Çamaşır Kurutma Makinesinin Yangın Çıkarmasını Önleme

Çamaşır kurutma makineleri çamaşırları kurutmanın pratik yollarından biridir. Bu nedenle kurutma makinelerine bakış açısı faydalı ve pratik makineler olduğu şeklindedir. Ancak ne yazık ki, yılda 20,000’den fazla ev yangınlarının başkahramanı kurutma makineleridir. Kurutma makinelerinin düzenli temizliği ve bakımı ile bu riski minimuma indirebilirsiniz. 

Kurutucunuzdaki Liflerden Kurtulun

Çamaşır Kurutma Makinesinin Yangın Çıkarmasını Önleme

İster elektrikli ister gazlı kurutma makinesi kullanın makinenizde kıyafetlerinizden dökülen kumaş lifleri birikecektir. Lifler, kurutma makinanizdeki hava deliği ve kanal içinde birikerek hava akışını ve makinenizin verimini azaltır. Lifler makinanizdeki nem oranını yükseltir ve küf oluşumuna neden olabilir. Ancak daha da önemlisi kumaş lifleri yanıcıdır ve yangınlara neden olur.

  • Kurutma makinenize çamaşır attıktan sonra her seferinde liflerin bulunabileceği her yeri güzelce silip temizlemelisiniz. Eğer ekran tıkanmış gibi görünüyorsa bu kurutma kâğıdı kalıntısı olabilir. Lif süzgecini içinde sıcak su bulunan bir kovaya/lavaboya batırın ve yumuşak kıllı bir fırça ile ovalayarak tüm lif kalıntılarından kurtulun. 
  • Ulaşamayacağınız alanların temizliği için uzun saplı bir fırça kullanın. Kurutucunuzun lif filtresini çıkarın ve lifleri gevşeterek çıkarın. Eğer çıkarmakta zorlanırsanız fırça ile çok fazla baskı uygulamaktan kaçının. Yavaş yavaş olabildiğince lifi çıkarmaya çalışın.
  • Küçük parçaları kafanıza takmayın. Temizlediğiniz lif filtresini tekrar yerine takın ve ‘sadece hava’ ayarında kurutucunuzu bir döngü boyunca çalıştırın. Bu sayede kalan kumaş liflerini çekecek veya gevşek parçaları dışarı üfleyecektir.

Kurutucu Havalandırmalarını Temizleme

  • Yılda en az bir kez kurutma makinenizin fişini çekin ve kirli gaz havalandırmasının kurutucunuza bağlandığı yeri kontrol edin. Ardından hortum veya boruyu pense ya da tornavida ile gevşetilebilen bir klips veya çelik bir mengene ile yerine tutturun.
  • Kontrol etmek için hortumu/boruyu açtığınızda lifleri çıkarmak için havalandırma fırçası kullanın. Bağlantının çevresinde kalan lifleri silmek için nemli bir bezden faydalanın. Ardından hortumun/borunun çevresini kontrol ederek temizleyin.

DİKKAT

Beyaz veya gümüş bir vinil kanal hortumunuz varsa derhal değiştirmelisiniz. Çünkü bu hortum malzemesi dayanıklı değildir ve yanmaya uygundur. Kurutucunuz lif bıraktığı takdirde hortum yanabilir. Kurutucu makinesi için ideal hortumlar metal olanlardır.

  • Kurutucu ve havalandırma arasında sert alüminyum boruların tercih edilmesi uygundur. Bu tip borularda fazla lif birikmez ve kolayca ezilmezler. 
  • Son adım dış havalandırmanın temizlenmesidir. Elinizle ya da fırça ile mümkün olduğunca lifi temizlemeye özen gösterin. Liflere kolayca ulaşabilmek için tornavida ya da uygun başka bir alet ile havalandırma kapağını açın. Eğer bulunduğunuz yer yüksek nem oranına sahip bir yerse ve kurutucunuzu haftada ikiden fazla kullanıyorsanız havalandırmayı yılda en az iki kez temizlemelisiniz. 

Kurutucunuzun Parçalarını Doğru Takarak Yangın Riskini Azaltın

  • Dışarıdan havalandırma mümkün değilse, havalandırma deliği bulunmayan kurutucu makineler tercih etmelisiniz. Kirli gaz havalandırması çok fazla nemli havaya maruz kalıyorsa küflenmeye neden olabilir. Bu nedenle havalandırma deliği evin içinde yer almamalıdır.
  • Kurutma makinasının kirli gaz kanalının maksimum uzunluğu, kurutucu konumundan duvara kadar 7-8 metreyi geçmemelidir. Kanalın maksimum uzunluğu her 45 derecelik eğrilme için 0,75 metre ve her 90 derecelik eğrilme için 1,5 metre azaltılmalıdır. Kirli gaz kanalının maksimum uzunluğu geçiş kanalını kapsamaz. 
  • Elektrikli kurutma makinaları için 220v topraklı bir elektrik prizine sahip olmalısınız. Gazlı kurutma makinaları için gaz hatlarını bağlamak veya kurmak için her zaman bir profesyonelden yardım almalısınız. 

Kurutucu Güvenliği

  • Benzin gibi uçucu kimyasallar, temizlik ürünleri ve hatta büyük miktarda yemek yağı bulaşmış giysiler bile kurutma makinalarında kurutulmamalıdır. Eğer kurutma makinası dışında kurutma alternatifiniz yoksa riski en aza indirmek için bu tarz maddelerin bulaştığı giysilerinizi birden fazla kez yıkayıp ardından kurutma makinanıza atın. Yangın riskinin önüne geçmek için kurutma işleminin ardından bir tur da soğuk hava döngüsü kullanın.
  • Evde kimse yokken kurutucunuzu çalıştırmayın.
  • Uçucu kimyasalları ve bu tarz maddeleri kurutma makinenizin yakınında bulundurmayın. Bazı sıvılar tutuşmaz ancak buharlaşabilir. Bu nedenle kurutma makinasının etrafında kağıt, kıyafet yığını, lif bulunmamalıdır.
  • Kurutma makinenizin yakınında mutlaka bir yangın söndürücü bulundurun. Herhangi bir yangın tehlikesinde herkesi uzaklaştırıp itfaiyeyi arayın. 

Kaynak: 1 (Erişim: 21 Nisan 2020) 2 (Erişim: 10/18/19)

Views:
189
Article Categories:
Ev İdaresi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir