Toz her evin olmazsa olmazıdır. İstediğiniz kadar temizleyin ertesi gün sanki hiç dokunmamışsınız gibi oracıkta öyle sinir bozucu şekilde kalırlar. Hele ki bir de toz alerjiniz varsa en büyük çileniz tozlar olur. Araştırmalara göre bir evde bir yıl içinde 18 kiloya yakın toz bulunur. Toz birikmesi sadece kirden ibaret değildir. Toz aslında birçok şeyin birleşimidir; hayvan kepeği, halı tüyleri, kıyafet lifleri ve evinizin içindeki kirlerin bir karışımıdır.
Tozlardan tamamen kurtulmanız mümkün olmayabilir. Ancak azaltmanın yollarını söyleyebiliriz!
Mikrofiber Bezler
Mikrofiber bezler, elektrostatik yük içermeleri nedeniyle tozu en iyi tutan malzemelerdir. Sildiğiniz ürünlerde tüy bırakmazlar ve tekrar kullanılabilirler. Bu nedenle ekonomik ürünlerdir. Çamaşır makinesinde yıkanabilirler. Tek yapmanız gereken yapısını bozacak çamaşır suyu ya da yumuşatıcı gibi ürünleri mikrofiber bezlerle kullanmamak. Bezinizin yumuşak kalması için daima kullandıktan sonra kurumaya bırakın. Evinizin her alanında temizlik için mikrofiber bezlerden faydalanabilirsiniz.
Dolaplarınızın İçini Temiz Tutun
Dolaplar, kıyafetlerden, havlulardan ve çarşaflardan gelen lifler ve toz tanecikleriyle doludur. Dolaplarınızı eğer düzenli olarak temizlemezseniz bu lifleri ve toz tanelerini doğrudan odanıza taşımış olursunuz. Raflarınızda yer alan eşyaları kutulayarak, hurçlara kaldırarak ya da plastik torbaların içine koyarak tozlanmayı minimum seviyeye indirmiş olursunuz. Ayrıca temizlenmesi de oldukça kolaydır. Bu yöntemi kışlıklarınızı ya da yazlıklarınızı kaldıracağınız zaman uygulayabilirsiniz. Dolap zeminlerinizi olabildiğince temiz tutmaya gayret edin.
Fanları Değiştirme
Evinizde klima gibi ısıtma ya da soğutma işlemini yapan bir araç varsa filtrelerini sık sık değiştirmeniz gerekir. Standart fiberglas filtreler makineyi büyük toz parçalarından korur ve maksimum hava akışı sağlar ancak evdeki tozlanmaya pek etkisi olmaz. Biraz daha maliyetli olan kıvrımlı filtreler genellikle maliyet ve filtreleme verimliliği arasında iyi bir denge sağlar. Bu filtreler büyük partiküllerin %80 ila 95ini hapseder. Eğer ailenizde toz alerjisi olan biri varsa ekstra ücret ödeyerek partiküllerin %99’unu hapseden filtrelerden tercih edebilirsiniz.
Yüksek Yerlerdeki Tozun Temizliği
Yerde ne kadar toz varsa yukarı kısımlarda da o kadar toz olduğunu unutmayın. Yüksek yerlerdeki toz temizlenmediği sürece aşağıya iner. Boyunuz ulaşmıyor ve toz almada sıkıntı mı yaşıyorsunuz? Temiz uzun saplı bir boya rulosuna toz bezinizi sarın ve temizleme işlemine başlayın.
Elektrikli Süpürgelerinizi Maksimum Verimle Kullanın
Doğru teknik, doğru filtreler, torbalar ve makine birleştiğinde evinizdeki toz miktarında ciddi bir değişiklik ortaya çıkacaktır. Peki, bunu nasıl sağlayabilirsiniz:
- Evde sıklıkla kullandığınız yerleri haftada iki kez, geri kalan alanları ve halıları haftada en az bir kez süpürün.
- Aynı alanlarda her yöne çok sayıda yavaş geçişler yapın. Hızlı hızlı geçtiğinizde tozun bir kısmını yüzeyde bırakmış olursunuz
- Görünmez parçacıkları ve alerjenleri gidermek için Yüksek Verimli Partikül Hava filtreleri kullanın.
- Alerjiniz varsa bu filtrelerle birlikte, sızdırmaz filtrasyon sistemli kapalı gövdeli torbalama vakumlarından edinin. Sızdırmaz gövdeli elektrikli süpürgelerde kapak ve filtre etrafında lastik contalar veya normal contalar bulunur. 10 ila 20 yıl dayanır.
- Yüksek kaliteli toz torbaları kullanın. 2-3 katlı toz torbaları daha çok toz sızdırır. Yüksek kaliteli, pamuk astarlı kâğıt torbalardan tercih edin. Ayrıca torba kapasitesi de önemlidir. Daha yüksek kapasiteli torbalar filtreyi tıkayabilecek küçük ya da büyük parçacıkları içlerine hapsederler.
- Süpürgenizin filtrelerini düzenli olarak temizleyin ve her üç ayda bir değiştirin.
- Toz torbanızı daima dışarda boşaltın gerektiğinde değiştirin. Süpürgenizin fırçasına yapışan saç kıllarından ve diğer malzemelerden kurtulun. Çatlaklar ve gevşek menteşeler olup olmadığını kontrol edin.
Kurutma Makinesi İle Toz Giderme İşlemi
Battaniyeler, yastıklar, örtüler, perdeler ve diğer tekstil ürünleri bütün tozu içlerine hapsederler. Bu nedenle düzenli temizlenmeleri önemlidir. Özellikle perdeler ve örtüler dışardaki nem ve kiri emdikleri ve havadan düşen toz taneciklerini direkt olarak göğüsledikleri için çok çabuk tozlanırlar. Bu ürünlerdeki tozu gidermenin yolu yılda en az iki kez çamaşır makinenizde yıkamaktır. Eğer çamaşır makinesinde yıkmaya uygun ürünler değillerse, nemli bir havlu ile 20 dakika boyunca ısı yok (no heat/ air-fluff) ayarında kurutucunuza atın. Nemli havlu evcil hayvanlarınızın tüylerini çekecek ve makinenin hareket etmesiyle tüm tozunu kaldıracaktır.
Odanızın Havasını Arındırın
Tozun yüzeylerde birikmeden önce emilmesine yardımcı olması için hava temizleyicileri en sık kullandığınız odalara yerleştirin.
Her odaya bir bitki koyun. Bitkiler benzen ve formaldehit gibi evlerinizde yaygın olarak görülen kirletici molekülleri içine hapseder. NASA’nın araştırmasına göre, eğrelti otları, aloe vera gibi birçok bitkinin 24 saat içinde bir odadaki formaldehitin %80ini emebileceğini göstermiştir.
Tozun yüzeylere yapışarak temizlenmesini zorlaştıran statik elektriği düşürmek için evinizdeki nemi %40 ila %50 arasında tutmaya çalışın. Yapraklı ev bitkileri odanızdaki nem seviyesini artırabilir. Ancak nem oranının %50’nin üzerine çıkmasına izin vermeyin. Çünkü bu küflenmelere yol açabilir.
Rüzgârlı günlerde pencerelerinizi kapalı tutun. Toz, polen, küf sporları vb. formlarda kapı ve pencerelerden evinize girer.
- Hava Temizleyiciler Tozlanmayı Azaltır Mı?
Etkili bir hava filtresi, büyük ve küçük parçacıkları tek bir odadan temizleyebilir, odadaki alerji ve astım semptomlarını hafifletebilir, hatta duman ve kokuları azaltabilir. Ancak tozdan tamamen kurtulmanız pek mümkün değildir. Hava temizleyiciler küçük bir alanı temizlemek için yapılmışlardır. Bu nedenle evinizdeki tozun küçük bir kısmı makineye ulaşacaktır. Hava temizleyicilerin toz taneciklerinde etkisi olmasını istiyorsanız her odaya bir tane hava temizleyici eklemeniz gerekir.
Halılarınızı Kaldırın
Halılar en çok tozu çeken ürünlerdir. İçerisinde bir sürü lif bulunur. Komple halılarınızı kaldırmak gözünüze büyük bir adımmış gibi görünse de eğer ciddi boyutta toz alerjiniz varsa yapılabilecek en iyi şey budur. Halı yerine doğrudan ahşap, laminant veya fayans zemini kullanmak ve süpürmek yerine düzenli olarak mikrofiber bezle ya da paspasla silmek evinizdeki toz oluşumunu oldukça azaltacaktır.
Ayakkabılar İçeri!
Evinizdeki tozun yarısından fazlası evinize pencere, kapı, havalandırmalar ve ayakkabılarınızla gelir. Gün boyu şehrin çeşitli yerlerinde gezdiniz. Ayakkabınıza yapışan bakteri ve kalıntıları bir düşünsenize? Peki, bütün bu bakterileri eve taşıyorsunuz desem? Evinizin girişine bir paspas ekleyin ve bir ayakkabı dolabı edinin. Bu sayede evdeki kiri ve tozu %60 oranında azaltabilirsiniz. Ayrıca alerjen ve bakterileri de önemli ölçüde azaltmış olursunuz. Ayrıca evinizin kapısının yanına bir terlik dolabı yerleştirin. Böylece evinizde kimse kirli çoraplarla dolaşamayacaktır.
Havalandırmalarınızı Temiz Tutun
Banyo ve tuvaletlerde bulunan havalandırma filtrelerini kontrol edin. Eğer koca bir toz bulutu görüyorsanız acilen harekete geçmenin vakti geldi demektir. Havalandırma filtrelerinizi sık sık kontrol edin ve temiz tutmaya özen gösterin.
Halılarınızı Dövün
Sıklıkla kullandığınız halılarınızı haftada en az bir kez süpürmelisiniz. Ancak derinlemesine temizlik için yılda üç veya 4 kez dışarı çıkarıp bir odun ya da tenis raketi benzeri bir şeyle halılarınıza vurun. Süpürmektense halıyı dövmek daha çok tozu kaldıracaktır.
Her Hafta Nevresimlerinizi Değiştirin
Yataklar dökülen deri kalıntıları, toz ve lif yuvasıdır. Bu nedenle düzenli bir şekilde her hafta değiştirilip yıkanması gerekir. Sadece çarşafları silkelemeniz yüzeysel bir temizlik olacaktır. Derinlemesine bir temizlik için mutlaka çamaşır makinenize atın ve yıkayın.