Mum Fitili Nasıl Yapılır

Ev yapımı mumlarınızda kullanmak için mum fitili satın alabilirsiniz, ancak kolayca kendi fitillerinizi de yapabilirsiniz.  Boraks ile işlenmiş mum fitilleri en klasik olanlardır fakat siz birkaç temel malzeme ile hareket edebilir fitiller ya da ahşap fitiller de yapabilirsiniz.

Boraks Mum Fitilleri Yapımı

Mum Fitili Nasıl Yapılır (Boraksla Su Isıtma)

1. Su ısıtın. Küçük bir tencere ya da bir su ısıtıcısı kullanarak 1 bardak ( 250 ml ) suyu ısıtın. Suyun kaynama noktasına ulaşmasına izin verin ancak tamamen kaynatmayın.

Mum Fitili Nasıl Yapılır (Boraksl ve Tuzun Çözünmesini Sağlamak)

2. Boraks ve tuzun su içinde çözünmesini sağlayın. Bir cam kasenin içine sıcak suyu dökün. 1 yemek kaşığı tuz ( 15 ml ) ve 3 yemek kaşığı( 45 ml ) boraks ekleyin. Çözünmelerini sağlamak için karıştırın.

  • Bu boraks solüsyonunu temel fitil malzemesini oluşturmak için kullanacaksınız. Boraks ile işlenmiş fitiller mumların daha uzun ve daha parlak yanmasını sağlayabilir.  Ayrıca, yanma işlemi süresince ortaya çıkan duman ve külün miktarını da azaltabilir.
  • Yutulduğunda ya da nefes yoluyla alındığında zehirli bir etkisi olabileceği için Boraksı çocuklarınız ve evcil hayvanlarınızdan uzak tutun.
Mum Fitili Nasıl Yapılır (İpi Solüsyona Batırma)

3. Bir ipi solüsyonun içine batırın. Pamuklu bir ip parçasını alın ve boraks solüsyonunun içine batırın. İpin 24 saat içinde kalıp iyice emmesine izin verin. Sicim iplerden seçerseniz daha sağlam bir mum fitili hazırlamış olursunuz.

  • Kullanılan ipin uzunluğunun mum için kullanmayı planladığınız kalıptan daha uzun olması gerektiğini unutmayın. Mumun ne kadar uzun olacağını bilmiyorsanız 30 cm ip kullanıp daha sonra istediğiniz ölçülerde keserek küçültebilirsiniz.
  • Kasap ipi mum fitilleri için çok önemli bir malzemedir, ancak ona yaklaşık olan herhangi bir kalın kaytan ip yeterli olacaktır. Nakış ipliği, pamuklu kıyafetlerinizden yırtık parçalar ya da plastik kısmı atılmış temiz bir ayakkabı bağcığı kullanabilirsiniz.
  • İpi 24 saat solüsyon içinde bırakıp iyice içine çekmesini sağlamakla en iyi sonuçları elde edeceksiniz. Teknik olarak 20 dakika sonra ipi çıkarabilirsiniz ancak sonuç beklediğiniz gibi olmayacaktır.

4. İpi kurutun. Cımbız kullanarak ipi solüsyon içinden çıkarın. Asın ve bir ya da iki gün kuruması için bırakın.

  • Devam etmeden önce ip tamamen kurumuş olmalıdır.
  • İşlem görmüş ipi kuru ve sıcak bir yere asmak için mandal ya da benzeri bir şey kullanın. Süzülerek akacağından, fazla solüsyon üzerinde birikmesi için kurumaya bırakılmış ipin tam altına alüminyum folyo yerleştirin.

5. Mum eritin.  ½ bardak ölçütlerinde( 125 ml ) mumu ¼ ‘ e ( 60 ml ) bölün.  Mumu iki kat daha fazla kaynatıcı ayar kullanarak eritin.

  • İki kat daha fazla kaynatıcı ayarınız yoksa küçük bir tencere ve temiz bir metal kutu kullanabilirsiniz.
  • Tencerenizde 2.5 – 5 cm aralığında suyu ocakta ısıtın, yavaş yavaş kaynamasına ve kaynamadan buğulaşmasına izin verin.
  • Metal kutuyu sıcak suyun içine yerleştirin. Mumu eklemeden önce metal kutunun iyice ısınması için birkaç dakika bekleyin.
  • Erimiş mum ciddi yanıklara sebep olabilir, bu yüzden geri kalan işlem boyunca elinize alırken dikkatli olun.

6. İşlenmiş ipi daldırın. Kurumuş, boraks işlenmiş ipi erimiş mumun içine dikkatlice bandırın. İpin tamamını mümkün olduğu kadar kaplayın.

  • Teknik olarak mum kaplaması olmadan boraks işlenmiş ipi olduğu gibi kullanabilirsiniz. Mum, fitili daha katı hale getirir ve ele alınmasını daha kolay yapar, ancak fitilin sonuna kadar daha çabuk yanmasına da sebep olur.

7. İpi kurutun. Daha önce yaptığınız gibi ipi asın ve mumun sertleşmesine yetecek kadar uzun süre kurumasına izin verin.  Bu yalnızca birkaç dakika sürecektir.

  • Önceki yaptığınız gibi süzülerek akan fazla mum, üzerinde birikmesi için asılı olan ipin altına alüminyum folyo yerleştirin.

8. Aynı işlemi tekrar edin. İpi bir ya da iki kere daha kalın bir mum kalıbı oluşturmak için daldırın ve kurutun.

  • İdeal olarak ip hala biraz esnekliğini koruyorken; dokunulduğunda katı olmalıdır.
  • İpi tekrar daldırmak için yeterli mumunuz yoksa ipi bir alüminyum folyo parçasının üzerine koyabilirsiniz ve dikkatlice kalan mumu tepesinden dökebilirsiniz. İpi tekrar asmak yerine alüminyum folyo üzerinde kurumaya bırakın.

9. Fitilinizi dilediğiniz gibi kullanın. Tamamen kaplanmış fitil kuruduğunda işlem tamamlanmıştır ve bir mumun içine girmeye hazırdır.

Ahşap Mum Fitili Yapmak

  1. Bulabilirseniz balsa çıta satın alın. Yoksa başka bir ahşap ürün tam olarak bu amaçla kullanılamaz.. Aldığınız çıtalar fazla geniş değilse çubuk gibiyse bir makasla daha genişse bir testere yardımıyla kesin. Balsa çıtasının uzunluğu yaklaşık 2,5cm civarında olmalıdır.
    • Hırdavatçılarda ya da internet üzerinden satış yapan sitelerde bu ürünü bulabilirsiniz. Alacağınız balsa çıtası mümkünse 1,25 cm ile 3,5cm genişliğinde olmalıdır.
    • Hazırlayacağınız mum fitilini nasıl bir kaba koyacağınızı bilmiyorsanız balsa çıtayı 30cm civarında kesin. Sonrasında koyacağınız kaba göre fazlalıkları kesebilirsiniz.
  2. Balsa çıtasını bir süre boyunca zeytinyağına batırıp o şekilde bekletin.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
476
Article Categories:
Dekor

All Comments

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir