Salyangozdan Nasıl Kurtulunur

Bitkilerinizi, sebzelerinizi ve çiçeklerinizi katır kutur yiyebileceklerinden, salyangozlar gerçek birer bahçe haşaratı olabilirler. Şanslısınız ki, bu canlılardan kurtulmanın birçok yolu var-doğal veya doğa olmayan yöntemler kullanarak salyangozları bahçenizden uzaklaştırabilirsiniz.

Doğal Salyangoz Kovucuların Kullanımı

Salyangozdan Nasıl Kurtulunur (Bira Tuzağı)
  1. Bira tuzakları oluşturun. Salyangozlardan kurtulmada çokça tercih edilen ve en bilindik yöntem bira tuzaklarıdır. Bir bira tuzağı yapmak için:
  • Probleminizin büyüklüğünde bir fincan altlığı, kap veya kovaya ucuz bira koyun ve bahçenizde gece boyu bekletin.
  • Salyangozlar bira kokusuna gelecektir ve kovaya tırmanmaya çalışacaklardır. Burada bira tarafından zararsız hale getirilip düşecek ve boğulacaklardır.
  • Eğer biranızı bahçede kullanıp ziyan etmek istemiyorsanız, üzüm suyu veya su, yarım çay kaşığı maya ve bir çay kaşığı şekeri karıştırarak da aynı tuzağı hazırlayabilirsiniz.

2. Bakır kullanmayı deneyin. Bakır metali birçok bahçıvan tarafından salyangoz ve sümüklü böceklerden kurtulmada kullanılır. Bakırı bu amaçla iki şekilde kullanabilirsiniz:

  • Fidanlıktan bakır bant satın alın ve sebze ekim alanınızın veya çiçeklerin bulunduğu bölgenin etrafına sarın.
  • Bakır, metal ve mukus arasındaki reaksiyonla hareket eden salyangozları geri iter. Salyangozun beynine elektrik sinyali gönderilir ve bu salyangozda elektrik şoku olarak algılanır.

3. Kırılmış yumurta kabukları serpiştirin. Bahçıvanların salyangoz ve sümüklü böcekleri uzaklaştırmak için kullandığı başka bir etkili yöntem ise toprak üzerinde kırılgan bitkilerin etrafına kırılmış yumurta kabuğu serpiştirmektir.

  • Yumurta kabuklarının keskin köşeleri salyangozların yumuşak vücudunda bir rahatsızlık hissi yaratır ve bitkiye tırmanmalarını engeller.
  • Yumurta kabukları bol miktarda kalsiyum içerdiğinden toprağı besler ve zenginleştirir. Bu yüzden bu yöntem aynı zamanda çevre dostu ve bitki koruyucudur.

4. Kahve kullanın. Yürütülen araştırmalar, kahvenin salyangoz ve sümüklü böcek kovulmasında oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Kahve iki şekilde kullanılabilir:

  • Soğuk kahveyi bir şişenin içerisine yerleştirip, bitki, yaprak ve toprağa sprey şeklinde uygulayarak salyangozlardan koruyabilirsiniz. Kahveyi direkt olarak salyangozun üzerine de uygulayabilirsiniz.
  • Alternatif olarak, kahve çekirdeklerini, salyangozdan korumak istediğiniz bitkilerin bulunduğu zemine serpiştirebilirsiniz. Aynı zamanda bu uygulama toprağı da zenginleştirecektir.

5. Salyangoz avcılarını teşvik edin. Bahçenizdeki salyangozlardan kurtulmanın bir diğer yolu ise onlarla beslenen canlıların varlığını artırmak olacaktır.

  • Seramik kurbağa evleri kurarak kurbağaları bahçenize çekebilir ve salyangozlardan kurtulmak için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kaplumbağalar, yılan ve semenderler özellikle kızılgerdan türü kuşlar oldukça etkili avcılar olacaktır.
  • Ördek ve tavukların bahçenizde gezinmelerine izin verin. Bu hayvanlar aynı zamanda salyangoz ve sümüklü böcekleri yiyerek oldukça iyi besleneceklerdir. Bununla birlikte, tavuk ve ördekler bahçenizdeki bitkileri de yiyebilir, dikkatli olun!

6. Diyatomlu toprak kullanın. Diyatomlu toprak salyangozlardan kurtulmada oldukça etkilidir. Fakat toksin içermeyen ve besinli seçeneğini almayı unutmayın.

  • Diyatomlu toprak, ezilerek pudra haline getirilmiş küçük deniz organizması fosillerinden oluşur. Toprakta oldukça keskin ve salyangozların yumuşak vücuduna zarar verici köşeler bulunur.
  • Diyatomlu toprak, toprak içerisindeki bitkilere ve çiçek yataklarına serpiştirilerek kullanılabilir. Bununla beraber, ıslak ortamda etkisi oldukça azdır, her sulamanın ardından tekrar serpme işlemi yapılması gerekir.

7. Diğer caydırıcıları deneyin. İnsanların salyangozlardan kurtulmak için denediği yöntemlerin listesi uzar gider. Diğer popüler maddeler arasında:

  • Hayvan tüy ve kürkünün yanı sıra pudra edilmiş zencefil, talk pudrası, yanmış odun veya kömür külleri veya kuru temizlemeden bir kumaş tiftiği, salyangozlardan kurtulmada kullanılabilir.
  • Malzemeleri edinin ve salyangozları gönderin. Salyangozları yeterli mesafede bahçenizden veya evinizden uzak tutmak onları yok etmek kadar etkili olacaktır.

Bahçe Rutininizi Değiştirmek

Salyangoz'dan Nasıl Kurtulunur (Toprağı Sabah Sulamak)

1. Sulama planınızı değiştirin. Hareket kabiliyeti ve hızını artırdığından, salyangozlar nemli toprağı sever.

  • Bitkilerinizi akşamüstü ve gece yerine sabahları sulayarak gece vakitlerinde toprağın kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bu kuruluk salyangozların etrafta gezinmesini zorlaştıracak ve varlıklarını %80 oranında azaltacaktır.

2. Toprağı sıklıkla işleyin. Tırmık veya el çapası yardımıyla topraktaki bitki ve çiçek yataklarını işleyip havalandırarak salyangoz yumurtalarını öldürebilirsiniz. Bu sayede salyangoz sayısı büyük ölçüde azaltılır.

3. Bitki altındaki delikleri yok edin ve etrafındaki pislikleri temizleyin. Salyangozlar, köşe ve gediklerde saklanmaktan hoşlanırlar. Bu yüzden bitki ve çiçeklerin altında oluşan delikleri yok etmeli ve pislikleri temizleymelisiniz. Bu durum salyangozların ortaya çıkmasını sağlayacak ve yuva yapmalarını engelleyecektir.

4. Ağaç yongası ve çakıl gibi peyzaj malzemeleri kullanın. Peyzaj ürünleri salyangozların bitki ve çiçeklere tırmanmasını engeller ve bahçenizde yuva yapmaktan alıkoyar.

5. Salyangoz itici bitkiler yetiştirin. Belirli çiçek, bitki ve otlar salyangozlara itici gelir, bu yüzden bahçenize bu ürünlerden ekin. Frezya, Açelya, kovan çiçeği, solucan otu ve hatmi çiçekleri veya nane,rozmarin, dereotu gibi bitkiler oldukça etkili olacaktır.

6. Salyangozları bitkilerinizin üzerinden elle uzaklaştırın. Her ne kadar zaman alıcı olsa da el yordamıyla salyangozları bitkilerden fiziksel olarak ayırmak kesin bir yöntem olacaktır. Bu işlem için en uygun zaman sabah erken veya gece geç saatler olacaktır.

  • Salyangozları yakaladığınız zaman onlarla iki şekilde baş edebilirsiniz. Yakalama anında hemen ezebilir veya bir kovaya yerleştirip başka bir yere bırakabilirsiniz.
  • Elle yakalamanın hızlı bir yolu olarak, bahçenize ters çevrilmiş seramik malzemeler yerleştirin ve gece boyunca bu şekilde bırakın. Salyangozlar bu malzemelerin altında toplanacak ve sabah olduğunda bir kerede birden çok salyangoz yakalayabileceksiniz.

Bitki Akvaryumunuz Varsa Orada Salyangoz Üremesini Engellemek

  1. Almış olduğunuz bitkileri akvaryuma koymadan önce yaklaşık 8-10 gün boyunca karantinada bekletin. Akvaryumda salyangoz oluşumunun en temel kaynakları akvaryum bitkileridir. Bu bitkilerin iç kısımlarında pek kolay fark edemeyeceğiniz salyangoz yumurtaları ya da yavru salyangozlar bulunur. Siz akvaryuma bitkiyi koyduğunuz andan itibaren bunlar üremeye ve yayılmaya başlar. Bu aşamada bunun engellemek için yapabileceğiniz yegane şey bitkilerin akvaryuma konulmadan önce bir süre dışarıda bir yerde tutulmasıdır. Bu süreç içerisinde büyüyen salyangozları görmeye başlarsanız onları bitkiden uzaklaştırmalısınız.
  2. Akvaryuma bitkileri koymadan 1:20 oranında çamaşır suyu çözeltisi hazırlayıp bitkiyi bir süre orada bekletin. Bu sayede bitkiler üzerinde olan tüm salyangozlar ve yumurtaları öldürülmüş olacaktır. Sonrasında bitkileri iyice durulayıp akvaryuma koyun. Bitkileri suya 1-2 saniye kadar batırıp çıkarmanız yeterli olacaktır.
  3. Akvaryumun içerisindeki çakıl taşları da dahil ne varsa hepsini çıkarıp temizleyin. Eğer yeterince vaktiniz varsa tüm salyangozları tek tek temizleyebilirsiniz. Bunun için balıkları başka bir akvaryuma alın, ardından akvaryumdaki suyu boşaltın. Akvaryumun at kısmında bulunan bitkiler ve taşları tümünü çıkarın. Sonrasında bir fırça yardımıyla tüm köşeleri fırçalayın.
  4. Akvaryuma salyangozlarla beslenen balıkları koyma fikrini düşünün.
  5. İstemediğiniz salyangozları yakalamak ve akvaryum dışına çıkarmak için tuzaklar yerleştirin.
  6. Salyangozları öldürmek için balıklara zarar vermeyen bakır sülfatı akvaryuma dökün.

Video

Kaynak: 1 (Erişim: 22 Mart 2020) 2 (Erişim: 22 Mart 2020) 3 (Erişim: 22 Mart 2020)

Views:
351
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir