Hava Nemlendirici Nasıl Temizlenir?

Havanın nemli kalmasını sağlayarak nefes almayı kolaylaştıran bu aletler düzenli temizliği yapılmadığında mikrop saçan ürünlere dönüşebilir. Kirli bir hava nemlendirici, küf ve bakteri oluşumu için uygun üreme alanı sağlayabilir. Bu nedenle bu ürünlerin düzenli temizliği sağlığınız için oldukça önemlidir.

Herhangi bir bakım ya da temizlik işlemine başlamadan önce daima nemlendiricinizi kapatın. Fişini çekin ve sabit, ışık alan bir yere yerleştirin.

Genel Temizlik

1. Nemlendiricinizin fişini çektikten sonra filtresini çıkarın. Musluğun altına tutarak soğuk su ile kirlerinden arındırın. Kalan parçaları temizlemek için temiz bir havlu kullanın. 

Filtre temizliği için temizlik solüsyonları kullanmaktan kaçının. Kimyasallar filtrenize kalıcı zararlar verebilir ve çalışmayacak hale getirebilir. 

Değiştirmeli filtrelere sahip nemlendiriciniz varsa üreticinin talimatları doğrultusunda filtrenizi önerilen sıklıkta, önerilen şekilde değiştirin.

2. Hazneyi nemlendiricinizden çıkarın ve içindeki eski suyu boşaltın. Ardından içini 3 bardak sirke ile doldurun. Haznenin tabanına ve yanlarına temas edecek şekilde sirkeyi haznenin içinde çevirin ve 1 saat bekletin. Sirke, haznenin tabanında biriken kiri söken doğal bir temizleyicidir. 1 saatin sonunda hazneyi güzelce durulayın.

Gerekirse haznenin tabanında biriken kiri çıkarmak için ovma fırçası kullanabilirsiniz.

Su haznesindeki sıvı havaya püskürtüldüğü için başka bir temizleyici türü kullanılması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Aileniz ve kendiniz için en güvenilir temizleme sirke ile yapılandır. 

Su haznesine fırça sığmıyorsa sirke ve soğuk su ile birlikte birkaç yemek kaşığı pirinç ekleyin. Hazneyi kapatın ve birkaç dakika şiddetli bir şekilde sallayın. Bir süre bu şekilde bekletin. Kir yüzeyden çıkana kadar işlemi tekrarlayın. Ardından güzelce durulayın.

3. Nemlendiricinizin diğer yerlerini sirke ve su karışımı ile hafifçe ıslattığınız bir sünger ile silin. Bu sayede toz ve diğer kalıntıların su haznesine gitmesini önlemiş ve küf veya bakteri oluşumunun büyümesinin önüne geçmiş olursunuz. 

Nemlendiricinin Dezenfekte Edilmesi

1. Su haznesine 4 litre su ve bir çay kaşığı çamaşır suyu ekleyin. Bu şekilde bir saat boyunca bekletin. Ardından çözeltiyi dökün ve temiz, soğuk su ile durulayın. Su haznesini nemlendiricinize yerleştirmeden önce iyice durulandığından emin olun.

  • Çamaşır suyunu 1 saatten fazla bekletmeyin. Aksi takdirde cihazınıza zarar verebilirsiniz. 
  • Olumsuz yan etkiler oluşturabilme ihtimaline karşı çamaşır suyu ve sirkeyi ya da sirke ve peroksiti aynı anda kullanmayın. 

2. Su haznesine birkaç bardak peroksit dökün. Haznenin altıyla ve yanlarıyla temas edecek şekilde hazneyi döndürün. Bu şekilde 1 saat bekletin. Ardından peroksiti dökün ve soğuk su ile durulayın.

3. Su haznesine 4 litre su ve bir bardak sirke dökün. Nemlendiricinizi dışarıda bir noktada bir saat boyunca çalıştırın. Bir saat sonra kalan sıvıyı dökün, temiz suyla durulayın. Ardından hazneyi temiz su ile doldurarak bir saat daha çalıştırın. Kullanıma hazır hale gelmesi için son bir kez durulayın. Su haznesinde sirke kullandığınız sırada evinizin içinde nemlendiricinizi çalıştırmayın. Çünkü evinizin içi bu sayede sirke kokabilir. Derinlemesine temizliğinizin ardından sirke kokusu varsa nemlendiricinize birkaç damla esans özü ekleyin. 

  • Nemlendiricinizde çamaşır suyu veya başka bir kimyasal madde kullandığınızda makinenizi açmayın. Çünkü bu kalıcı hasara yol açabilir.

Bakteri Üremesini Önleme

1. Su haznesinde uzun süre su bekletmek haznenin altında ve yanlarında mineral birikintilerine neden olur. Suyu haznede ne kadar uzun süre tutarsanız o kadar fazla tortu oluşur ve bu tortuların çıkarılması da giderek zorlaşır. Bakteri üremesini engellemek için haznedeki suyu her gün ya da iki günde bir kez mutlaka değiştirin.

2. Kış aylarında yoğun bir şekilde kullanıldığında ya da ailenizden biri soğuk algınlığına yakalandığında üç günde bir sirke veya hidrojen peroksit ile cihazınızı temizleyip durulayın. İki haftada bir derinlemesine temizlik yapın. 

3. Nemlendiricinizi beş yıldan uzun süredir kullanıyorsanız, artık değiştirme zamanınız gelmiş demektir. Çok fazla kullanılan nemlendiriciler zamanla aşınır ve bu aşınmış yüzeylerde bakteriler oluşmaya başlar. Bu nedenle nemlendiricinizi değiştirmeniz sağlığınız açısından faydalı olacaktır. 

  • Eğer nemlendiricinizi değiştirmeyi düşünmüyorsanız, birkaç haftada bir çamaşır suyu veya peroksit ile mutlaka temizleyin.

4. Nemlendirici, etrafındaki alanın rutubetlenmesine sebep oluyorsa derecesini azaltın. Çünkü bu durum küf ve bakteri oluşumuna davetiye çıkarabilir.

5. Kış bitimi artık nemlendiricinizi kaldırmaya karar verdiğinizde önce güzelce temizleyin, ardından kurulayın. Tamamen kurumadan kaldırmayın. Diğer sene kullanmadan önce tekrar temizleyin.

Kaynak: 1 (Erişim: 30 Haziran 2020) 2 (Erişim: 30 Haziran 2020)

Views:
247
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir