Mutfak Dolapları Sprey Boya ile Nasıl Boyanır?

Mutfak dolaplarınızdan sıkıldınız mı? Eskidiğini mi düşünüyorsunuz? Peki, yenisini almak yerine onları boyayarak mutfağınızda sihirli bir dokunuş yapmaya ne dersiniz? Mutfak dolaplarınızı boyamak size daha ucuza mal olurken satın alacağınız dolap çeşitlerine kıyasla renk seçeneğiniz daha fazla olur. O halde, hadi başlayalım!

Kullanacağınız Araç ve Gereçler:

  • HVLP (yüksek hacimli, düşük basınçlı) boya püskürtme makinesi (Bu ürün kalite kalite satılmaktadır. İnternet üzerinden satış yapan sitelerden 200TL civarına da bulabilirsiniz, 4000TL civarına da)
  • Kablosuz matkap
  • Yıldız tornavida
  • Kilitli torbalar
  • Boya bandı
  • Plastik film
  • Tuval bezi
  • Trisodyum fosfat ( TSP)
  • Ahşap macunu
  • Rastgele yörünge zımpara
  • Toz bezi
  • Boya astarı – beyaz ya da boya renginize uyacak renkte
  • Lateks emaye boya
  • Fan

Sprey Boya mı Boya Püskürtme Tabancası mı?

Mutfak Dolapları Sprey Boya ile Nasıl Boyanır (Sprey Boya mı Boya Püskürtme Tabancası mı)

Boya püskürtme tabancası edinmek yerine, 75 ila 100 renk seçeneği bulunan sert modifiye alkid boya ile dolaplarınızı boyamaya başlayabilirsiniz. Ancak 1 adet sprey boya sadece 2.000 metrekarelik bir alana yeteceği için sprey boyalar, bir ya da iki dolabı boyamak için idealdir. Bu açıdan bakıldığında tüm dolaplarınızı sprey boyalarla boyamak size daha pahalıya patlayacaktır.

Mutfağın tüm dolaplarını boyamak için, püskürtücü satın alabilir, kiralayabilir ya da ödünç alabilirsiniz.  İster 1.5 litre kapasiteli daha uygun fiyattaki boya püskürtme tabancalarını tercih edin, isterseniz de boya kutusundan doğrudan boyayı çeken daha pahalı olan püskürtme tabancalarını seçin. İkisi de sprey boyalarından daha az maliyetli olacaktır.

Dolaplarınızı boyamak için parlak ya da yarı parlak lateks emaye boyalar tercih etmeniz, lekelere ve parmak izlerine karşı dayanıklılığı artıracaktır.

Boyama Tekniği

  • Mutfak dolaplarının kapakları gibi, mutfak dışında başka bir yerde boyadığınız kısımlar ne kadar iyiyse sonucunuz da o kadar iyi olacaktır. Boyayı püskürtmeniz sonucu çıkan sisin kontrolü zordur. Yatay yüzeylerde boyama yaparsanız, pürüzsüz ve damla lekeleri bulunmayan bir yüzey elde etmeniz daha kolay olur. Bu nedenle, hiç olmazsa dolap kapaklarını çıkarmanız tavsiye edilir.
  • 4 litre boya ile yarım ölçek su ve boya satan yerlerde rahatlıkla bulabileceğiniz yarım litre Floetrol boya katkı maddesi ile boyanızı inceltmeniz tavsiye edilir. Çünkü su ve Floetrol boyayı dengeler ve püskürtme sırasında eşit bir kat sağlar.
  • Püskürtme makinesi ile boyama yaparken maske kullanın. 
  • Püskürtme ile boya yapmadan önce, bir karton üzerinde püskürtme alıştırması yapın.
  • Püskürtme yaparken sadece bileğinizi değil tüm kolunuzu kullanmaya özen gösterin.
  • Eğer dolaplarınız kurumadan boyanızın aktığını fark ederseniz, bir fırça yardımıyla hafifçe fırçalayabilirsiniz.

Hazırlık Aşaması

Mükemmel boyanmış dolapların sırrı, boyanacak yüzeylerin hazırlanmasıdır. Mutfak dolapları yağ ve diğer birçok kiri yüzeylerinde barındırdıkları için güzel bir temizliğe ihtiyaç duyarlar. Dolaplarınızı temizlemeniz ve zımparalamanız, boyama işleminin önemli bir bölümünü oluşturur.

İlk Aşama

1. Mutfağınızı temizleyin ve dolapların içindeki tüm eşyaları başka bir odaya taşıyın. Dolabınızın üzerinde yapışkan duvar kâğıtları varsa onlardan kurtulun.

2. Dolap kapaklarını, çekmeceleri çıkarın. 

Dolap kulplarını ve menteşelerini çıkarın ve bir torbaya koyun ve kolay bulabilmeniz açısından üzerine açıklayıcı etiketler yapıştırın.

Dolaplarınızı yerinden çıkarabiliyorsanız çıkarın ve temiz bir garaj ya da bir atölye gibi kapalı bir alana veya üstü kapalı bir bahçe avlusuna yerleştirin.

3. Mutfakta boyanın değmesini istemediğiniz, duvarlar, tezgâhlar, döşeme vs. gibi, neresi varsa boya bandı ve plastik film ile buraları kapatın.

Tuval bezi, zeminlerin kaplanması için plastik filmlere kıyasla daha iyidir. Çünkü kaygan değildir.

Zımparalama, Temizleme ve Yama Aşaması

Mutfak Dolapları Sprey Boya ile Nasıl Boyanır (Zımparalama, Temizleme ve Yama Aşaması)

1. Rastgele yörünge zımpara makinesi ve ince zımpara kâğıdı ile tüm yüzeyleri hafifçe zımparalayın.  Amacınız, tüm kaplamaları ve boyayı çıkarmak değil, parlaklığı azaltmaktır.

Termofoil kaplamalı dolapları zımparalarken dikkatli olun. Çünkü sert zımparaladığınız takdirde micro-thin tabaka parçalanabilir.

2. Boyamak istediğiniz yüzeyleri ılık su ve TSP (Trisodyum fosfat) ile temizleyin. Ocak ve fırının yakınında bulunan yüzeyler ekstra yağlı olacakları için buraların temizliğine daha fazla özen gösterin. Ardından temizlediğiniz yüzeyleri güzelce kurulayın.

3. Yüzeylerde bulunan çatlaklara ve küçük deliklere ahşap macunu ile yama yapın. Kuruduktan sonra bu yüzeyi de zımparalayın.

Son olarak kalan tozu temizlemek için tozu bezi kullanın.

Astar ve Boya Aşaması

1. Boyanın soyulma ihtimaline karşı öncelikle astar yapmak gereklidir. 

Astar renginizi, boya renginize uyumlu bir şekilde seçmeniz tavsiye edilir. Bu sayede boyanız rengini daha güzel gösterecek dolgun bir yapıda olacaktır.

2. Dolaplarınızı boyayacağınız alana gidin ve boyayacağınız alandaki esintiyi engellemek için fanınızı açın.

3. Astarınız kuruduktan sonra, seçtiğiniz rengin ilk katını püskürtün. Çok acele etmeden, dikkatlice boyamaya özen gösterin. Aksi takdirde, boyanız damlama ve sıçramaya yol açar.

Öncelikle kapak çerçevelerine püskürtün. Daha sonra yukarıdan aşağıya doğru kolunuzu hareket ettirerek tüm kapağı boyayın. Püskürtme sırasında, açınızı sabit tutun.

Orta boydaki mutfak dolaplarının kapaklarının ve çekmecelerinin boyanması ortalama bir saat sürecektir.

Her kat için 4 saat veya daha fazla aralıklar oluşturun. Yani ilk katı saat birde attıysanız, ikinci kat için saat 5’i bekleyin.

4. Dolap kutularını boyamak için boya püskürtücünüzü mutfağa taşıyın. Kutulara ve çerçevelere ilk katı atın. Damlama riski teşkil eden dikey yüzeyleri boyarken dikkatli olun ve ikinci kat için en az 4 saat bekleyin.

Dolabınızı Yerleştirme Aşaması

  • Her şeyin iyice kurumasını bekleyin.  Dolabınız kuru gibi görünebilir ancak olası parmak izlerini engellemek için çekmecelerinizi, kapaklarınızı yerlerine yerleştirmeden önce en az bir gün bekletin.
  • Kapakları ve çerçeveleri yerleştirdikten sonra dolap kulplarınızı takın.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
267
Article Categories:
Ev Bakımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir