Hava nemlendiriciler hem odanızdaki nem oranını ayarlayarak sağlıkla nefes almanızı sağlar hem de soğuk algınlığı durumunda oluşan semptomları hafifletmenize yardımcı olur. Yine de bir hava nemlendirici edinme konusunda kararsızsanız öncelikle evinizdeki nem seviyesini ölçebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan higrometreyi uygun fiyata edinebilirsiniz. Bu sayede odanızdaki nem miktarının da kontrolünü sağlayabilirsiniz. Önerilen nem seviyesini göz önünde bulundurun.
Bugünkü yazımızda hangi durumlarda ne tür hava nemlendiricisi kullanmanız gerektiğine dair bilgi vereceğiz. Ayrıca satın alacağınız hava temizleyicinin nasıl temizleneceği de önemli bir konu. Bütün detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Hava Nemlendirici Satın Almadan Önce
Öncelikle higrometre ile odadaki nemi ölçünüz. Odadaki nem oranının 30 ila 50 arasında olması tavsiye edilir. Hava çok kuru olduğunda cildiniz ve genziniz tahriş olabilir. Hava çok nemli olduğunda ise küf, toz akarları ve bakteriler büyüyebilir ki bu da astım ve alerjik semptomları tetikleyebilir. Bu nedenle hava nemlendirici satın aldıktan sonra higrometre ile tekrar ölçüm yaparak cihazınızın ne kadar fark yarattığını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca higrometre ile odanızdaki havanın çok kuru ya da çok nemli olup olmadığının da kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Ne Tür Nemlendirici İstediğinize Karar Verin
- Birçok taşınabilir nemlendirici çeşidi vardır. Ultrasonik nemlendiriciler, çark tipi hava nemlendiricileri ve buğu makineleri gibi soğuk buharlı nemlendiriciler; buhar püskürtücü olarak da adlandırılan sıcak hava nemlendiricileri taşınabilir nemlendirici çeşitlerindendir.
- Çocuklarınız için en uygunu soğuk buharlı nemlendiricilerdir. Çünkü sıcak hava nemlendiricileri herhangi bir kaza sonucu çocuklarınızda yanık oluşumuna sebep olabilir.
- Ekstra özellikleri göz önünde bulundurun. Örneğin havadaki nemi dengeleyen hava nemlendiricilerinden tercih edebilirsiniz. Bu nemlendiricilerin içinde higrometre vardır. Bu sayede havadaki nemi ölçer ve odadaki nem miktarı ideal dereceye geldiğinde kapanır. Bazı hava nemlendiricilerde zamanlayıcı vardır. Bu zamanlayıcıyı ayarlayarak gönül rahatlığıyla uyuduğunuz süre boyunca kullanabilirsiniz.
- Eğer daha sessiz bir hava nemlendirici istiyorsanız, ultrasonik hava nemlendiricilerini tercih edebilirsiniz.
- Odanızın büyüklüğünü göz önünde tutarak hava nemlendirici seçiminde bulunun. Nemlendiriciler farklı boyutlarda olabilir. Nemlendiricinizi almadan önce üzerinde yazan bilgileri dikkatlice okuyun. Genellikle küçük modeller 28 metre2 bir odanın, orta boydakiler 28-46m2 bir odanın, büyük olanlar ise 46-92 m2 bir odanın nem ihtiyacını karşılar.
- Küçük olanlar fiyat olarak daha uygundur. Ayrıca bir yerden başka yere taşıması kolaydır. Ancak sık sık doldurmanız gerekir. Eğer evinizin birden fazla odasının havasını nemlendirmek istiyorsanız, sabit bir nemlendirici edinebilirsiniz. Taşınabilir nemlendiricilere göre daha pahalıdır ancak tüm evinizin nem seviyesini düzenler.
Hava Nemlendirici Aldıktan Sonra
- Öncelikle nereye koyacağınıza karar verin. Sağlam bir komodin ya da masaya koyabileceğiniz masaüstü nemlendiricilerden mi satın aldınız yoksa daha büyük ve zemine yerleştirilen konsol tarzında olanlardan mı? Eğer küçük bir çocuğunuz varsa hava nemlendiricinizi devirebileceğini göz önünde bulundurarak yüksek, çocuğunuzun erişemeyeceği bir yere yerleştirebileceğiniz masaüstü tipindeki nemlendiricilerden tercih edebilirsiniz.
- Doğru türdeki su kullanımı önemli bir diğer konudur. Genellikle hava nemlendiriciler için damıtılmış ya da minerali alınmış suların kullanılması tavsiye edilir. Musluk suyu kullanırsanız, bakterilerin büyümesini teşvik etmenin yanı sıra hem nemlendiricinizde hem mobilyalarınızda beyaz ince bir tabakanın oluşmasına sebep olursunuz.
- Hava nemlendiricinizin temizliğine özen gösterin. Eğer su nemlendirici içinde uzun süre kalırsa ve düzenli temizliğini yapmazsanız zamanla hem bakteri oluşumu başlar hem de odanızdaki hava kalitesi düşer. Hava nemlendirici nasıl temizlenir yazısını okuyarak bu konuda daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
- Eğer nemlendiriciniz bir filtre ile geliyorsa bu filtreyi üreticinin talimatları doğrultusunda değiştirmeyi ihmal etmeyin. Nemlendiricinizin su haznesi asla çamurlaşmamalı, kokmamalı, renk değiştirmemeli veya üzerinde bir tabaka bulunmamalıdır. Bunlar temizliğine dikkat etmediğinize dair ciddi belirtilerdir.