Rattan mobilyalar hem sunduğu şık tasarım ve kullanışlı yapıları sayesinde insanlar tarafından oldukça tercih edilen ürünlerden biridir. Fiyatlarının nispeten uygun olması, hafif bir yapıya sahip olması sayesinde hem evlerin içerisinde uygun alanlarda hem de bahçelerde tercih edilen mobilyalardır. Bu ürünün tercih edilmesi ile birlikte bakım ve temizliğinin nasıl yapılacağı da merak konusu olmaktadır. Düzenli bir şekilde bakım rutininin uygulanıp temizliğinin yapılması sayesinde bu ürünlerin kullanım ömrü uzatılabilir.
Rattan Mobilya Nedir?
Rattan tropik iklimlerde yetişen bir çeşit bitkidir. Rattanlar örgü şeklinde oluşturularak bir araya getirilerek masa ve sandalye yapılır. Genellikle yemek odaları ve kış bahçelerinde tercih edilen bir üründür. Temizliği oldukça basittir.
Rattan Mobiya Temizliği İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler:
- Fırçası olan bir elektrikli süpürge ya da yumuşak kıllı küçük bir fırça (boya fırçası, diş fırçası, tırnak fırçası)
- Sabun ya da hafif bulaşık deterjanı
- Kova
- Yumuşak bir bez
- Kurulama bezi
- Hortum ( tercihe bağlı)
- Lastik eldivenler
- Daha çabuk ve etkili bir sonuç için fırça eklentisi olan bir süpürge ile haftalık temizlik tavsiye edilir.
Rattan Mobilyaların Tozu Nasıl Alınır
Rattan mobilyalarınızın minderlerini ve yastıklarını çıkardıktan sonra fırça eklentisi olan süpürgeniz ile temizleyebilirsiniz. Eğer fırça eklentisi olan süpürgeniz yoksa boya fırçası, diş fırçası ya da tırnak fırçası gibi aşındırıcı olmayan bir fırça ile de temizleyebilirsiniz. Eğer toz parçacıkları dar bir alanda ise basınçlı hava ile temizliği yapılabilir.
Doğal Rattan Mobilyaların Temizliği
Rattan mobilyaların temizliği birçok farklı şekilde olabilir. Bunların kimisi sentetik rattan mobilyalar için daha uygunken kimisi de doğal olanlar için daha uygundur. Mobilya temizliğini dışarda yapmanız evinizin kirlenmesini önler ve size daha fazla alan sağlar.
Öncelikle bir kovaya dört litre ılık su ve üç yemek kaşığı sabunu ya da bulaşık deterjanını ekleyip karıştırın. Doğal rattan mobilyaların temizliği için suyla doğrudan teması tavsiye edilmez. Bu nedenle bezinizi kovanın içine sokarak direkt ıslatmak yerine yaptığınız karışımın üzerindeki köpükleri kullanmanız mobilyalarınız için daha iyi olacaktır. Ardından mobilyanızdaki örgülerin arasını temizleyiniz. Eğer sıkı örgülerin arasını temizlemekte zorlanıyorsanız diş fırçası kullanabilirsiniz.
Temizleme işlemi bittikten sonra temiz bir bezle durulayıp bütün köpüklerden arındığından emin olun. En sonunda mobilyalarınızı güneş altında kurumaya bırakabilirsiniz.
Sentetik Rattan Mobilyaların Temizliği
Sentetik rattan mobilyalar sudan zarar görmez. Bu nedenle sadece bir hortum aracılığıyla sentetik rattan mobilyalarınızı temizleyebilirsiniz. Sıkı örgülü kısımları üste gelecek şekilde mobilyalarınızı eğmeniz önerilir. Böylece örgü araları daha iyi temizlenecektir. Sentetik mobilyalarınızın temizliğinde de aynı deterjanı kullanabilirsiniz. Mobilyanızdaki çatlaklar ve yarıkların arasındaki sızıntıları önlemek adına iyice duruladığınızdan emin olun. Mikrofiber bez ile mobilyalarınızı duruladıktan sonra kurumaya bırakın. Mobilyaların daha hızlı kuruması için rüzgârlı bir günde temizlenmesi tavsiye edilir.
Döşemelerin Temizliği
Rattan mobilyalar genellikle minderler veya yastıklarıyla birlikte gelir. Mobilyaların temizliği yapılırken bunların da temizlenmesi gerekir. Çoğu minderler çamaşır makinesinde yıkanabilir ancak öncelikle yıkama talimatlarının yazılı olduğu etiketin okunması gereklidir. Yastıkları ve minderleri kurutma makinesinde ya da mobilyaların üzerinde kurutmamalısınız. Yastıkları ve minderleri mobilyalarınızın üzerinde kuruttuğunuz taktirde küflenmeye neden olabilir. Güneşli bir yerde mobilyalarınızın kuruması 24 ila 48 saat arasında sürer.
Rattan Mobilyalarda Oluşan Küf ve Pasın Temizliği
Doğal rattan mobilyalar açık havada durduğunda ne yazık ki zamanla küf oluşabilir. Küf, mobilyanızın üzerinde su ve sabunla çıkmayan küçük siyah lekeler şeklinde görülür.
Küfü, dört litre suya bir bardak çamaşır suyu döküp karıştırarak yumuşak kıllı bir fırça ve eldiven yardımıyla temizleyebilirsiniz. Kalıcı hasara yol açmamak adına iyice duruladığınızdan ve bir havlu ile kuruladığınızdan emin olun. Eğer küf lekelerinin çıkmadığını fark ederseniz, çamaşır deterjanını doğrudan bir kulak çöpü ile küfün üzerine uygulayın ve sonra durulayıp kurulayın.
Rattan Mobilyaların Temizliğinin Püf Noktaları
Rattan mobilyaların temizliği sırasında, mobilyanız biraz yumuşayabilir. Bu nedenle lekelerini temizlerken çok fazla baskı uygulamadığınızdan emin olun. Fazla baskı sonucunda çatlaklar oluşabilir, örgüler gevşeyebilir ve bunun sonucunda mobilyanızın şekli bozulabilir.
Eğer mobilyanızın temizliği sırasında oluşan bir çatlağı fark ederseniz, haşlanmış keten tohumu ile onarmanız gereklidir. Bu yağ ile mobilyalarınız çatlamaya daha az meyilli hale gelecektir.
Mobilyalarınızın üzerine bir şey döküldüğü taktirde temizliğinin hemen yapılması kalıcı hasara neden olma olasılığını düşürür.
Rattan mobilyalarınızı asla sürüklemeyin. Her iki taraftan eşit bir şekilde kaldırarak yerini değiştirebilirsiniz.
Zemininizin aşınmasını önlemek için mobilyalarınızın ayağına keçe veya plastik kapaklar yerleştirebilirsiniz.
Rattan Mobilyaların Korunması
Rattan mobilyalarınızı uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız, haftada bir kez tozunu almalı ve ayda bir kez de detaylı temizliğini yapmalısınız. Temizliğini yaptığınız rattan mobilyalarınıza boya fırçası ile bir kat cila sürmeniz mobilyalarınıza en iyi korumayı sağlayacaktır. Cilalama işlemini senede bir kez mutlaka yapmanız gerekmektedir.
Ayrıca yumuşak bir bez yardımıyla mobilyalarınıza limon yağı sürmeniz, mobilyalarınızı korumakla birlikte parlak bir görünüm sağlayacaktır.