yarasanın bir yere konmasını bekleyin. Hareket halindeki bir yarasayı yakalamak yarasayı incitebilir ve korkması sonucu sizi ısırma ya da tırmalama riskini ortaya çıkarır. Sabırlı olun ve yarasanın bir yere konmasını teşvik etmek için onu korkutacak sesler çıkartmamaya çalışın.
    • Yarasanın bir yere konmasını beklemek, hem yarasa için hem de sizin için en güvenli yakalama olanağını sağlayacaktır.
  2. Yarasayı yakalamak için küçük bir kutu ya da kova kullanın. Yarasa sabit olarak bir yere konduğunda, bir kova, kutu ya da benzer bir kap kullanarak yarasayı kapana sıkıştırın. Yarasanın kanadının ya da kulağının ezilmesini önlemek için onun çapından daha büyük bir kap kullanın.
    • Yavaşça ve sessizce yarasaya yaklaşın, daha sonra hızlıca kabı yarasanın üzerine yerleştirin böylece kaçamayacaktır.
    • Kabın altına yavaşça ve nazikçe kabın kapağını ya da bir karton parçasını kaydırın ve yarasayı kabın içine kapatın.
    • Kabı dışarı çıkarın ve yarasayı serbest bırakın. Yarasayı gece karanlığında serbest bırakmanız tercih edilirken, yarasayı gün içinde yakalamışsanız o zamana kadar kabın içinde tutmamalısınız.
  3. Bir ağ ya da battaniye ile yarasayı yakalayın. Yarasayı yakalamanın bir diğer uygun yolu da, yarasa konduktan sonra uygun bir bez ya da ağ kullanmaktır. Bezin ya da ağın kalınlığına bağlı olarak, bu yöntem yarasa ile doğrudan temas içerebilmektedir.
    • Önünüzde tuttuğunuz bez ya da ağ ile yavaşça yarasaya yaklaşınız.
    • Uçmasını engellemek için bezi ya da ağı hızlıca yarasanın üzerine geçirin.
    • Ağ yarasayı hemen yakalayabilir. Bir havlu ya da battaniye kullanıyorsanız, onu yarasanın üzerine geçirdikten sonra yarasayı onunla yavaşça sarın.
    • Yarasayı ağ ya da bez ile dışarıya taşıdıktan sonra serbest bırakın. Gece karanlığında serbest bırakmanız yarasalar için daha iyidir ancak gün içinde yakalamışsanız yarasayı akşam oluncaya kadar kapalı bekletmemelisiniz.

Eve Yerleşmiş Olan Yarasaları Çıkarma Yöntemleri

1. Yarasalar evinize yuva yaptıysa onların giriş çıkış noktalarını tespit etmeniz gerekmektedir. Yarasalar genellikle evin tavan arasına ya da apartman dairesinde yaşıyorsanız tavana yakın noktaları tüner. Çatıdaki herhangi bir boşluktan, açık kalan bir pencereden içeri sızabilirler.

2. Herhangi bir sebepten dolayı tavan arasında yarasanın girebileceği büyüklükte bir boşluk oluştuysa gerekli malzemelerle o boşlukları doldurmanız gerekecektir.

3. Tek taraflı kapakları kullanın. Eğer evinizi ilgili boşluk sayesinde havalandırmanız gerekiyorsa bu durumda yarasalardan içeriden dışarı çıkabilecekleri ama dışarıdan içeri giremeyecekleri kapaklar sayesinde yarasalardan korumuş olursunuz.

Kaynak: 1 (Erişim: 3 Temmuz 2020) 2 (Erişim: 3 Temmuz 2020)

Views:
487
Article Categories:
Ev Bakımı

All Comments

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir