Farelerden Kurtulmanın Doğal Yolları

Fareler şirin olabilir, ama evinizi istila edip yiyeceklerinizi yağmalarken pek de sevimli görünmezler. Bu içerikte farelerden doğal yollarla nasıl kurtulabileceğiniz hakkında ipuçları ve tavsiyeler bulacaksınız.

Doğal Yollarla Fare İçin Evin Çekiciliğini Bozmak

Doğal Yollarla Farelerden Kurtulmak Adım 1

1. Evinizi temiz tutun. Çoğu zaman fareler yiyecek aramak için evlere girer. Yiyecek bir şey yoksa, fareler fazla kalmaz, gider. Tüm yiyecekleri hava geçirmez kaplarda veya farelere karşı güvenli olan yerlerde saklayın.

Doğal Yollarla Farelerden Kurtulmak Adım 2

2. Nane yağı kullanın. Nane yağı farelere itici gelir, nane yağını kullanarak fareyi evden soğutabilirsiniz. Kemirgenler için kokular aşırı keskindir, bu yüzden kokudan uzaklaşmak isteyecektir. Bu ayrıca temizlik yaparken gözden kaçırdığınız lezzetli mantarların kokusunu maskelemeye de yardımcı olur. Aynı zamanda eve güzel bir koku verir ve çoğu sentetik kimyasalın aksine zehirli değildir. Nane yağını aktarların çoğunda ve bazı büyük marketlerde bulabilirsiniz.

  • Bir parça pamuğun üzerine yağı damlatın.
  • Farelerin içine girmesini istemediğiniz çöp kutusunun altına veya yanına yağ damlattığınız pamuktan koyun.
  • Nane yağı damlattığınız pamuk parçalarını farelerinizin evinize girdiğinde özellikle tercih edeceği kapı girişleri, havalandırmaların ızgaraları gibi yerlere yerleştirin.
  • Nane yağı damlattığınız pamukları, damlattığınız yağ miktarına göre değişmek üzere ortalama 5 ila 7 gün içerisinde değiştirmelisiniz.
  • Farelerin giriş yolu olarak kullanabileceği yerlerin yakınlarında nane bitkisi yetiştirebilirsiniz. Nane bitkisini yemeklerinizde kullanabilirsiniz ayrıca fareleri uzaklaştırmak için itici bir bitki olarak da ondan yararlanabilirsiniz.

3. Kurutulmuş yılan dışkısı kullanın. Yaşadığınız yerin yakınlarında bir sürüngen merkezi, hayvanat bahçesi veya petshop (evcil hayvan mağazası) gibi yerler varsa oralardan kurutulmuş yılan dışkısı isteyebilirsiniz. Ayrıca evcil hayvan olarak yılan besleyen birini de bulabilirsiniz. Bu dışkıyı farelerin giriş noktalarının yakınlarına ve farelerin gidebildiği her yere yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde yerleştirmeniz fareleri uzak tutacaktır.

  • Dışkıyı çocukların ve evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı bir yere koyduğunuzdan emin olun!

4. Fareleri ultrasonik ses ile uzaklaştırın. Fareleri rahatsız eden ultrasonik bir bip sesi çıkaran elektronik cihazlar bulabilirsiniz. Bu cihazı internet üzerinden ya da ev eşyası satan mağazalarda bulabilirsiniz.

  • Bu cihazlar yalnızca tek bir yöne doğru sinyal göndererek çalışırlar, dolayısıyla farenin tam yerini bilmeniz gerekiyor.
  • Bu cihazlar uzun süre çalışmazlar, kısa çalışırlar çünkü fareler bu sese alışabilir.

5. Fareleri uzaklaştırmak için organik ürünler bulunmaktadır, bunları satın almayı düşünün. Organik bahçe işlerinde ve ev eşyaları üzerinde uzmanlaşmış pek çok şirket yaygın olarak kullanılan zehirler yerine fareleri uzaklaştırmak için çevreye zarar vermeyen ürünler üretmekteler. Ürettikleri ürünlerin çoğu naneli şeker gibi fareleri doğal olarak uzaklaştıracak maddeler içeriyor. Bu ürünler fareleri öldürmüyor ama ürünün bulunduğu bölgeden uzaklaşmalarını sağlıyor.

  • Çevreye zarar vermeksizin fareleri uzaklaştıran bu ürünleri yaşadığınız çevrede bulunan bahçe işleri ile uğraşan yerlerde, evinizi geliştirmek için eşyalar satın alabileceğiniz yerlerde bulabilirsiniz. Özellikle istediğiniz belli bir ürün varsa, yakınlarınızda nerede bulabileceğinizi öğrenmek için internet üzerinden bir araştırma yapabilirsiniz.

6. Kedi alın. Bir ev kedisi sizi fare probleminden kurtarabilir. Özellikle açık havada yaşayıp, kendi yiyeceğini avlanarak bulan kedilerin fareyi takip edip avlama ihtimali daha yüksektir. Unutmayın ki kedilerin hepsi fareleri avlamak için yeterli enerjiye, ilgiye veya eğitime sahip olamayabilir. Yavru kedilerin fareleri avlamayı öğrenebilmeleri için annelerinden bunun eğitimini almaları gerekir. Mamalar ile beslenmeye alışmış ev kedileri fareleri yalnızca oyuncak olarak görebilir ve fareyi birazcık korkuttuktan sonra fareyle oynamaktan sıkılabilir.

  • Barınaklar ve kedi alabileceğiniz yerler, ellerindeki kedilerin fare avlayıp avlayamayacaklarını çoğu zaman bilmezler ki bunu test de etmezler. Bunu bilen yerler olabilir ama geneli için konuşursak çoğu yerde bu bilgiyi bulamazsınız.
  • Fare avlamayı seven kedilerin çoğu iyi ev hayvanlarıdır ama bazıları ev hayvanı olarak pek ideal olmayabilir. Örnek olarak ‘’Barn kedileri’’ fareler için iyi birer avcıdırlar ama ev kedisi olarak size pek uyum sağlayamazlar.
  • Kedi almak istemiyorsanız kullanılmış kedi kumu ile fareleri uzaklaştırabilirsiniz. Evin giriş yerlerine bu kumları yerleştirin. Kedi idrarının kokusunu alan fareler topuklarını vura vura kaçacaktır.
  • Eviniz fareler tarafından istila edilmiş haldeyse yalnızca bir tane kedi tüm bu fareler için yeterli olmayabilir. Yine de evinizi farelerin istilasından kurtardıktan sonra bir tane kedinizin bulunması farelerin evinize yeniden doluşmalarını önleyecektir.

7. Çöplerinize evinizin uzağına atın. Fareler çöpün kokusunu alıyor ve bu koku için evinize geliyorlar. Çöp tenekelerini evinizden uzakta tutarsanız, evinize çekmemiş olursunuz.

8. Bahçenizde ya da avlunuzda yırtıcı kuşların yuva yapmalarına müsaade edin. Yırtıcı kuşları çekmek için yuva yapabilecekleri bir kutu koyabilirsiniz. Bu kuşların yerleşmesi için biraz zaman geçmesi gerekebilir ama bir kere yerleşip de evinizdeki fareleri avladıklarında harcadığınız bu çabaya değdiğini göreceksiniz.

  • Koyduğunuz kutunun çiviler ve diğer muhtemel risklere karşı tehlike ihtiva etmediğinden emin olun.
  • Fare avlamak için gelebilecek en iyi kuş tipi peçeli baykuştur. Bir tane peçeli baykuş bir gecede bir sürü fareyi yiyebilir. Ama elbette illa ki peçeli baykuş olmak zorunda değil, koyduğunuz kutu ile başka tür baykuşları ve avlanan kuşları çekebilirsiniz.

Setler Koyun

Farelerden Kurtulmanın Doğal Yolları (Farenin girdiği Deliği Bulmak)

1. Farelerin nereye girdiğini bulun.Fareler bazen yağlı lekeler bırakırlar ve neredeyse girdikleri her yerin yakınına dışkı bırakırlar. Ayrıca farelere has bir koku da var, onu da fark edersiniz.

  • Farenin girip çıktığı noktaları öğrenince tekrar bulmak istediğinizde hatırlayamamaktan korkuyorsanız oraya silikon tabancasıyla bir işaret koyun.

2. Evinizin içindeki duvarlarda delikler varsa, bu delikleri kapatın. Evin içindeki duvarları kapatmakla işe başlayın ama farelerin çıkabilmesi için bir tane açık delik bıraksanız da iyi olur. Daha rahat girip çıkabildikleri başka yerler için sizin evinizden vazgeçebilirler.

  • Biraz küçük olan delikleri dolgu alçısı ya da silikon tabancası ile kapatabilirsiniz. Alçı ya da silikon ile kapatamayacağınız kadar büyük delikler için sıva ya ad alçıpan kullanabilirsiniz. Bunu yapmak biraz daha fazla uğraş isteyecektir ama bu büyük delikleri de kapatmanız önemli çünkü fareler kesinlikle büyük deliklere de sığabiliyor.
  • Süpürgenizi farenin arkasına saklanamayacakları, sığamayacakları şekilde bıraktığınızdan emin olun.
  • Fare dört duvar arasında sıkışıp kalırsa kendine yol açmak için duvarı kemirebilir ve yeni yolunu açar da, bu yüzden çıkabilmesi için bir delik bırakmanız çok önemli.

3. Evin dış tarafındaki girebildiği noktaları kapatın. Genel olarak kullanılan yöntem deliklerin bulaşık teli ile kapatılması. Bu teller çelikten yapılıyor ve maalesef zamanla paslanıyor, bu nedenle bulaşık teli ile delikleri kapatmak kalıcı bir yöntem olamaz. Bunun yerine deliğin boyutuna göre kestiğiniz bakır ovma pedlerini kullanabilirsiniz. Pedi deliğin köşelerine sabitlemelisiniz, aksi takdirde fare pedi oynatabilir, delikten çıkarabilir. Büyük deliklerin farelerden kurtulmak için kapatılması şart!

  • Evinizin iç tarafındaki duvarlarda bulunan delikleri iyice kapattığınızdan emin olduğunuzda evin dış cephesindeki delikleri de kapatın. Bunun için plastik ovma pedi de kullanabilirsiniz ya da deliğin boyutuna göre derz ya da benzer malzemelerle deliği kapatabilirsiniz.

4. Farelerin eve girmek için kullanabileceği noktaları tekrar kontrol edin. Birkaç gün geçtikten sonra evinize hala fare girip girmediğini anlamak için bu noktaları inceleyin. Daha önce unutmamak için silikonla işaretlediğiniz yerleri kontrol edin ve duvarlarda yeni delikler oluşup oluşmadığını kontrol edin. Daha önce işaretlemek için koyduğunuz silikon koyduğunuz haliyle duruyor mu, ona bakın.

  • Farelerin girdiği noktaları temizleyin. Kokuyu gidermek için dışkıları temizleyin ve temizlediğiniz alanı dezenfekte edin. Dezenfektasyon için bir ölçek çamaşır suyu ve on ölçek su içeren bir karışım kullanabilirsiniz.

Fare Tuzaklarının Kullanımı

1. Fare tuzaklarından satın alın. İnternet üzerinden temin edebileceğiniz bu kapanlar sayesinde fareyi yakalar ve sonrasında öldürmeden evden uzaklaştırabilirsiniz. Bu tuzaklar farenin içine girebileceği ve sonrasında çıkamayacağı şekilde dizayn edilmiştir. Böylelikle en insancıl şekilde fareden kurtulmuş olursunuz.

  • Fareleri yakaladıktan sonra evinizden 1,5-2 km uzakta yoğun ağaçlıklı olan bir yere salarsanız büyük ihtimalle evinize geri dönmeyecektir.
  • Evinize dadanan kemirgenleri tek tek öldürmek veya ortadan kaldırmak çoğunlukla sorunu çözmeyecektir. Evinizi daha az cazip hale getirmeyi ve onların tekrardan girişini engellemeniz bu anlamda atılması gereken diğer adımlardır.

Kaynak: 1 (Erişim: 3 Ağustos 2020) 2 (Erişim: 3 Ağustos 2020) 3 (Erişim: 3 Ağustos 2020)

Views:
238
Article Categories:
Ev Bakımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir