Benzin lekesi en uğraştırıcı lekelerden biridir. Leke dışında bir de kokusunu gidermek için çaba sarf edersiniz. Bunun haricinde leke düzgünce çıkmadığında kumaşınız risk teşkil eder. Çünkü yanma riski taşır.
Benzin lekesine sahip kumaş diğer ürünlerinizle birlikte yıkanmamalıdır ve kurutma makinesinde kurutulmamalıdır. Benzin lekesi yağ bazlı bir lekedir.
Benzin lekesini çıkarmak için;
Malzemeler:
- Kağıt havlu
- Yıkama kovası (Opsiyonel)
- Çamaşır Makinesi
- Yumuşak kıllı fırça (Opsiyonel)
- Su
- Karbonat (Opsiyonel)
- Leke sökücü tablet, jel veya sprey
- Sıvı çamaşır deterjanı veya bulaşık deterjanı
- Sirke (Opsiyonel)
- Amonyak (Opsiyonel
Uyarılar
- Başlamadan önce kullanacağınız temizlik ürünlerini kumaşınızın küçük bir yerine döküp kumaşınızın renginde bir değişiklik oluşturup oluşturmadığını gözlemleyin.
- Temizlik kimyasalları ve kurutucunun yüksek ısısının benzinle etkileşime girme ihtimaline karşı kuru temizleme kitlerinin benzin lekelerini temizlemek için evde kullanımı güvenli değildir. Bu nedenle profesyonel kuru temizleyicilerden destek alabilirsiniz.
- Benzin dökülmüş ürününüzü asla kurutma makinenizde kurutmayın. Leke çıkmamış olabilir. Bu da kurutma makinenizin tutuşmasına neden olabilir. Ürünlerinizi mümkün olduğunca açık havada kurutmaya özen gösterin.
Benzin lekesini çıkarmak için izleyeceğiniz yol şu şekildedir
1. Benzin dökülen kumaşın üzerine kağıt havlu bastırarak fazla benzini kağıt havluya emdirin ve kullandığınız kağıt havluları güvenli bir şekilde atın. Benzini emdirmek için dilerseniz karbonat da kullanabilirsiniz.
DİKKAT:
2. Kullandığınız kağıt havluları veya bezleri yangın tehlikesine karşı güvenli bir şekilde attığınızdan emin olun. Bunun için öncelikle kağıt havluyu/bezi açık havada kurumaya bırakın. Yanıcı gaz maddeleri açık havada uçacaktır. Kağıt havlunuz/beziniz kuruduktan sonra sızdırmaz bir metal tenekeye kağıt havlunuzu/bezinizi atın ve üzerine biraz su dökün. Kabı kapatıp çöp kutunuza atın.
3. Benzin dökülen ürününüzü yıkamadan önce leke çıkarıcılarla ön işlem uygulayın. Ürününüzü yıkamadan 15 dakika öncesinde leke çıkarıcıyı uygulayarak bekletin. Ürününüze uygun en sıcak derecede ürününüzü yıkayın. Sıcak su lekenin çıkarılmasında etkilidir.
4. Sıvı bulaşık deterjanı yağ bazlı lekeleri çıkarmada etkilidir. İki yemek kaşığı bulaşık deterjanı veya sıvı deterjan ve yumuşak kıllı bir fırça ile lekeli yüzeyi temizleyin. 5 dakika kadar bekleyip ardından ürününüzü yarım saat sıcak suda bekletin. Sıcak suyun kumaşınızın cinsine uygun sıcaklıkta olmasına özen gösterin.
5. Yıkama işleminin ardından ürününüzde koku ve leke kalıntısı olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa, lekeyi ve kokuyu gidermek için karbonat kullanın. İkiye bir oranında karbonat ve suyu karıştırıp elde ettiğiniz macunumsu kıvamı doğrudan lekeli yüzeye uygulayın. Açık havada kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra karbonatı fırçalayarak çıkarın. Bu adımı benzin tamamen çıkana kadar tekrarlayabilirsiniz. Dilerseniz bir fincan karbonatı su dolu bir kovaya döküp benzin lekesi bulunan ürününüzü bir gece bu suda bekletebilirsiniz. Ardından yıkayıp durulayarak koku kalıp kalmadığını kontrol edin.
6. Hala benzin kokusundan kurtulamadıysanız, sirkeli suda yarım saat boyunca ürününüzü bekletebilirsiniz. Koku gidene kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
7. Çok ağır kokulu ve kirli ürünlerin temizliği için ılık su ve köpürmeyen ev amonyağı ile ürününüzü bir kovanın içinde ıslatabilirsiniz. Kovanın ağzını kapatın. Birkaç saat veya gece boyu bu şekilde bekletin. Ardından boşaltıp her zamanki gibi yıkayın.
DİKKAT:
Amonyak harika bir temizlik ürünüdür ancak klorlu çamaşır suyu veya amonyaklı klor içeren deterjanlar ile birlikte kullanıldığında zehirli bir gaz oluşturabilir.
- Eğer koku ve leke çıkmadıysa bir profesyonelden yardım alın.
Kaynak: 1 (Erişim: 02/12/20)