Pleksiglas Nasıl Temizlenir

Duş kabinlerinden masaların üstüne kadar geniş bir kullanım alanı olan pleksiglas, ilk olarak 1933 yılında üretilmiştir. Akrilikten yapılan pleksiglas cam gibi kırılgan bir ürün değildir, esnek ve dayanıklıdır. Ancak yanlış temizlendiğinde, kolayca çizilebilir ya da yanlış temizlik ürünleri ile zarar görebilirler. Aşağıda anlatacağımız temizlik yöntemlerini uyguladığınız sürece pleksiglasınızı uzun yıllar boyu yapısını koruyarak kullanabilirsiniz.

Tozunun Alınması

Pleksiglas Nasıl Temizlenir (Tozun Alınması)

1. Pleksiglasınızdaki tozlardan kurtulmak için saç kurutma makinenizden faydalanabilirsiniz. Ancak saç kurutma makinenizi soğuk üfleme ayarına getirdiğinizden emin olun. Çünkü sıcak, plesksiglasınıza zarar verebilir. 

Kurutma makinenizle büyük parçaları almadan pleksiglasınızı mikrofiber bez ile silmeye çalışmayın.  Çünkü üzerinde büyük parçalar varsa, bu parçalardan kurtulmadan silmeye çalışmanız pleksiglasınızın çizilmesine yol açacaktır. 

Üzerindeki parçalardan kurtulduktan sonra, kalan toz taneciklerini almak için mikrofiber bir bez ya da cam silme bezlerinden faydalanabilirsiniz. 

2. 1 çay kaşığı bulaşık deterjanı ile 1 litre su ile karıştırın. Ardından 45 derecelik bir açıyla lavabonuzda ya da pleksiglasınızın zarar görmeyeceği bir başka yerde üzerine dökün. Dilerseniz hazırladığınız karışımı bir sprey şişesine dökerek pleksiglasınızın üzerine püskürtebilirsiniz. Bu sayede pleksiglasınızın üzerindeki küçük kir ve toz tanelerinden kurtulabilirsiniz. 

3. Pleksiglasınızın temizliğinde alkol, amonyak, aromatik ürünler, aseton, kuru temizleme sıvıları ya da cila gibi çözücüler kullanmaktan kaçının. Bulaşık deterjanı ve su yeterli olacaktır. Ayrıca pleksiglas için uygundur ibaresi olan temizleme ürünlerinden de tercih edebilirsiniz.

Pleksiglas Yüzey Temizliği

1. Yüzey temizliği için en ideal ürün mikrofiber bezlerdir. Kâğıt havlu ya da masa örtüsü gibi ürünler pleksiglasınızı çizebilir. Ancak mikrofiber bez fleksiglasınızın gözeneklerine girmeyerek kirden arınmasını sağlayacak ve çizmeyecektir. Eğer mikrofiber beziniz yoksa tülbent, havlu ya da pamuklu pazen gibi aşındırıcı olmayan kumaşları tercih edebilirsiniz.

2. Islak pleksiglas yüzeylerini mikrofiber bez ile silin. Hazırladığınız karışım ile püskürttüğünüz noktaları silmeye çalışın. Olabildiğince lekeli yerlere odaklanın. Silerken çok fazla baskı uygulamayın ya da ovalamayın. 

3. Eğer hazırladığınız çözelti ile bir kez temizliğini yapmış ancak kirlerden arındıramadıysanız işlemi tekrarlayın. 

4. Lekelerden kurtulduktan sonra pleksiglasınızı anında kurulayın. Uzun süre ıslak beklettiğiniz pleksiglasınızda su lekeleri oluşabilir. Eğer su lekesi fark ettiyseniz işlemi tekrarlayın. Endişelenmeyin, su lekelerinin çıkması zor değildir.

Çizik ve Kirli Pleksiglasların Onarımı

1. Bir traş bıçağı ile çok fazla bastırmadan hafifçe traş bıçağını eğerek lekenin bulunduğu yeri kazıyın. Yanlış kullanıldığında yaralanmalara yol açabileceği için traş bıçağını kullanırken dikkatli olun.

2. Akrilikten yapıldığı için pleksiglaslar zımparalamaya uygundur. Bu nedenle pleksiglasınızın üzerinde bir çizik fark ederseniz zımparalayarak bu çizikten kurtulmanız mümkün. Kalın zımpara kağıdından ince zımpara kağıdına doğru geçerek yüzey boyunca işlemi sürdürün. Pleksiglas sıcaktan etkilenen bir ürün olduğu için bir noktada uzunca süre zımparayı bekletmeyin, olabildiğince hareket ettirmeye çalışın ve çok fazla güç uygulamayın. Zımparadan çıkan tozu solumayın. Bu nedenle kesinlikle zımpara işlemi sırasında maske takın. 

3. Zımparalama işleminin ardından sabit parlatma tekerleği ya da parlatıcı pedli bir dramel aleti kullanın. Pleksiglasa ısı uygulamamak için 20-30 cm çapındaki tekerleğin fazla ısınmasını önleyen eğimli şeritleri bulunan ağartılmış muslin kullanın. Bu sayede pleksiglasınızı eskisi gibi parlak bir görünüme kavuşturacaksınız.

Parlatma işlemi sırasında pleksiglasınızı sabitleyerek, kaymasının önüne geçin. 

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
152
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir