Eğer evcil hayvanınızda ya da kedinizde giderek daha çok pire buluyorsanız ve bu pireler evinize yayılmışsa, kimyasal ürünler kullanmadan bu pirelerden kurtulabilirsiniz. Her ne kadar bu süreç zahmetli olsa da evcil hayvanınıza kimyasal ürünler bulaştırmadan doğal yollarla bir temizlik sağlayabilirsiniz.
İçerik
göster
Evinizi Temizleyin
- Evinizin her köşesini her gün elektrikli süpürgeyle süpürün. Pireler nemli ve soğuk yerleri sevdiğinden özellikle güneş görmeyen köşeleri dikkatlice ve daha çok süpürün.
- Kan, dışkı ya da kuru olan yerleri ya da döşemeli mobilyalarınızı temizlerken özen gösterin. Halılarınızı süpürmeden önce halınıza biraz tuz, Boraks ya da karbonat dökün ve telli süpürgeyle halıya iyice dağıttın.
- Bu maddeler halınıza gömülmüş pire yumurtalarını kurutacaktır. Birkaç saat bekledikten sonra elektrikli süpürgeyle süpürebilirsiniz. Bekleme süresi boyunca evcil hayvanlarınızın halıda dolaşmasına izin vermeyin; bu maddeler patilerine yapışabilir ve farkında olamadan patilerini yalamaları hastalanmalarına neden olabilir.
- Eğer evcil hayvanınızı engellemeyecek konumdaysanız sıvı karbonat (baking soda) kullanın çünkü karbonat halının yüzeyinde durmadan derinlerine inecektir. Süpürdükten sonra süpürgedeki birikintiyi plastik bir çöp poşetine dökün ve tercihen dışarıdaki çöp kutusuna atın. Aksi takdirde kurtulan pireler tekrar evinize yerleşebilir.
- Tüm evcil hayvanlarınızın yataklarını, kilimleri ve yatak çarşsaflarını çamaşır makinesinde yıkayın. Evcil hayvanınızın üzerinde yattığı ya da uyuduğu her şeyi yıkayın. Eğer kurutucuya atabiliyorsanız 15-20 dakikalık bir kurutma işlemi de pireleri, larvaları ve yumurtaları öldürecektir.
- Halı ve döşemeli mobilyanız varsa onun üzerini buharlı temizlik yapma özelliği olan bir makine ile temizleyin. Buharlı temizlik yapma özelliği olan bir makineniz yoksa bu konuda hizmet veren temizlik firmalarını kiralayabilirsiniz.
- Buharla yapılan temizlik sayesinde yetişkin pireleri ve larvalarını öldürmüş olursunuz. Ancak pire yumurtalarını bıraktıysa buharlı temizlik onun üstesinden gelemeyecektir.
- Pire yumurtalarının içinden yavru pirelerin çıkması 3-4 ay gibi bir süre alabilir. Bu sebeple günlük temizlik yapılması önemlidir. Pirelerden tamamen kurtulana kadar da ayda 1 olacak şekilde buharlı temizlik yapmanız önerilmektedir.
- Odanıza bir ya da birkaç tane nem giderici makinelerden alın. 16 metrekare büyüklüğündeki bir odaya günde 10 litre hava üfleyen bir nem giderici makine yeterli olacaktır. Odadaki nem oranını 2 gün boyunca %50’nin altında tutun; böylece odadaki pireleri ve larvaları öldürmüş olacak, yumurtaların kabuklarından çıkmasını engellemiş olacaksınız. Geriye kalan sersemlemiş pireleri süpürmeniz yeterli olacaktır.
- Pire tuzakları hazırlayın. Pire tuzakları mumun altına koyacağınız su dolu bir tabakla ve yapışkan bir şeritle yapılabilir. Mumun ısısı sayesinde pireyi o kısma çekmiş olursunuz ve yapışkan şeride takılarak suyun içerisine düşerler. Bu yöntemi uyguladıkça bir süre sonra pire sayısında azalma olmalıdır.
- Hala kurtulmaya çalıştığınız pirelerde azalma olmuyorsa bir temizleme firmasının kapısını çalıp uzman desteği almanın zamanı gelmiş demektir.
- Pire tuzakları ile sadece yetişkin pireler yakalanabileceği için tek başına pire istilası ile başa çıkmada tuzaklar etkili olmayacaktır.
- Evcil hayvanınızın dışarıda gezdiği yerleri temizleyin. Çimleri, bitkileri, otları nemli, gölgede kalan yerleri özenli olacak şekilde tıraş edin ya da hayvanınızı bu bölgelerden uzak tutun.
Evcil Hayvanınızı Temizleyerek Pireleri Yok Etmek
- Evcil hayvanınızı iyice yıkayın. Herhangi bir göz yakmayan şampuan kullanabilirsiniz. Öncelikle hayvanınızın boynunu yıkayın ki yıkarken pireler baş kısmına zıplamasınlar. Baş kısmından aşağıya doru yıkayın çünkü zıplayan ve su yüzünde yüzen keneleri siz de fark edeceksiniz.
- Tercihen kedilerinizi Head & Shoulders kepek önleyici şampuanla yıkayın. Bu şampuandaki asit pireleri öldürecektir. Yıkadıktan sonra düşmeyen ama gözle gördüğünüz pireleri elle toplayabilirsiniz, asit etkisiyle hareket edemez hale gelmiş olacaklardır.
- Pire tarağı kullanın. Evcil hayvanınız kuruduktan sonra hayvanınızı özel pire tarağıyla iyice tarayın.
- Evinizde bitkisel pire merhemi yapın. 2 bardak dolusu taze biberiye yaprağını alın ve bir litre su ekleyerek yarım saat boyunca kaynatın. İyice süzdükten sonra 3 buçuk litre ılık suyla karıştırın. Karışımı evcil hayvanınızın üzerine dökün ve iyice emilmesini bekleyin. Kurutmayın ya da durulamayın, kendi kendine kurumasını bekleyin. Bunu yalnızca sıcak bir günde yapın. Evcil hayvanınızın tasmasının alt kısmına 2-3 damla limon karışımı damlatın bu sayede pireleri uzak tutmuş olursunuz. Bu karışımı hazırlamak için bir limonu ince ince dilimleyin ve yarım litre suyla beraber kaynayana kadar ısıtın. Kaynamış karışımı bir gece bekletin. Çok fazla kullanmayın.
- Özel pire tasması yapın. Evcil hayvanınızın tasmasına birkaç damla okaliptüs yağı, çay ağacı yağı ya da lavanta yağı damlatın. Bunu haftada bir uygulayın. Çay ağacı yağı kullanacaksanız karışımın %1 veya daha az olmasına dikkat edin. Daha yoğun olan yağlar ide bulantısı, kusma halsizlik ya da rehavete neden olabilir. Kediler üzerinde kesinlikle özel yağlar kullanmayın. Kediler okaliptüs ve çay ağacı yağlarına karşı oldukça hassaslardır. Kedilerin metabolizmaları bu tarz yağları absorbe ederse kediniz güçsüz düşebilir ya da metabolizmasını bozabilir.
Doğal Ürünler Kullanarak Pirelerden Kurtulmak
- Kabak yağı kullanın. Bu yağ pireleri korkutur. Kabağı evin etrafına dikin. Eğer evcil hayvanlarınız bitkileri yemeye yatkınsa ya da etrafta çocuklarınız varsa bunu yapmayın.
- Narenciye spreyi yapın. Limonu ince şekilde dilimleyin ve yarım litre suyun içine ekleyerek kaynama noktasına kadar ısıtın. Gece boyunca dinlenmeye bırakın ve sabah pirelerin dolaştığından şüphelendiğiniz bölgelere sıkın (leke yapmamaya dikkat edin) ve evcil hayvanınızın tüylerinin üzerini ovalayın. Postu sırılsıklam yapmak yerine biraz nemlendirin. Pirelerle savaşmak için bunu ayda bir kez yapın.
- Başlangıçta çok fazla kullanmayın ve evcil hayvanınızda sindirim rahatsızlıklarının işaretlerine dikkat edin.
- Sirke spreyi yapın. Bir sprey şişesine ¼ damıtılmış beyaz sirkeyi ¾ suya ekleyin. İsterseniz, kirden kurtulmak için 1 yemek kaşığı bulaşık sabunu ekleyebilirsiniz. Bu karışım tezgahlarınız ve yüzeyleriniz için güvenli bir temizleyicidir. Bu ayrıca kumaşlarınızdan pireleri temizlemek için çok etkili bir pire temizleyicisidir. Kumaşlarınıza haftada bir ya da iki kez sıkın ve sonra pire probleminiz sona erecektir.
- Basit sofra tuzu kullanın. Bu, bir köpeğin üzerindeki pirelerden kurtulmanın görece kolay ve ulaşılabilir yoludur. Tuz, pirelerin yumurtalarını kurutur ve sonunda hepsini öldürür. İlk kısım:
- Köpeğin ya da kedinin üzerindeki etkilenen kısımları arayın ve her etkilenen bölge için bir çimdik tuz alın.
- Parmak uçlarınızı çok hafif şekilde ıslatın (bir damla su tamamdır) ve bölgeye masaj yapın.
- Böceklenme temizlenene kadar her bölgeye her gün tekrar uygulayın.
- Çok fazla tuz koymayın çünkü bu köpeğin cildini rahatsız edebilir.
Bahçedeki ya da Dışarıdaki Pirelerden Kurtulmak
- Çimlerinizi sürekli biçin ve uzayan otlar varsa onları kesin.
- İlkbahar ayında yuvarlak solucan (nematod) alarak doğal yolla pirelerle mücadele edin.
- Bahçenizin olduğu kısma 8-10 günde bir diyatomlu toprak serpin.
- Bahçenin ekilecek kısmına ya da bir saksıya yaban fesleğeni ekip yetiştirin.
Takip
- Sabunlu su ayarlayın. Eğer pireler evinizin ya da bahçenizin belirli bir bölümü için bir sorunsa, bir alüminyum tart kalıbını sabunlu suyla doldurun ve bölgeye yerleştirin. (örneğin ; bir yatağın altı) Pireler suyun üzerinde suyun kaldırma kuvvetinden dolayı hapsolur. Hiç pire kalmayana dek suyu her gün değiştirin. Eğer kalıbı dışarıda tutuyorsanız, sivrisinekleri engellemek için her gün kalıbı boşaltın.
- Temizlik düzeninizi olabildiğince sık tekrar edin. Eğer pirelerin toplandığı herhangi bir bölgeyi gözden kaçırırsanız, onlara çoğalma fırsatı vermek istemezsiniz.
- Her gün etraflıca elektrik süpürgesiyle süpürün. Pireler böcek ilacına karşı bağışıklık geliştirebildiği için, düzenli bir şekilde süpürmek onları kontrol altına almak için çok önemlidir.
- Çimenleri düzenli olarak biçin.
- Evcil hayvan yatağını haftada en az bir kere sıcak, sabunlu bir suda yıkayın.
Sizlerin Merak Ettiği Sorular ve Cevapları
- Soru: Elma sirkesi, beyaz sirke yerine kullanılabilir mi?
- Cevap: Hazırlayacağınız elma sirkesi ve su karışımı köpek pirelerinden kurtulmanız için etkili bir yöntem olabilir. Ek olarak köpeğinizin içtiği suya litre başına 1 çorba kaşığı elma sirkesi koymak (büyük köpekler için) size bu konuda yardımcı olabilir. Küçük köpek ve kediler için bu ölçüyü azaltmanız gerekecektir. Hayvan suyu içmiyorsa içeriğindeki sirke miktarını azaltmanız gerekebilir.
Kaynak: 1 (Erişim: 2 Mayıs 2020) 2 (Erişim: 2 Mayıs 2020) 3 (Erişim: 2 Mayıs 2020)