Beyaz Halı Nasıl Temizlenir

Beyaz halılar, kullanmaya yeni başladığınız zaman bembeyaz ve canlı görünürler; zamanla kir ve toz birikmesi ile lekelenirler. Beyaz halıların daha çabuk kirlendiği düşünülür ancak düşünülenin aksine açık renkli halıların toz ve kiri gizleme konusunda koyu renkli halılardan daha iyi olduğu söylenmektedir. Tabi ki lekeleri halının üzerinde bekletmediğiniz sürece… Her ne kadar beyaz halıyı temiz tutmak kâbus gibi görünse de düzenli bir temizlik ve bakım ile beyaz halıları ilk günkü gibi beyaz tutmak mümkün.

Kirleri Etkili Bir Şekilde Çıkarma

1. Dökülen sıvıları anında kurulayın. Bir havlu ile halınıza baskı uygulayarak, bir yaraya tampon yapar gibi, dökülen sıvıyı havlunun emmesini sağlayın. Halıyı ovalamayın ya da havluyu sürterek lekeyi çıkarmaya çalışmayın. Bu temizlemenin aksine lekeyi daha çok dağıtacaktır.

  • Temizlemeye lekenin dış kısmından başlayın. Direk sıvının ortasına havluyu bastırdığınız zaman lekeyi etrafa dağıtabilirsiniz.
  • Kirlenmiş alana temiz su dökün ve havluyu suya bastırın. Havlunun çok ıslanmaması gerekmektedir. Yanınıza alacağınız bir kovaya havlunun suyunu sıkabilirsiniz.
  • Leke çıkana kadar ıslatıp havluyla suyunu alma işlemini birkaç kez yapmanız gerekebilir.

2. Bazı suda çözünebilen lekeleri beyaz sirke ile temizleyin. Soda, alkollü içecekler, dışkı, süt, çamur ve sulu boya gibi lekeler suda çözünebilen lekelerdir.

  • 1 litre suya yarım çay kaşığı sirke ya da beyazlatıcı çamaşır suyu içermeyen bir deterjan ekleyin.
  • Karışımı bir sprey şişesine boşaltın ve lekenin üzerine püskürtün.
  • Bir sünger ile lekeyi ovalayın. Daha sonra kâğıt havlu ile kurulayın.

3. Suda çözünür diğer lekeler için amonyak çözeltisini deneyin. Kan, kahve, çikolata, şarap, çay, hardal ve kusmuk gibi lekeler için amonyak çözeltisini kullanın.

  • 1 yemek kaşığı (15mL) amonyak ile bir su bardağı suyu (240mL) karıştırın. Yünlü halılar için amonyak yerine yumuşak deterjan kullanabilirsiniz.
  • Karışımı bir sprey şişesine boşaltın ve lekenin üzerine püskürtün.
  • Bir sünger ile lekeyi yavaşça ovalayın. Daha sonra kâğıt havlu ile kurulayın.
  • Halınızda görünmesi zor olan beyaz şarap lekesi gibi lekeleri temizlerken dikkatli olmalısınız. Tamamen temizlenmediği takdirde içinde bulunan şeker zamanla karamelleşerek kirli bir görünüm bırakabilir. İyice temizlediğinizden emin olmalısınız.

4. Yağ ve ağda gibi lekeleri ütü ile ısıtın. Lekenin üzerine kâğıt havlu koyduktan sonra ütü ile üzerinden geçin. Isı, ağda ya da yağın halıdan kalkıp kâğıt havluya yapışmasını sağlayacaktır.

5. Yapıştırıcıları ispirto ile ovalayın. Bir parça pamuğu ispirto ile ıslatın. Islattığınız pamuk ile yapıştırıcı lekesini yavaşça ovalayın.

6. Yapışmış sakızı dondurarak temizleyin. Halınıza yapışmış sakızın üzerinde 30 saniye kadar buz gezdirin.

  • Geniş bir alana yapıştıysa, dondurduğunuz sakızın üzerine sert bir cisimle vurun. Kırıldığında parçaları çıkarmanız daha kolay olacaktır.
  • Küçük bir alana yapıştıysa, dondurduktan sonra bir kaşık yardımı ile yavaşça kaldırmayı deneyin.

7. İdrar lekesini beyaz sirke ve deterjan ile temizleyin.

  • Su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Karışımı bir sprey şişesine doldurun ve lekeli alana sıkın. Ya da bir beze bu karışımdan döküp, lekeli alanı bu bez ile iyice ıslatın.
  • 1/2 çay kaşığı (2,5mL) kadar, çamaşır suyu içermeyen bir deterjanı, 1 litre kadar suyun içine dökün. Bu karışımı bir sprey şişesi ile lekeli alana sıkın.
  • Daha sonra bir sünger ile yavaşça lekeli alanı ovalayın. Sulu bir bez ile ovaladığınız alanı ıslatıp, kâğıt havlu ile kurulayın. Leke tamamen çıkana kadar bu adımı birkaç kez uygulamalısınız.

8. Halı yıkama makinesi almayı düşünün. Halı yıkama makineleri birçok lekeyi çıkarma konusunda oldukça etkili aletlerdir.

Kaynak: 1 (Erişim: 24 Mart 2020) 2 (Erişim: 24 Mart 2020) 3 (Erişim: 24 Mart 2020)

Views:
170
Article Categories:
Temizlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir