Kumaştan Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?

Ne yazık ki çoğu zaman oturduğunuz ya da kıyafetlerimizi koyduğumuz yerlere dikkat etmeyebiliyoruz. Bunun sonucu da bazen kıyafetlerimize, çantalarımıza, yorganlarımıza, yastıklara vb. birçok yere yapışan sakızlarla karşılaşabiliyoruz. İlk başta çıkarması çok zor gibi görünebilir. Ancak birkaç basit yolla sakızlardan kurtulmanız çocuk oyuncağına dönüşecektir.

Aşağıda anlatacağımız yöntemlerden birini denemeden önce sakız yapışan kumaşınızın bakım etiketini okuyarak uygun olan yöntemi deneyin. Aksi taktirde kumaşınız zarar görebilir.

Dondurarak Çıkarma Yöntemi

1. Sakızın yüzeyi dışa bakacak şekilde kıyafetinizi katlayın ve dondurucunuza atın. Öncelikle dondurucunuzda kıyafetiniz için yer açın. Sakız sertleşene kadar kıyafetinizi dondurucuda bekletin. Sakızın kalınlığına bağlı olarak kıyafetiniz dondurucuda 1-2 saat bekleyebilir. Kıyafetinizi sakızın yapışabileceği başka bir şeyle kaplamaktan kaçının. Öylece dondurucu rafına yerleştirin.

2. Eğer dondurucunuzda yer yoksa ya da ıslatamayacağınız bir malzemeden yapılmışsa, sakızın bulunduğu yüzeyi buz parçalarıyla dondurabilirsiniz. Buz torbalarından da faydalanabilirsiniz. Sakızlı yüzeye 10-15 dakika boyunca buz uygulayarak dondurun. Sakızın sertleşmesini bekleyin.

Kumaştan Sakız Lekesi Nasıl Çıkar (Elinizle Çıkarın)

3. Sertleşen sakızı çıkarmak için olabildiğince elinizi kullanın. Kalan sakız parçalarını çıkarmak için yağ bıçağı ve spatuladan faydalanabilirsiniz. Kumaş liflerine zarar verebilecek herhangi bir şeyle kazımaktan kaçının.

4. Kalıntılardan kuru temizleme solventi ya da çözücüsü (bu ürünler su içermeyen ama sudan daha etkili bir şekilde kirlerle mücadele eden kimyasallardır) yardımıyla kurtulabilirsiniz. Ek olarak petrol ruhu ya da petrol eteri olarak adlandırılan çözücü maddeler de kullanılabilir. Alibaba gibi web siteleri üzerinden bu tarz ürünleri temin edebilirsiniz. Bir sünger üzerine kuru temizleme çözücüsünü dökün ve sakızlı yüzeye sürerek kurutun. Sakızlı bölge yapışkanlığını kaybedene kadar süngeri sürmeye devam edin.

5. Doğru şekilde temizlemek ve kumaşınıza zarar vermemek için kumaşınızın bakım talimatlarını okuyun. Sakızın yarattığı kalıntıları ya da lekeleri çıkarmak genellikle temizlenebilir. Lekeyi önce temiz bir bez ile kurulayın. Sabunlu suya süngerinizi batırarak lekeli bölgeyi temizleyin. Başka temiz bir süngerle sabunlu sudan arındırın. Kumaşı her zamanki gibi yıkayın ancak kurumasını beklemeden önce kontrol edin. Leke çıkmadıysa aynı işlemi tekrarlayın. Leke geçmeden lekeli bölgeyi kurutmak lekenin çıkmasını zorlaştıracaktır. 

Evde Hazırlayabileceğiniz Karışımlarla Sakızdan Kurtulun

Kumaştan Sakız Lekesi Nasıl Çıkar (Sıcak Sirke ve Limon Kullanımı)

1. Bir kase sirkeyi güzelce ısıtın ve içine limon sıkın. Sakız yapışan yüzeyi bu karışıma batırın ve ıslatın. Sakızın ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak kumaşınızı bu şekilde birkaç saat ya da gece boyunca tutmanız gerekebilir. Sakızı çıkarır çıkarmaz kumaşınızı yıkayın. Bu uygulamayı yapmadan önce kumaşınızın küçük bir yerinde limon ve sirke karışımının kumaşınıza zarar verip vermediğini test edin.

2. Buz ya da dondurucunuzda ya da buz küpleriyle donduramadıysanız, saç spreylerinden faydalanabilirsiniz. Sakızın yapıştığı yere saç spreyinizi püskürtün. Bu sayede sakızı sertleştireceksiniz. Sertleşen sakızı çıkarmak için ucu körelmiş aletlerden faydalanabilirsiniz. 

** Bu işlemi uygulamadan önce kumaşınızın küçük bir kısmına uygulayarak kumaşınıza zarar verip vermediğini test edin. 

3. Sakızı yumuşatmak için yağ kullanabilirsiniz. Sakız yapışan bölgeye, yağ, fıstık ezmeyi ya da mayonez sürmeyi deneyin. Yağı veya mayonezi sakızın olduğu yere döktükten sonra hafif hafif elinizde bu bölgeyi ovalayın. Bu sayede sakızı kazıma işlemi kolaylaşacaktır. Yağın kumaşınızda leke bırakmaması için kumaşınızı hemen yıkayın. 

** Hassas kumaşlarda yağ lekesini çıkarmanın zor olduğunu unutmayın. Yağın leke bırakmayacağı türde bir kumaşa sahipseniz bu uygulamayı yapın. 

Deri Kumaşlardan Sakız Çıkarma

1. Deri çantalarınıza, cüzdanlarınıza ya da herhangi deri bir yüzeye sakız yapıştığını fark ettiğiniz anda yavaş yavaş parmaklarınızla çıkarmayı deneyin. Büyük kısmını çıkarın ve sakızı deri yüzeye yaymadığınızdan emin olun.

2. Şeffaf bir parça bant alın ve sakızın üzerine yapıştırın. Bandı çektiğinizde sakızın bir kısmı çıkmış olacaktır. Bandınızı sürekli değiştirerek sakızlı yüzeyi temizlemeye devam edin. Bandınızın gücüne göre tüm sakızı temizlemeniz tüm bir bandı harcamanıza sebep olabilir.

3. Sakızı çıkardıktan sonra sakızın olduğu bölge kirli kalmış olabilir. Bu nedenle deri temizlik ürünlerinden kullanarak derinizi temizlemeniz tavsiye edilir. Eğer deri temizleyicileriniz yoksa bulaşık deterjanı, ılık su ve süngerle de temizleyebilirsiniz. Deriyi temizlerken sertçe ovalamaktan ve çekiştirmekten kaçının. Derinizde hala sakız kalıntıları varsa yıkayarak çıkarabilirsiniz.

4. Beyaz ispirto ve mineral terebentin olarak bilinen madde ile sakızı çıkarmanız mümkün. Temiz bir bezi bu maddeye batırarak sakız yapışan yerin üzerine sürün. Sakızı çıkarmak için temiz ve kuru bir bez kullanın. Bu şekilde deriniz tamamen temizlenecektir. Bu maddeleri kullanacaksanız eğer açık alanda ve eldiven ile kullanmanız gerekir. Çünkü cildinizi tahriş edebilir. 

Bu maddeyi batırdığınız bezi atmayın. Bunun yerine su ile dolu bir kaba koyun ve tehlikeli atık tesislerine atın.

5. Deri ürününüzde yer alan bakım etiketini okuyarak ya da deri bakım ürünlerini kullanarak derinizi sterilize edebilirsiniz. Sakızın yapışmasıyla derinizde bulunan bazı koruyucu maddeleri de beraberinde götürmüş olabilirsiniz. Bu nedenle, bu tarz bakım ürünleri derinizin tekrar nemlenmesini ve korumasını sağlayacaktır. 

DİKKAT

  • Sakızı çıkarmak için saç kurutma makinesi kullanmaktan kaçının. Saç kurutma makinesiyle sakızı kumaşınıza daha çok yapıştırarak çıkmasını daha güç hale getirir.
  • Deri üzerindeki sakızdan kurtulmak için fıstık ezmesi kullanmaktan kaçının. Çünkü deriye zarar verecek yağlı kalıntılar bırakabilir. Fıstık ezmesi kullanmak istiyorsanız, sakızı çıkardıktan sonra leke bırakıp bırakmadığını kontrol edin. 

Kaynak: 1 (Erişim: )

Views:
120
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir