Soğuk kış günlerinde eviniz bir türlü ısınmıyor mu? Evi ısıtacağım derken faturalarınız cebinizi mi yakıyor? O zaman evinizin ısı yalıtımında bir problem var demektir. Bu sorunu çözerek hem sıcacık bir eviniz olur hem de faturalarınız yarı yarıya düşer.
Eviniz biraz eski bir evse kapı ve pencerelerin çevresindeki aralıklardan, zemindeki boşluklardan ısı kaybı yaşayabilirsiniz.
Ev İçi Isı ve Ses Yalıtımı
1. Pencere ve kapılarınız için, kendinden yapışkanlı şeritlerden faydalanabilirsiniz. Çerçeve kısımlarına bu yapışkanlı dokuyu yapıştırarak kapı ve pencerelerinizdeki boşluklardan soğuk hava gelmesini önleyebilirsiniz. Açılmayan pencerelerin çevresi silikon ile izole edilmelidir. Ayrıca pencereleriniz için çift cam da düşünebilirsiniz. Tasarruf etmeniz için oldukça etkili bir yöntemdir. Kalın perdeler kullanmak da odanızın içinde sıcak havayı hapsetmenize yardımcı olacaktır. Ekstra sıcaklığı sağlamak için termal aralıklı perdeleri ve jalûzileri tercih edebilirsiniz.
Kapılarınızın alt kısımlarındaki boşlukları kapı altı rüzgârlıklarıyla ya da kapı altı fırçalarıyla kapatarak ısıyı odanın içinde tutabilirsiniz.
2. Döşemeleriniz arasındaki boşlukları esnek dolgu maddeleri, silikon ya da mastik ürünleriyle izole edebilirsiniz.
3. Evinizde bulunan boşlukları olan borular silikon ile ya da boşluklar büyükse poliüretan köpük ile doldurulabilir.
4. Çatı Katı Yalıtımı
Bir evin çatı katı yalıtımının döşenmesi, yılda 1 ton karbondioksit tasarrufu sağlayabilir ve faturalarınızda büyük bir fark yaratabilir. Çatı katı izolasyonu, en verimli enerji tasarrufu seçeneklerinden biridir. Ucuz ve basittir, herkes tarafından yapılabilir. Cam yünü ile ulaşabildiğiniz her yeri kaplayın. Cam yünü, 1.450 derecede, doğal kum ve geri dönüştürülmüş cam karışımından yapılır. Cam yünü geri dönüştürülebilir bir malzemedir.
5. Duvar Yalıtımı
Evinizde soğuk duvarlar varsa yalıtımında problem var demektir. Bu problemi çözmek için alçıpan uygulayabilirsiniz. Alçıpan duvarın yapımı oldukça basittir. Ayrıca içine cam yünü de ekleyebilirsiniz. Cam yünü mükemmel bir yalıtkandır.
Duvarlarınız için gerekli yalıtım tipi, evinizde birleşik veya boşluklu duvarlara sahip olup olmamanıza bağlıdır. Eski evler genellikle tuğla veya blok iç katmanlar ile dış tuğla katmanı aralarında bir boşluk oluşturarak yapılırdı. Birleşik duvarlar, tuğla ya da taştan oluşan tek bir katmana sahiptir.
6. Eviniz birleşik mi Boşluklu mu Duvarlara Sahip?
Duvarlarınızın genişliğine de bir göz atın. 260 mm’den daha kalın duvarlar muhtemelen boşluklara sahip duvarlardır.
Tuğlaların şekli de bir ipucu olabilir. Tuğlalarınız yan yana dizilmişse, duvarlarınız muhtemelen boşluklu duvarlardandır. Önce tuğlanın yüzünü ardından tuğlanın baş kısmını(daha kısa kare uç) görürseniz duvarınız büyük olasılıkla birleşik duvarlara sahiptir. Binanızın boşluklu mu birleşik mi olduğunu bina kontrol bölümünden öğrenebilirsiniz.
- Boşluklu Duvarların Yalıtımı
Boşluklu duvarlar, duvarların iç ve dış katmanları arasındaki boşluklardan gelir. Bu tür duvarların yalıtımı genellikle mineral yün, polisitren tanecikler veya köpük yalıtkanlar ile yapılır. Duvar yalıtımı için bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.
- Birleşik Duvar Yalıtımı
Birleşik duvarlar, içerden ya da dışardan yalıtılabilir. İçten, yalıtım levhaları duvara monte edilir ya da dikme kalas duvarlar yalıtım malzemesiyle doldurulur ve inşa edilir. Bu genellikle en uygun fiyatlı yöntemdir. Ancak odanızı bir tık küçültecektir ve süpürgeliklerinizin, kapı çerçevelerinizin ve bağlantı parçalarının taşınması gerekecektir.
7. Zemin Yalıtımı
Üst katlardaki evlerin odalarındaki zeminlerin ısıtılması için zemin yalıtımı da önemlidir. Alt kattan gelen soğukluk odalarınızın da soğumasına neden olabilir. Tasarruf ederek ısı yalıtımını sağlamanız için zemin yalıtımını da yapmanız gerekir.
Ahşap zeminler, döşeme kirişleri arasına sert yalıtım levhalar yerleştirilerek, çiviler ya da ahşap çıtalarla desteklenerek veya plastik örgü ile desteklenen mineral yün kırık tuğlalar yerleştirilerek yalıtılabilir.
Zemin yalıtımı yapmak zemininizi yükseltip kalınlaştıracağı için zemininizdeki süpürgeliklerin ve kapı seviyelerinin de değişmesi gerektiği için maliyetli olabilir.
Ev Dışı Isı ve Ses Yalıtımı
Birleşik duvarlar dışardan yalıtılırsa, yalıtım maddesi duvarın dışına tutturulur daha sonra sıva gibi koruyucu ya da dekoratif bir tabaka ile kaplanır. Diğer alternatifler, tuğlalar ahşap bindirme, asılı fayanslar ya da kaplama panelleridir. Bunlar hem evin görünümünü değiştirir hem de ısı yalıtımını sağlar. Dış duvar yalıtımı genellikle daha pahalıdır. Ancak odalarınızın küçülmesine sebep olmaz.
Ayrıca dış duvar yalıtımı ile birlikte, duvarların da kalınlığı arttığı için çatı saçakları veya kenarları genişletilmelidir. Pencere ve kapı pervazlarının da buna göre derinleştirilmesi ya da değiştirilmesi gerekebilir. Su boruları ve olukların da yeri değiştirilmelidir.
Dış yalıtım genellikle planlama izni gerektirir.