Saç Fırçası Nasıl Temizlenir?

Her gün kullandığımız ürünler arasında saç fırçalarımız da yer alır. Bu denli sık kullanılan ürünün de temiz kalması çok mümkün değildir. Saç fırçanızı düzenli olarak temizlemediğinizde ve hijyenine gerekli özeni göstermediğinizde fırçanızdaki tüm kiri tekrar saçınıza taşıyabilirsiniz. Kullandığınız saç fırçasına uyumlu temizlik önerileri için yazımızın devamını inceleyin.

Fırçanıza Biriken Saç Kıllarından Kurtulma Yolları

Saç Fırçası Nasıl Temizlenir?

1. Fırçanızda biriken kılları gevşetmek için sivri uçlu bir taraktan faydalanın. Sivri ucu tabana yakın saçın biriktiği alt kısımlara yerleştirin ve yukarı doğru çekin. 

2. Gevşetip yukarı doğru kaldırdığınız saçları kesmek için bir makas kullanın. Fırçanın kıllarını kesmemeye dikkat edin. Eğer fırçanız yuvarlak bir fırçaysa, fırçanın diğer tarafındaki saçları da kesin. 

3. Gevşemiş saçı fırçadan çıkarmak için elinizle çekin. Fırçanın tabanından tüm saçı alana kadar çekmeye devam edin. Yuvarlak bir fırça kullanıyorsanız fırçanızı çevirerek tüm yüzeyi kontrol edin ve saçları çıkarın. Fırçanızın kılları doğal liflerden yapılmışsa, saçları toplarken kılları da beraberinde çekmemeye özen gösterin. Kılların kırılmasını veya bükülmesini önlemek için saçı düz bir şekilde yukarı ve tabandan dışarı doğru çekin. 

Plastik ve Metal Saç Fırçalarının Temizlenmesi

1. Derinlemesine bir temizlik için sirkeden faydalanabilirsiniz. Saç fırçanızı bir kaba koyun. İçine biraz (yaklaşık 120ml) sirke ve aynı oranda ılık su ekleyin. 30 dakika boyunca fırçanızı bu karışımın içinde bekletin. Eğer fırçanızda biriken çok fazla cilt hücresi varsa bu karışımla kir gevşeyecektir. 

  • Elma sirkesi veya beyaz sirke kullanın.
  • Bu karışım ahşaba zarar verebilir. Bu nedenle ahşap fırçalarınızı bu yöntemle temizlemeyin.

2. Bir kaba 1 su bardağı (240ml) su dökün ve 1 tatlı kaşığı karbonatla birlikte biraz şampuan ekleyin. Karbonat çözülene kadar karıştırın. Karbonat fırçanızdaki kokuları yok edip temizleyecektir. Ayrıca biriken kirlerden de kurtulmanızı sağlayacaktır. Saç kremi veya katı sabun kullanmayın. Bunlar fırçanıza yapışır ve fırçanızdan çıkarmak zor olabilir.

3. Temiz bir bez alın ve temizleme solüsyonuna batırın. Yüzeydeki kirleri çıkarmak için bez ile fırçanın her yerini silin. Ardından temizleme solüsyonunuza diş fırçası batırın ve diş fırçası ile saç fırçanızın tabanını nazikçe fırçalayın. Eğer saç fırçanız doğal kıllardan yapılma bir fırça ise mümkün olduğunca nazik ve dikkatli olun.

4. Plastik veya metalden yapılmış saç fırçanızı güzelce temizledikten sonra üzerindeki köpük ve temizleme solüsyonu çıkana kadar fırçanızı durulayın. 

5. Temiz bir bez alın ve fırçanın yüzeyinde bulunan suyu çıkarmak için saç fırçasını silin. Fırçanızı kurutmak için kurutma makinesi kullanmayın. Bu fırçanın tabanına ve kıllarına zarar verebilir. 

6. Saç fırçanızın stiline ve malzemesine bağlı olarak fırçanızı bir gece boyunca kurumaya bırakmanız gerekebilir. Saç fırçanızı tekrar kullanmadan önce fırçanızın tamamen kurumasını bekleyin. Fırçanız ıslakken kullanmaktan kaçının, özellikle de doğal kıllardan yapılmışsa. Islak kullanım fırçanızın kıllarının bükülmesine ve kırılmasına neden olabilir.

Ahşap Fırçaların Temizlenmesi

1. Saç fırçanızın ahşap bir tabanı varsa çok fazla ıslanmamasını tavsiye ederiz. 1 bardak su ile 5 damla çay ağacı yağını karıştırın. Bu hazırladığınız temizleme solüsyonu şampuan içermediği için durulama gerektirmez. Araştırmalara göre çay ağacı yağı antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle saç fırçanızı tüm kirlerden arındırabilecektir.

2. Temiz bir bezi temizleme solüsyonunuz ile nemlendirerek fırçanızı silin. Ardından, solüsyonunuza bir diş fırçası batırın ve fırçanızın tabanına sürün. Fırçanın kılları arasını nazikçe ve dikkat ederek fırçalayın. 

3. Durulama işlemi için fırçanızı ıslatmamanız gerektiği için temiz, kuru bir bez ile fırçanızı solüsyondan arındırabilirsiniz. Çay ağacı yağı suda çözünür bir ürün olmadığı için fırçanızı su ile arındırmak yağı çıkarmayacaktır. Fırçanızın çok fazla suya maruz kalması ahşap sapa zarar verecektir.

4. Fırçanızı temiz bir bez ile silip kuruladıktan sonra fırçanızın kıl tarafı aşağı gelecek şekilde temiz bir havlunun üzerine yerleştirin. Ahşap fırçaların kuruması plastik ve metal fırçalara göre daha uzun sürecektir. Bu nedenle fırçanızı tekrar kullanmadan önce en az bir gece kurumasını bekleyin. Fırçanızın, özellikle de doğal kılları varsa, tamamen kurumadan tekrar kullanmayın. Fırça ıslakken fırçanın kullanılması kıllara zarar verebilir.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
175
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir