Bitki Nasıl Canlandırılır

Çok sevdiğiniz bitkinizin solduğunu mu fark ettiniz? Endişelenmeyin. Henüz daha hiçbir şey bitmiş değil. Sağlıklı beyaz kökler bitkinizin canlanmasını sağlayacaktır. Bitkinizin kök kısmı yeşilse bu daha da iyi bir haber demektir. Başlamadan önce ölü yaprakları alın. Bu sayede bitkiniz daha verimli şekilde iyileşecektir. Ardından yeşil kısmı görene kadar köklerin ölü kısımlarını kesin. Bu kestiğiniz yerlerden yeni kökler yeşerecektir. Şimdilik bitkinizi kurtardık sayılır. Ancak işimiz henüz bitmedi. Problemin ne olduğu bitkinin kurtarılmasında oldukça önemli bir soru işaretidir. Yerini mi sevmedi? Suyu mu fazla geldi? Yoksa yapraklarında mı bir problem var? Hadi başlayayım!

Problemin Tespiti

Bitki Nasıl Canlandırılır (Probşemin Tespiti)

1. Sulama Problemleri

Bitkinizin yaprakları büzüşmüşse bitkinizi yeterince sulamıyorsunuz demektir. Bu durumda bitkinin yapraklarının da düştüğünü fark etmiş olmanız gerekiyor. 

Elinize bitkinin toprağından biraz alın ve parmaklarınızda ovuşturun. Toprak topaklanır ve elinizi kirletirse bu toprağın çok nemli olduğunu gösterir. Bu da bitkinize çok su verdiğiniz anlamına gelebilir. Eğer toprak cildinizi lekelemeden parçalanırsa, toprak kurudur ve daha fazla sulamanız gereklidir.

Bitkiniz solgun ve sarkıksa aşırı sulama nedeniyle sağlıksız olabilir. 

Köklerde kök çürümesi olup olmadığını kontrol edin. Aşırı sulama nedeniyle bitkinin kökleri oksijensiz kalmış olabilir. Bu nedenle kontrol etmek için bitkinizi saksıdan dikkatlice çıkarın ve köklerini inceleyin. Eğer köklerinizin rengi koyu ve dokunduğunuzda hamurumsu bir kıvam hissedip elinizde parçalandığını gözlemliyorsanız kökleriniz çürümüş demektir. 

Bitkinin Konumlandırılması Problemleri 

Koyu ya da beyazlaşmış yapraklar fark ederseniz güneş ışınları nedeniyle yanmış demektir. Çok fazla güneş ışığına maruz kalan bitkilerin yapraklarında çok koyu ya da çok açık renkte yamalar meydana gelir.

Yapraklar eskisinden daha küçük ve soluksa yeterince güneş ışığı görmüyor demektir. 

Bitkileriniz hakkında bilgi alın. Bazı bitkiler uzun saatler boyu güneş ışığını ararken bazı bitkiler gölgede kalmayı tercih eder. Yetiştireceğiniz bitkinizin özelliklerini öğrenin ve ona göre konumlandırın. 

Bitkinin Sulanması

Eğer sorun bitkinizin aşırı sulanmasından kaynaklanmıyorsa, bitkinizi sulamanız doğru bir tedavi yöntemi olabilir. Eğer saksıda yetiştiriyorsanız, su dolu bir kovaya batırıp birkaç saat bu şekilde bekletin, eğer bahçenizde baktığınız bir bitkiyse toprak üzerinde hafif bir su kütlesi oluşturana kadar toprağına su dökün. 

Fazla güneş ışığı bitkinizi kurutmuş olabilir. Bu nedenle düzenli olarak bitkinizi sulayın ve gölgeli bir yere taşıyın. 

Bitkiniz sık sık sulamanıza rağmen hala canlanmadıysa, su depolayan kristallerden faydalanın. Bu kristaller toprağa suyu depolayarak bitkinizin daha uzun süre beslenmesini sağlar. 

Bitkiyi değil toprağını sulayın. Bitkinin yapraklarına doğrudan su döktüğünüzde mantar hastalığına davetiye çıkarabilirsiniz. Bu nedenle bitkinin toprağını sulamaya özen gösterin.

Bitkinizi doğru sulamanız önemlidir. Az su bitkiyi kuruturken, çok su da bitkinizin çürümesine sebep olabilir. Bu nedenle bitkinizi sulamadan önce daima toprağını kontrol edin ve toprağın kuru olduğundan emin olun. Ayrıca bitkinizin özelliklerini öğrenin. Sulama rutininizi bitkinin ne kadar su sevdiğine bağlı olarak düzenleyin.

Bitkiler de hayvanlar gibi kış uykusuna yatar. Bu nedenle kış aylarında daha az su ihtiyacı hissederler. Kış mevsiminde sulama sıklığınızı azalttığınızdan emin olun.

Bitkinin Konumunu Değiştirme

Bazen toprak hidrofobik hale gelebilir. Bu nedenle bitki suyu reddeder. Çözüm olarak bitkinizin toprağını değiştirmeniz gerekir. Yer değiştirme sırasında bitkinizin köklerine zarar gelmemesine özen gösterin ve taze toprak kullanmaya çalışın. Değiştirdiğiniz toprak ile birlikte eski konumuna koyabilirsiniz. Ancak bu da etkili olmazsa, konumunu değiştirmeyi düşünün. 

Evinizde yetiştirdiğiniz saksı bitkilerinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için yılda birkaç kez toprağını değiştirmeye çalışın. 

Toprak besin kiti edinin ve bitkinizin toprağındaki besin maddelerini talimatlar doğrultusunda belirleyin. Her bitkinin istediği besin türü farklıdır. Testinizin sonucunda eksik ya da fazla besin kaynağını toprağa ekleyip çıkararak bitkiniz için elverişli hale getirebilirsiniz. 

Ph kiti edinerek toprağın Ph derecesini tespit edin. Toprağın asidik ya da bazik olması bitkinizin sağlıklı büyümesi için önemlidir. Eğer toprağın ph derecesi bitkinize uygun değilse gerekli besinleri topraktan alamayabilir.

Ph derecesini düşürmek için toprağa organik gübre ya da eşit miktarda kahve ve su karışımı ekleyin.

Toprak çok asidik ise, pH derecesini yükseltmek için dolomit kireç, parçalanmış istiridye kabuğu veya kurutulup parçalanmış yumurta kabuğu ekleyin. 

Bitkinizin sağlığını bozan her etmeni elediyseniz, toprağın besleyiciliğini artırabilirsiniz. Sorun ne konumu, ne sulama miktarı ne ph derecesi değilse bitkinizin toprağına organik madde içeriği yüksek kaliteli saksı karışımlarından ekleyin. Bitkiniz belki de yeterince beslenemediğinden solmuştur. Bu saksı karışımı sayesinde her mevsim büyümesini sürdürecektir.

Toprağın besleyici değerlerinin düşük olduğunu düşünüyorsanız gübre uygulayın. Yavaş salınımlı gübre tercih edin ve uygulama için gübrenin üzerinde yer alan talimatları izleyin. 

Bitkiniz çok fazla güneş aldığı için yapraklarında yanmalar meydana geldiyse konumunu değiştirmenin vakti geldi demektir. Eğer bitkinizi bahçenizde yetiştiriyorsanız bulunduğu konumdan dikkatlice çıkararak ağaç altı gibi gölgeli bir yere tekrar dikin. Eğer evinizde saksıda yetiştiriyorsanız, saksıyı gölgeli bir yere taşıyın. 

Aynı durum güneş ışığını fazla almadığında da uygulanmalıdır. Eğer bitkiniz güneş görmek isteyen bir bitki ise ve yeterince güneş ışığı alamıyorsa güneş gören bir noktaya dikkatlice taşıyın.

Bitkinizin neme ihtiyacı olabilir. Bu nedenle eğer sera gibi bir yere ulaşım şansınız varsa bitkinizin üzerini plastik bir torba ile örterek serada 4-5 gün boyunca bekletin. 

Bitkinin Yaprak Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Örümcek akarları, meyve sinekleri ve mantar sivrisinekleri gibi böceklerin favori yeri bitkilerdir. Bu canlıları gördüğünüzde elinize nemli bir bez alarak yaprakları silin ve bu böceklerden kurtulun. Eğer nemli bez fayda etmiyorsa, beze biraz su ile karıştırılmış böcek ilacı ekleyin ve yaprakları tekrar silin. 

Bitkinizdeki ölü yapraklardan kurtulun. Böylece bitkinin topraktan aldığı besin sadece sağlıklı yapraklara ulaşıp büyümelerini sağlayacaktır.

Zaman zaman bir spreye koyduğunuz ılık suyu bitkinize püskürtün. Bu sayede hem bitkinizin yaprakları tozlanmayacak hem de gerekli nem ihtiyacını karşılayarak yaprakların kurumasının önüne geçmiş olacaksınız. 

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
101
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir