Çimler Nasıl Yok Edilir

Çimlerinizin yayılmasını istemiyorsanız, bahçe bakımına ayıracak vaktiniz yoksa ve çim yerine daha az bakım gerektiren bitkileri tercih etmek istiyorsanız, çim bakımı için harcadığınız su miktarını ortadan kaldırarak tasarruf etmek istiyorsanız, meyve, sebze dikmek için daha fazla alana ihtiyacınız varsa çimlerinizden kurtulmak isteyebilirsiniz.  Çimlerden kurtulduktan sonra yeşil alanı korumak istiyorsanız sentetik çimlerden faydalanabilirsiniz. Peki çimleri nasıl ortadan kaldırabiliriz, nasıl yok edebiliriz?

Katmanlama Yöntemi

Çimler Nasıl Yok Edilir

1. Çimleriniz 8 santim uzunluğa geldiğinde çimlerinizi biçin. Kısa çimleri yok etmek daha kolay olacaktır. Biçme işleminden sonra çimleri sulamayın.

2. Çimleri gazete ya da karton ile kapatın. Eğer gazete kullanacaksanız 10 sayfayı üst üste koyun, karton kullanacaksanız tek bir parça yeterli olacaktır. Tüm çimlerin üzerini kapattığınızdan emin olun.

3. Serdiğiniz karton ya da gazetenin üzerini ıslayın. Bu sayede uçmayacaklardır. Çok tazyikli su vermeyin çünkü bu, çimenlerin meydana çıkmasını sağlayabilir.

4. Islattığınız kartonun/gazetenin üzerini yüzey görünmeyecek derecede 18 cm kadar malç ile kaplayın.  Talaş, ağaç kabuğu, kuru yapraklar vs. kullanabilirsiniz. 

5. Eklediğiniz malcı da ıslayın ki uçmasın.

6. 2 ay boyunca bu şekilde bekleyin. Çimleriniz gerekli güneş ışığını ve besini alamayacağı için yavaş yavaş ölecektir. Malcın üzerinde fazla gezinmemeye özen gösterin. Çünkü yanlışlıkla çimlerin üzerini açıp yeniden canlandırabilirsiniz. 

7. Çimlerinizin kuruması 2 aydan fazla da sürebilir. Çimlerinizin öldüğünden emin olduktan sonra karton/gazete ve malç karışımını toprağın 15 derinine işleyin.  Böylece hem temizliği azaltmış olacaksınız hem de yeni hasat için toprağınızı zenginleştireceksiniz.

Herbisit Kullanımı

1. Glisofat güçlü bir bitki öldürücüdür. Çeşitli marka ve seçeneklerde satılır. Size en uygun hangisi ise onu araştırarak alın. Sprey eklentisi olan glisofat tercih edin. Bu sayede öldürmek istediğiniz çimlere doğrudan sıkabilir, öldürmek istemediğiniz bitkilere gelmesini engelleyebilirsiniz. 

Kaç metrekarelik alandaki çimi öldürdüğünü öğrenmek için ürününüzün bilgilendirici etiketini okuyun. Bu doğrultuda bir ya da birden fazla adet glisofat alabilirsiniz.

2. Glisofatı uygulayacağınızda havanın yağmurlu ya da rüzgârlı olmamasına dikkat edin. En az 48 saat yağmurun yağmayacağı bir dönemde uygulama yapın. Aksi takdirde glisofat yayılarak tüm bahçenizdeki bitkileri öldürebilir. 

3. Glisofatı uygulamadan önce kendi güvenliğinize önem verin. Uzun kollu bir üst, uzun pantolon,  ucu kapalı ayakkabılar, koruyucu gözlük, şapka, maske ve eldiven kullanın. Eğer glisofat cildinize temas ederse hemen o bölgeyi bol sabun ve su ile yıkayın. 

4. Glisofatı öldürmek istediğiniz çimlerin üzerine sıkın.

5. Çimlerin ölmesi için 2 hafta bekleyin. Çimlerin glisofatı emmesi bir hafta, ölmeleri 1 hafta sürebilir. Bu süre zarfında çimlerinize su vermeyin.

Çimleri kaldırdığınız yerde tekrar başka bir ürün yetiştirmek istiyorsanız, toprağı organik malç ile kaplayın. Ardından malca başlangıç gübrelerinden ekleyin ve alanı sulayın. Herhangi bir şey ekmeden önce en az 1 hafta bekleyin. 

Doğal Yöntemler

1. Sirke ile

Sirke çim öldürmek için etkili bir maddedir. Herhangi bir kimyasal kullanmadan sirke ile çimlerinizden kurtulabilirsiniz. Rüzgârsız ve yağmursuz bir günde öldürmek istediğiniz çimlerinizin üzerine biraz sirke dökün. Yakıcı güneş sirkenin etkisini artıracaktır. Çimleriniz ölene kadar birkaç günde bir bu işlemi tekrarlayın. Sirke temas ettiği her bitkiyi öldürme gücüne sahiptir. Bu nedenle uygulama sırasında diğer bitkilerinizle temas etmemesine dikkat edin. 

2. Kaynar Su ile

Kaynar su da istenmeyen bitkileri öldürmede etkilidir. Ancak biraz uğraştırıcı ve tehlikelidir. Kaynar suyu bahçenize taşırken kendinizi yakmamaya dikkat edin. Ayrıca fazlaca vaktinizi çalan bir uygulamadır. Suyun ısınmasını beklemek ve sürekli kova kova su taşımak hem yorucu hem de vakit öldürücüdür. Bu nedenle bu işlem maliyetsiz olmasına karşın pek pratik değildir. 

3. Tuz ile

Tuz bitkileri öldürmenin doğal ve kolay yoludur. Sirke ile aynı etkilere sahiptir. Bu nedenle tuz uygularken de ölmesini istemediğiniz bitkilere gelmemesi için özen gösterin. Tuzu direkt toprağa döküp ardından sulayabilirsiniz ya da tuz ile suyu karıştırarak çime püskürtebilirsiniz.  Eğer tekrar o alanda bitki yetiştirmeyi düşünmüyorsanız tuz ile çimlerden kurtulma yöntemini uygulayın.  Çünkü toprağın tekrar kendine gelip mahsul vermesi biraz zaman alabilir.

4. Solarizasyon

Çimlerinizi biçin ve üzerini siyah plastik bir örtü ile örtün. Güneş ışınları ile siyah örtünüz birleşerek bitkinizi öldürecektir. Bu birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir. Bu nedenle ucuz, etkili ancak sabır isteyen bir uygulamadır. 

Kaynak: 1 (Erişim: 28 Mayıs 2020) 2 (Erişim: 28 Mayıs 2020)

Views:
175
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir