Çamaşır Elde Nasıl Yıkanır

Çamaşır makineniz yok mu ya da bozuldu mu? Bir şekilde kirli çamaşırlarınızı temizlemeniz gerekiyor. Ayrıca her çamaşırı çamaşır makinesinde yıkayamazsınız. Bazı kumaşlar hassastır ve elde yıkanması gerekir. Eğer ürününüzün etiketinde “kuru temizleme” yazıyorsa bu ürün elde yıkamak için uygundur. İpek giysilerin elde yıkandığı takdirde boyaları akabilir. Ayrıca ipek ürününüz, koyu renkli, desenli veya parlak ise de elde yıkamaya pek uygun değildir. Peki, kıyafetlerinizin formunu bozmadan elde nasıl yıkayabilirsiniz?

Doğru Deterjanın Seçilmesi

Çamaşır Elde Nasıl Yıkanır (Doğru Deterjan Seçimi)

1. Hassas çamaşırlar için en uygunu hafif deterjanlardır. İpek, dantel, yün gibi hassas kumaşlar haricinde hafif deterjanlar çoğu giyim ürünü için uygundur. Hassas kıyafetler için üretilen sıvı deterjanlardan edinin. Ayrıca dantel, ipek ve yün için bebek şampuanı ve hafif sıvı sabunlar da işe yarayacaktır. 

2. İpek, dantel gibi hassas kumaşlarınız için durulama gerektirmeyen deterjanlar kullanabilirsiniz. Bu sayede hem kıyafetinizi temizlemek için çok fazla efor sarf etmeyecek ve giysilerinizi yıpratmamış olacaksınız. 

3. Lanolin koyunların ürettiği doğal bir yağdır. Bu yağ ile yünlü giysileriniz su geçirmez hale gelir, daha yumuşak olur ve ürününüze zarar gelmez. Bu nedenle, yünlü ve ince örgülü giysileriniz için lanolin içeren deterjanlardan tercih ediniz.

Yıkama, Durulama ve Kurutma İşlemi

1. Öncelikle açık ve koyu renkteki çamaşırlarınızı ayırın.  Yıkama işlemine açık renkli giysilerinizden başlayın. Renk akmasını önlemek için her ürünü tek tek yıkayın. 

2. Kıyafetlerinizin sığacağı genişlikte iki adet leğen hazırlayın. Dilerseniz yıkama için bir tane hazırlayıp durulama işlemini lavabonuzda yapabilirsiniz. İki leğeni de elinizi yakmayacak derecede sıcak su ile doldurun. Çok sıcak su elinizi yakabilir ve kıyafetinizin boyasını akıtabilir, çok soğuk su lekelerde etkili olmaz. Eğer kıyafetinizin formunun bozulacağını düşünüyorsanız soğuk su ile de yıkayabilirsiniz. 

3. Leğenin birine her kıyafet için bir çay kaşığı deterjan ekleyin ve karıştırın.

4. Giysilerinizi suya batırın ve elinizle suyun içinde hareket ettirin. Giysilerinizi sertçe ovalamayın, kıvırmayın ya da çekiştirmeyin. Bu şekilde giysilerinize zarar verebilirsiniz. Temizlenene kadar işlemi sürdürün. Çamaşırı 3-4 dakikadan fazla suda ıslatmamaya çalışın; büzülmelere neden olabilir. 

5. Lekeler çıkıp kıyafetleriniz temizlenince diğer temiz su bulunan leğende kıyafetlerinizi durulayın. Tüm deterjanın kıyafetinden çıktığından emin olun. Eğer su dolu leğeniniz deterjanla dolduysa ve deterjanı arındırmıyorsa, suyu değiştirin. Durulama gerektirmeyen bir deterjan kullanıyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.

Giysilerinizdeki fazla suyu akıtmak için sıkmak, giysilerinize zarar verebilir. Bu nedenle sıkıp katlayıp büzüştürmek yerine, fazla suyun akması için bir yere asın. 

6. Giysilerinizi yatay bir şekilde kurutmak için masa, tezgah gibi bir yüzeye yayın. Dikey şekilde kıyafetlerinizi asmak kıyafetinizin formunu bozabilir. Eğer fazla sulu olduğunu düşünüyorsanız altına temiz bir havlu yerleştirerek suyun emilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer havlu çok ıslanırsa, başka bir havlu ile değiştirin.

7. Giysilerinizi iki ila dört saat arası kurumaya bırakın. Her iki yüzeyinde kuruması için arada bir çevirin. 

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
135
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir