Evdeki Hamam Böceklerinden Nasıl Kurtulunur

Hamam böcekleri muhtemelen kurtulması en zor böcekler olarak görülen türdür. Hızlı hareket ederler ve hızla çoğalırlar. O nedenle evinize bir kere dadandı mı bir anda kâbusa dönüşebilirler. Genellikle sıcak iklimlerde sıklıkla rastladığımız bu sevimsiz böceklerden kurtulmak imkânsız değil. Aşağıda anlatacağımız adımları dikkatle izlerseniz bu kâbustan kurtulabilirsiniz.

Zehirli Yemlerle Tuzak Kurmak

Evdeki Hamam Böceklerinden Nasıl Kurtulunur (Zehirli Yemlerle Tuzak Kurmak)

1. Hamam böceklerini öldüren bazı ilaçlı yemler satılmaktadır.
Bu yemleri evinizin belli noktalarına bıraktığınızda böcek bunları yiyerek ölecektir. Hatta ölen böceğin dışkısını ya da kendisini yiyen diğer hamam böceklerini de öldürecektir. Bu yemler jel formunda satılabilir. Fındık büyüklüğünde bir enjektör yardımıyla evinizin birkaç noktasına sıktığınızda böcek bunu yiyor daha sonra yuvasına gidiyor ve diğer arkadaşlarını da öldürüyor. Bu ilaçlı yemleri eczanelerde ve süpermarketlerde bulabilirsiniz. Ayrıca ziraat ilaçlarının satış noktalarından da alabilirsiniz. Yaygın markalar: Avert, Blue Diamond, Combat ve Max Force.

2. Kendi yeminizi kendiniz yapın.

Evinizde bulunan malzemelerle kendiniz de yeminizi yapabilirsiniz.

1. Tarif: Küçük ve eşit miktarlarda kakao, beyaz un, yulaf ezmesi, borik asit ve kartonpiyer alçısını karıştırın.

2. Tarif: 2 çay kaşığı turunçgil posası, ¾ (yaklaşık 4ml) esmer şeker, yarım çay kaşığı (yaklaşık 2.5 ml) mısır unu ve ¼ çay kaşığı (yaklaşık 1.25ml) borik asiti karıştırın.

DİKKAT: Borik asit içeren yem karışımları çocuklarınızın ve evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.

3. Yemleri uygun alanlara yerleştirin.

Hamam böcekleri genellikle dolapların ya da elektronik cihazların altında ve arkasındaki alanlarda, nemin ve yiyeceklerin bulunduğu mutfak ve banyo gibi yerlerde sıkça görülür. Bu bölgelere yemleri yerleştirdiğinizde hamam böceklerinin ölmesinde etkili olacaktır. 

Yemi direkt görünen bir alana koymaktan kaçının. Eğer kendi yeminizi yaptıysanız küçük bir kâseye ya da plastik küçük bir kutuya koyarak karanlık köşelere ve cihazlarınızın altına ya da arkasına yerleştirin. Böylece çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız için olası bir tehlikeyi engellerken hamam böceklerinden de kurtulabileceksiniz.

4. Küçük alanlar için jel yem ve enjektör kullanın.

Evinizde bulunan çatlak ve yarıklar gibi dar, küçük alanlar için jel yemleri tercih edin. Bir enjektör yardımıyla buralara sıkın.

5. Yemleri koyduğunuz yerleri ve yemlerinizin kendisini sık sık değiştirin.

Yemleri koyduğunuz yerler hamam böcekleri için bir besin noktası olarak algılandığı için yeminiz hızla bitebilir. Ne kadar çok hamam böceği varsa koyduğunuz yemler o kadar çabuk bitecektir. Satın aldığınız yemlerin talimatlar kısmında 3-6 ay ya da daha uzun süre sonra değiştirilmesi istenebilir. Ancak hamam böcekleri bu süreden daha erken tekrar ortaya çıkmaya başlayabilir. Eğer evde kendi yeminizi yapıyorsanız birkaç haftada bir kontrol etmeniz tavsiye edilir. Tedbiri elden bırakmayın.

6. Hamam böceklerini öldürmek için hazırladığınız yemlerin dışında çevrede gıda atıkları olmamasına dikkat edin.

Bu yemlerin etkili olabilmesi için hamam böceklerinin temel besin kaynağı olması gerekiyor. Bu nedenle yere dökülen gıda atıklarının temizliğini vakit kaybetmeden yapın. Özellikle tuzak kurduğunuz yerlere yakın noktalardaki kırıntıları temizlemeyi ihmal etmeyin.

Toz Böcek Zehirlerinin (Pestisitlerin) Kullanımı

Evdeki Hamam Böceklerinden Nasıl Kurtulunur (Toz Böcek Zehirlerinin (Pestisitlerin) Kullanımı)

1. Bir ya da birden fazla toz zehirlerden alabilirsiniz. 

Temelde üç çeşit toz zehir vardır; 

  • Silis/silika (Delta Tozu ya da Güvenli Karınca ve Sürüngen Böcek Öldürücü gibi ürünlerin içinde yer alır)
  • Diyatomik toprak (Hamam Böceği ve Karınca Öldüren D-E tozu)
  • Borik asit (Borid, pic borid ya da roach prufe)

Silika ve diyatomik toprak hamam böceğinin dış iskeletine zarar vererek kurutur. Borik asit ise hamam böceği için oldukça etkili bir zehirdir. Boraks genellikle ev yapımı hamam böceği zehirlerinde kullanılır. Boraks da borik asit gibi bor elementini taşır ancak hamam böceği zehirlemede daha az etkilidir.

2. Toz zehri uygun yerlere yerleştirin.

Toz zehirlerin ince bir tabaka halinde dolapların altına, elektronik aletlerinizin altına ve arkasına serpiştirin. Toz zehrinizi çok fazla kullanmamaya özen gösterin. Çünkü hamam böcekleri toz yığınını fark ederlerse buna göre önlem alabilirler. Toz zehirleri talimatlarda yazan şekliyle ya da her 3-4 ayda bir tekrar uygulayın.

3. Toz zehirleri çocuklarınızdan ve evcil hayvanlarınızdan uzak tutun.

Borik asit içeren toz zehirleri kullanırken yemek hazırladığınız ya da tükettiğiniz yerlerde kullanmayın. Bu bölgelere yaklaştırmayın.

Hamam Böceğini Öldürmenin Diğer Yolları

Evdeki Hamam Böceklerinden Nasıl Kurtulunur (Elektrik Süpürgesi)

1. Süpürgenize yeni bir toz torbası takarak hamam böceklerini süpürün.

Hamam böceklerini ya da yumurtalarını gördüğünüz yerde hemen süpürün ve toz torbanızı evinizin dışında bulunan çöp konteynırına atarak süpürgenizi dezenfekte edin.

2. Yapışkan tuzaklar ve kavanozlardan faydalanın.

Birçok eczanede ya da markette bulabileceğiniz bu tuzaklar hamam böceği sayısının azalmasında etkili olacaktır. Çoğunlukla nerelerde toplandıklarını bu tuzaklar sayesinde tespit edebilirsiniz.

Ayrıca bir kavanoza vazelin sürüp hafif nemli ekmek kırıntısı ya da çiğ patates yerleştirerek kendi tuzağınızı yapabilirsiniz. Kavanoza sabunlu su koyarak hamam böceklerini öldürebilirsiniz. Topladığınız hamam böceği dolu kavanozu evinizin dışında bulunan çöp kutusuna atın.

3. Bir uzmandan yardım alın.

Bir ilaçlama şirketini arayarak hamam böceklerinden kolayca kurtulabilirsiniz. İlaçlama şirketleri genellikle sadece onların kullanabildiği Avermektin (İvermektin) gibi özel bir kimyasal maddelerle evinizi ilaçlayarak hamam böceklerinden kurtulmanıza yardımcı olur.

Hamam Böceklerini Evinizden Uzak Tutmanın Yolları

1. Evdeki çatlak ve delik olan kısımları kapatın.

Hamam böceklerini evinizden uzak tutsanız bile, duvarlarınızda çatlaklar ve boşluklar varsa geri gelebilirler. Hamam böcekleri genellikle duvarların arasında bulunan boşluk ve çatlaklarda yaşarlar. Bu nedenle binanızı onarmadığınız sürece onlardan tam olarak kurtulmanız mümkün olmayabilir. 

2. Hamam böceklerinin yiyebileceği şeyleri ulaşamayacakları bir hale getirin.

Hamam böcekleri yemeklerinizde, sabunlarınızda hatta bitkilerinizde bulunan karbonhidratı severler. Bu nedenle bu tür ürünlerinizi kapalı kaplarda saklamanız hamam böceklerini uzak tutmanıza yardımcı olacaktır.

Katı sabunlar yerine sıvı sabunları tercih edin. Bitkilerinizin saksısına bir miktar vazelin sürün.

Çöplerinizi kapalı kutularda saklayın ve sık sık değiştirin.

3. Yüzeylerin temizliğine dikkat edin.

Yemek kırıntıları ve lekeler hamam böceklerini çeker.  Bu nedenle yemek yedikten hemen sonra mutfak yüzeylerini iyice silin, kırıntıları süpürün ve dökülenleri hemen silin. Eğer yerde hamam böceğinin ölüsünü bulmuşsanız derhal alıp çöpe atın. Çünkü ölü hamam böceklerinin toplanmaması diğer hamam böceklerine davetiye çıkarabilir.

4. Dağınıklıkları toplayın.

Hamam böcekleri kutularda, kâğıt yığınlarında veya çamaşır yığınlarında saklanmayı severler. Bu nedenle gazete ve dergileri yerde veya nemli dolaplarda saklamaktan kaçının. 

5. Nemli yerlerin temizliğine özen gösterin.

Banyo ve mutfağınızı mümkün olduğunca kuru tutmaya özen gösterin. Sızdıran borularınız varsa hemen onarın. Kullanımından hemen sonra lavabo ve küvetinizin temizliğine özen gösterin. Evcil hayvanınızın su kabını en azından gece boşaltarak sabah yeniden doldurun. 

Sizlerin Merak Ettiği Sorular ve Cevapları

  1. Soru: Hamamböceklerinden kurtulmak neden bu kadar zorlu süreçleri gerektiriyor?
    • Cevap: Hamamböcekleri sıcak, soğuk, kuru, ıslak, iç ya da dış mekan fark etmeksizin her ortama uyum sağlayarak hayatta kalabilen son derece dayanıklı canlılardır. Bu da hemen hemen her ortamda saklanabilecekleri anlamına gelir. Bundan dolayı da tek bir yöntem uygulayarak hamamböceklerinin tümünden kurtulamayacağınız anlamına gelebilir. İşin içinden çıkamamanız durumunda bulunduğunuz şehirde böcek ilaçlama firmalarından yardım almanızın zamanı gelmiş demektir.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
202
Article Categories:
Ev İdaresi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir