Mayonez Lekesi Nasıl Çıkarılır

Mayonez sık sık tercih edilen ürünlerden biridir. Ancak döküldüğü yerde can sıkıcı yağlı bir leke oluşturur. Mayonezi çıkarmak için izleyeceğiniz yolu diğer yağ bazlı lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz. 

Giysi ve Çarşaflardan Mayonez Lekesinin Çıkarılması

Mayonez Lekesi Nasıl Çıkarılır

1. Mayonez, yumurta sarısı, yağ ve baharatları hızla çırparak yapılır. Mayonez, giysi veya çarşaflarınıza döküldüğünde mayonezi yüzeyden almak için kör bir bıçak, kaşık veya kredi kartının kenarını kullanın.  Asla ovalamayın. Çünkü ovaladığınızda leke kumaşa daha da yayılır ve daha derine nüfus eder. Bu da lekenin çıkarılmasını zorlaştırır. 

2. Yağ bazlı bir leke olduğu için öncelikle solvent bazlı bir leke çıkarma ürünü kullanarak ön işlem uygulanmalıdır. Eğer solvent bazlı bir leke çıkarma ürününüz yoksa yağlı lekeleri çıkarmada etkin sıvı deterjanlardan faydalanabilirsiniz. Bu işlemi yumuşak kıllı bir fırça ile ya da elinizle uygulayabilirsiniz. 

3. Leke sökücünün en az 15 dakika lekeli yüzeyde kalmasına izin verin. Ardından lekeli kumaşın yıkama talimatlarına uygun en sıcak ayarda ürününüzü yıkayın. Yıkadıktan sonra lekeli alanı inceleyin. Eğer leke varsa kurutucuya atmaktan kaçının. Kurutma işlemi, özellikle polyester gibi sentetik kumaşlarda yağlı lekelerin çıkarılmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle kurutmadan önce lekenin çıktığından emin olun. Gerekirse işlemi tekrarlayın. 

Sadece Kuru Temizlemeye Uyumlu Giysilerden Mayonez Lekesinin Çıkarılması

Mayonezi temiz bir kör bıçakla yüzeyden kaldırın, ovalamayın. Ardından havlu kâğıt veya bir dilim beyaz ekmekle yağın emilmesini sağlayın. Ardından ürününüzü kuru temizleyiciye götürün. Eğer evde kuru temizleme kitlerinden kullanacaksanız ürününüzü kurutucu torbasına koymadan önce lekeye uygun leke çıkarıcı ürünü kullandığınızdan emin olun. 

Halı ve Döşemelerden Mayonez Lekesinin Çıkarılması

1. Diğer işlemlerde olduğunu gibi fazla mayonezi öncelikle kör bir bıçakla ya da bir kartın kenarıyla alın. Asla ovalamayın, silmeyin. 

2. Mayonezin çoğunu aldıktan sonra iki bardak ılık su, bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ve iki çorba kaşığı damıtılmış beyaz sirkeyi karıştırın. Temiz bir bezi veya süngeri karışıma batırıp sıkın. Ardından lekeyi çok fazla yaymadan yüzeyi silin. 

3. Temizleme işleminin ardından temiz bir başka bez ya da sünger ile durulama işlemi yapın. Güzelce duruladığınızdan emin olun. Sabun kalıntısı ekstra lekelenmelere neden olur. Durulama işleminin ardından kâğıt havlu ıslanmayana kadar yüzeye bastırarak nemini alın. 

4. Bölgeye doğrudan ısı vererek kurutmaktan kaçının. Halı liflerini eski haline çevirmek için süpürün. 

5. Halı temizliği için kullandığınız karışım döşeme temizliğinde de kullanılabilir. Aynı adımları izleyerek, alanı aşırı ıslatmamaya özen göstererek döşemelerinizi temizleyebilirsiniz. Aşırı ıslatmak, dolguda ya da minderlerde sorun yaratabilir. 

6. Daima döşemelerinizin doğrudan ısı veya doğrudan güneş ışığı ile kurutmaktan kaçının. Kumaşınız ipek ise kendiniz temizlemeye çalışmayın, bir profesyonele danışın.

Kaynak: 1 (Erişim: 07/17/20) 2 (Erişim: 30 Mayıs 2018)

Views:
209
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir