Ispanak Nasıl Yetiştirilir

Soğuk havaları seven yeşil bir bitki olan ıspanak, pancar ve pazı yaprağına benzer hızlı büyüyen bir sebzedir. Ispanağı ilkbaharda ya da sonbaharda yetiştebilirsiniz ya da iki yıl yetecek kadar ürün elde etmek istiyorsanız iki mevsimde de yetiştirebilirsiniz. Ispanağın tadı hem çiğ iken hem de pişirildiğinde çok lezzetlidir. Ayrıca tam bir A, B ve C gibi temel vitaminler ile demir, kalsiyum ve antioksidan kaynağıdır. Kendi ıspanağınızı nasıl yetiştirebileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edin.

Bir Tür Seçme

1. Ispanağı soğuğa dayanıklı alanlarda yetiştirin. Ispanak soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır ve ılıman ya da soğuk bölgelerde çok güzel yetiştirilir. Bu soğuk hava bitkisi 1 ve 23oC sıcaklık aralığını tercih eder.

2. Sonbaharda yetiştirmek için kıvırcık ya da yarı kıvırcık bir tür seçin. Kıvırcık türler koyu yeşil kıvrımlı yaprakları ile tanınırlar. Sonbaharda yetiştirmek için en uygun türlerdir çünkü soğuk havalarda daha çok kırışıp büzüşürler.

3. Daha hızlı bir şekilde büyüyen bir tür ıspanak istiyorsanız yumuşak yapraklı ıspanağı seçin. Yumuşak yapraklı ıspanak dikey olarak büyür ve yapraklarının rengi kıvırcık ıspanağın rengine göre daha açıktır. Hızlı bir şekilde ve kolayca büyür. Yaz salatalarına eklemek için harika bir seçenektir.

Pırasa Yetiştireceğiniz Bölgeyi Hazırlama

1. Güneş ışınlarını tam alan bir bölge seçin. Ispanak ılıman iklimi tercih etmesine ve sıcak havalarda çok iyi yetiştirilememesine rağmen güneş ışığı gerektirirler.  Güneş ışınlarını tam almayan, gölge alanlarda da yetişir ancak ürün çok güzel olmayabilir. Bitkiniz de verimli olmayabilir.

2. Toprağınızın suyunu iyice içine çektiğinden emin olun.  Ispanak çok aşırı olmayacak derecede nemli bölgeleri sever, ancak düzenli bir şekilde sel gibi suya maruz kalan ya da suyunu iyice içine çekmeyen toprakta da yetişmeyecektir. Eğer bahçenizde yeterli alan bulamazsanız kendinize kabartma bitki bahçesi zemini yapabilirsiniz ya da ıspanağınızı bir kapta yetiştirebilirsiniz.

  • Kabartma bitki bahçesi zemini inşa ediyorsanız mümkünse sedir ağacı odun parçaları kullanın. Sedir ağacı suyla temas ettiğinde çürümeye karşı dirençlidir.
  • Sadece ıspanak yetiştiriyorsanız ıspanak çok büyük köklü olmayan küçük bir bitki olduğu için büyük bir alana ihtiyaç duymayacaksınız.

3. Toprağın pH derecesini test edin. Ispanak genellikle pH derecesi 6.5 ile 7.0 arasında olan hafiften asitli toprağı sever. Toprağınızın pH derecesini kendiniz ayarlayacaksanız toprağa kireç taşı ekleyebilirsiniz.

  • Toprağa ne tür kireç taşı eklemeniz gerektiğine karar vermek için toprağın kalsiyum ve magnezyum seviyesini ölçün. Magnezyum seviyesi düşük çıkarsa dolomitli kireç taşı ekleyin. Magnezyum seviyesi yüksek çıkarsa kalsitli kireç taşı ekleyin.
  • Mümkünse kireç taşını, toprağın onu iyice emmesine izin vermek için bitkiyi yetiştirmeden iki ya da üç ay önce ekleyin. Kireç taşı iyice toprağa karıştıktan sonra pH derecesini tekrar kontrol edin.

4. Toprağı güzelce gübreleyin. Ispanak; gübrelik dışkı, yonca unu, soya küspesi, pamuk çekirdeği küspesi, kan unu ve de başka nitrojen değeri yüksek gübreler gibi doğal maddeler bakımından zengin toprakları sever. Toprağınızın bu doğal maddeler bakımından zengin olduğunu garanti etmek için birkaç kübik kadem organik maddeyi karıştırın.

  • Organik gübreyi eklemeden önce taş ya da diğer sert parçaları topraktan tamamen ayıkladığınızdan emin olun. İstenmeyen maddeleri kontrol etmek ve ayırmak için eğimli bir tırmık kullanabilirsiniz.
  • Yetiştirme alanınızdaki otları ya da kendiliğinden oluşmuş bitkileri çekip atın. Bu bitkiler ıspanağınız ile mücadele edebilir, onların etrafına dolanabilir ya da onlara hastalık geçirebilir.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
142
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir