Ses Geçirmeyen Oda Nasıl Yapılır

Yoğun ve stresli bir günün ardından şehrin karmaşasından kaçıp evlerimize sığınıyoruz. Haliyle ilk aradığımız şey de sakin ve sessiz bir ortam oluyor. Ancak yalıtımı iyi olmayan evlerde bu pek de mümkün değil. Komşunuzdan gelen sesler, korna sesleri, araba sesleri, sirenler vesaire vesaire. Tüm bunlar o çok aradığınız huzurlu ortamı baltalayıp sinirlerinizi bozabiliyor. Diğer yandan belki de evde kendi ses sisteminizi kurmak istiyor ancak çevreyi rahatsız etmek istemiyor da olabilirsiniz. Ses yalıtımını sağlamak karmaşık veya pahalı bir işlem olmak zorunda değil, basit stratejilerle büyük farklar yaratabilirsiniz. Evinizin yalıtım sistemi hayatınıza bir barikat kuruyorsa, o barikatı aşıp yalıtımınızı güçlendirmek için bu yazıya bir göz atın.

1. Kapı Yalıtımı

Ses Geçirmeyen Oda Nasıl Yapılır (Kapı Yalıtımı)

Dışarıdan gelen her sesi rahatlıkla duyabiliyorsanız, kapınızın altında büyük hava boşlukları olması olasıdır. Bu boşlukların kapatılması dışardan eve gelen yüksek sesi engelleyecektir. 

Dış kapı

  • Eğer dış kapınızın altında böyle boşluklar varsa dış kapınızın altına süpürgeliklerden taktırabilirsiniz. 
  • Eşikteki sızdırmazlığı sağlayan, kalın, kauçuk malzemeden yapılan şeritli süpürgeliklerden tercih edin. 
  • Ses geçirmezliği sağlamasının yanı sıra, kiri, böceği, tozu da evin dışında tutacaktır. 
  • Eğer boşluk süpürgelik ile örtülemeyecek boyuttaysa öncelikle kapınızın altına bir kereste çakın. 
  • Kapınızın çerçevesi için de şerit, sünger yalıtıcılardan kullanabilirsiniz.

İç Kapı

  • Dış kapınızda olduğu gibi, evin içindeki kapılarda da ses yalıtımını sağlayabilirsiniz. Kapıların altını, satın alabileceğiniz ya da kendinizin yapabileceği yalıtıcılarla kapatabilirsiniz. 
  • Genellikle en çok tercih edileni, kendisinde bulunan yapışkan bant ile kapı çerçevesine yapıştırılan yalıtıcılardır.

2. Duvar Yalıtımı

Ses Geçirmeyen Oda Nasıl Yapılır (Duvar Yalıtımı)
  • Sert yüzeyler sesi yansıtıp güçlendirirken, yumuşak yüzeyler sesi absorbe ederek odayı daha sessiz hale getirir.
  • Duvarlar kalın battaniyeler, hareketli yastıklar, duvar halıları ile kaplayabilirsiniz.
  • Bir başka seçenek ise, ses emici panelleri duvara yerleştirmektir. Bunlar üstün gürültü azaltıcı malzemelerdir. 
  • Sessiz odalar elde etmek için ses geçirmez duvar kâğıtlarından da faydalanabilirsiniz.
  • Güneş ışığını engelleyen ağır, kalın perdeler de ses yalıtımını sağlayacaktır.

3. Taban Yalıtımı

  • Odanızın zemini, fayans, ahşap, laminant veya başka bir sert malzeme ile kaplıysa, sesi absorbe etmesi için yere halı döşetin. 
  • Ek ses yalıtımı için halınızı ekstra kalın keçe üzerine yerleştirin.

4. Pencere Yalıtımı

  • Genelde gürültünün en çok eve taşınmasını sağlayan nokta pencerelerdir. Pencere gürültüsünü engellemenin en kolay yolu kalın battaniyeler ya da daha kullanışlı bir yöntem olan gürültü azaltıcı perdelerin kullanılmasıdır. Bu perdeler hem gürültünün hem de güneş ışınlarının odanıza girmesini engeller.
  • Eğer bu yöntemler işe yaramazsa, camınıza ekstra cam paneller taktırmayı düşünün. Bu paneller mevcut camınızın içine takılarak sesi içinde hapseder.

5. Titreşimleri Engelleme

  • Eğer evinizin bir odasında hoparlör, spor aleti gibi titreşim ve sallantı yaratacak eşyaları kullanmak istiyorsanız, gürültü diğer odalarda da yayılacaktır. Bu da eğer bir apartman dairesinde yaşıyorsanız sorun teşkil edecektir. Bu nedenle bu gibi ürünlerin altına kalın bir sünger ya da köpük parçası koymanız bunun önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
  • Ayrıca altına titreşim yalıtım keçelerinden ekleyerek ürünlerinizi monte de edebilirsiniz.

6. Kitaplık Stratejisi

Ses Geçirmeyen Oda Nasıl Yapılır (Kitaplık Kullanımı)

Duvarlarınız çok mu ince? Ses yalıtımı yaparken aynı zamanda odanıza dekoratif bir dokunuş da ekleyebilirsiniz? Peki nasıl? Bir uçtan ötekine bir duvarınızı kitaplıkla kaplamaya ne dersiniz? Bu şekilde duvarlarınızı daha da kalınlaştırarak hem ses yalıtımı yapmış olursunuz, hem de bir kütüphaneye. Eğer bu fikir aklınıza yattıysa, kitaplığınız için dekoratif fikirler edinmek için Kitaplık Nasıl Dekore Edilir içeriğini okuyabilirsiniz.

7. Ses Geçirmez Yapı Oluşturma

1. Malzemeniz ne kadar kalın ve yoğun olursa, ses yalıtımınız da o kadar iyi olacaktır. 1,6 cm alçıpan eklemek işinizi görebilir.  Eğer mevcut duvarınıza eklemeler yapacaksanız, öncelikle temel bir duvar çerçevesi oluşturun ve yüzeye yapıştırarak sabitleyin. Bu çerçeveyi alçıpan ile örtün.

2. Ses duvara çarptığında, bunun bir kısmı emilirken diğer kısmı yansır. Bu etkiyi artırmak için duvarı iki parça halinde alçıpan inşa ederek boşluğu artırmanız gerekir. Ayarladığınız boşluk 2,5 santimetreden daha azsa, ısı yalıtımı yapmanız tavsiye edilir.

3. Duvarların çoğunda, her iki duvar katmanıyla temas eden tek sıra halinde bina duvarlarının iskeletinde bulunan dikmelerden vardır.  Ses bu dikmelerden kolayca geçebilir. Bu nedenle şu iki yöntemden birini tercih etmeniz yalıtımınızı güçlendirecektir. 

  • Eğer iki sıra arasında yeterince boşluğunuz varsa, iç tarafın her birine birer çift dikme monteleme yöntemiyle yalıtımınızı güçlendirebilirsiniz. Bu en iyi yöntem olarak kabul edilir.
  • Dikmeleri aşamalı olarak yerleştirme yöntemini de uygulayabilirsiniz.  Birbirleriyle çakışmayacak şekilde birbiri üzerine yerleştirebilirsiniz.

4. Ses kanallarını ya da klipslerini kullanabilirsiniz. Bunları dikme ve alçıpanın arasına yerleştirmeniz gerekir. Bu sayede yalıtım için ekstra bir bariyer örmüş olursunuz. Bu işlem için izleyebileceğiniz iki yol vardır:

Ağır kauçuk birleşenlerle sesi absorbe eden ses klipslerini kullanabilirsiniz. Bu, en etkili yoludur. Önce ses klipslerini dikmelere vidalayın. Ardından bir başlık kanalı ekleyin ve alçıpanı kanala vidalayın.

5. Esnek kanal da kullanabilirsiniz. Bu kanallar ses yalıtımı için tasarlanmıştır. Yaylı metal kanallardır. Uzantı vidaları kullanarak dikmelere ve alçıpana bu kanalları vidalayın. Bu yöntem yüksek frekansları engelleyebilir.

6. Yalıtım için ısı yalıtım malzemelerinden de faydalanabilirsiniz.  Bu malzemeleri duvar, zemin veya taban katmanları arasında kullanabilirsiniz.  Eğer evinize müzik veya sinema sistemi kuracaksanız, yüksek bas sesi istiyorsanız, bu yöntem sizin için ideal olacaktır. Bu malzemeler ses geçirmez yapıştırıcı veya viskoelastik yapıştırıcı olarak da satılmaktadır. Bu ısı yalıtım malzemelerinin etkisini tamamen göstermeleri günler veya haftalar sürebilir. 

Cam elyafı(fiberglass) oldukça ucuz ve etkilidir. Eğer ses yalıtımı için diğer yöntemleri kullanmazsanız cam elyafını tercih edebilirsiniz. 

Köpük kullanımı, ses yalıtımı için kötüdür ancak ısı yalıtımı için idealdir.

7. Çatlakları akustik dolgu malzemeleriyle doldurun. Bu işlem için en ideali silikondur. Kullandığınız malzemeler arasındaki çatlaklar veya boşluklar ses yalıtımınızı zayıflatabilir. Akustik silikonlar ile bu boşlukları doldurun. Akustik sızdırmazlık maddesi olarak da satın alabilirsiniz. 

Su bazlı silikonların temizliği daha kolay olur. Çözücü bazlı silikonlardan kullanıyorsanız, mutlaka etiketini okuyun ve ona göre kontrollü kullanın.

Kullanacağınız silikonun duvarınızı boyamaması için, kontrol ederek alın. 

Eğer çatlaklarınız küçükse, normal silikonları kullanın. Çünkü akustik silikonların taşınması zordur.

8. Eğer ses yalıtım malzemelerinizden yeterince memnun değilseniz, ses yalıtım panellerinden de faydalanabilirsiniz.  Bu panellerin ucuz seçenekleri vardır ancak daha pahalı olanları daha kaliteli ve etkilidir. Bu panelleri dikmelere ya da diğer sağlam yapılara sabitleyin.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
177
Article Categories:
Dekor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir