Yazın en sık kullandığımız ürünlerden biri vantilatörlerdir. Serinlemek için birebir olan bu cihazların fan kafesi ve pervaneleri zamanla toz ve kir toplar. Bunların temizliğini düzenli olarak yapmadığınız sürece, odanıza kirli havayı dağıtarak hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz. Ayrıca ürününüzün motoruna da zarar vererek düzgün çalışmamasını sağlarsınız. Peki, fan temizliği en uygun nasıl yapılır. İşte cevaplar:
Vantilatör Ne Sıklıkta Temizlenmelidir?
Haftada en az bir kere fanı kapatıp kir birikip birikmediğini kontrol etmelisiniz. Temizleme sıklığı genellikle bulunduğu ortamdaki toza ve kire bağlı olarak değişecektir. Her hafta ya da iki haftada bir temizlemek genellikle yeterli olacaktır. Ancak vantilatörünüzü sık sık kullandığınız dönemlerde en az üç ayda bir derinlemesine temizlik yapmanız tavsiye edilir.
Vantilatör Temizliği
Malzemeler:
- Fırça eklentisi olan elektrikli süpürge
- Saç kurutma makinesi
- Tornavidalar (düz ve yıldız tornavida)
- Sprey şişesi
- Basınçlı hava (isteğe bağlı)
- Bulaşık deterjanı
DİKKAT: Herhangi bir vantilatör türünü temizlemeden önce kapalı olduğundan emin olun. Prizden çıkarın. Eğer pille çalışan çeşitlerindense o bölümü kapalı tuttun ve pillerini çıkarın.
Haftalık Vantilatör Temizliği
1. Haftalık Pervane Temizliği
Haftalık pervane temizliği için vantilatörünüzün parçalarını sökmenize gerek yoktur. Pervanelerin üzerinde bulunan tozdan kurtulmak için saç kurutma makinesi ya da basınçlı havadan faydalanabilirsiniz. Saç kurutma makinesini en soğuk ayarda kullanın ve vantilatörünüze çok fazla yakınlaştırmadan kullanın. Bu şekilde pervanenin önünde ve arkasında bulunan tozdan kurtulun.
2. Elektrikli Süpürge ile Tozlardan Kurtulun
Fırça aparatı bulanan elektrikli süpürgeniz ile vantilatörünüzün her yerinde oluşan tozdan kurtulun. Vantilatörün üst kısmından altına kadar süpürme işlemini sürdürün. Özellikle motorunun bulunduğu yerdeki deliklerde ve elektrik kablosunda oluşan toz birikintisine dikkat edin.
3. Lekelerden Kurtulun
Mikrofiber bir bezi nemlenecek kadar ıslatın. Kafes üzerinde oluşan lekeleri silin. Ayaklı bir vantilatörünüz varsa direk ve ayak kısmını da silin.
Derinlemesine Vantilatör Temizliği
DİKKAT: Kapsamlı bir temizlik için vantilatörünüzün parçalarını sökmeniz gerekecektir. Lütfen parçaları çıkarmadan önce ürününüzün kullanma kılavuzunu okuyarak orada yazan talimatlar doğrultusunda parçaları çıkarın. Yanlış bir uygulama sonucu vantilatörünüze vereceğiniz zarar garanti kapsamına girmeyebilir.
1. Vantilatörünüzün Kafesini Çıkarın
Uygun tipte bir tornavida ile vantilatörünüzün vidalarını gevşetin. Eğer vantilatörünüzün klipsleri varsa onları da çıkarın. Arkada bulunan kablo yuvasının dayanıklı somunlarla tutturulan motor yuvasında yer aldığını ve pervaneleri çıkarmadan bu mekanizmayı çıkaramayacağınızı göreceksiniz.
Vantilatörünüzden çıkardığınız tüm vidaları ve küçük parçaları kaybolmamaları için küçük bir kapta tutun.
2. Pervaneleri Çıkarın
Genellikle çoğu vantilatör, pervaneleri gövdesinde tutan pervane kapağına sahiptir. Önce bu kapağı ardından da pervaneleri çıkarın.
3. Temizlik Karışımınızı Oluşturun
Bir sprey şişesine üç bardak soğuk su ve iki çay kaşığı yağ çözücü özelliği olan bulaşık deterjanı ekleyin ve çalkalayın.
4. Temizleme İşlemi
Vantilatörünüzün tel kafesini ve pervanelerini büyük bir lavaboya ya da küvete yerleştirin. Ardından hazırladığınız deterjanlı karışımı üzerlerine püskürtün. Bu şekilde birkaç dakika deterjanın etki etmesini bekleyin. Daha sonra mikrofiber bez ile silin.
DİKKAT: Motoru ya da herhangi bir elektrikli parçayı suya sokmayın.
- Hazırladığınız karışım ile yıkadığınız parçaları soğuk su ile güzelce durulayın. Parçaları kurutmak için kuru bir mikrofiber bez ile silin. En az 30 dakika boyunca açık havada güneşli bir yerde kurumaya bırakın. Parçaları vantilatöre yeniden monte etmeden önce tam anlamıyla kuruduklarından emin olun.
- Diğer yıkayamadığınız parçalarda bulunan toz ve fırça eklentisi bulunan elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz.
- Hava filtresi içeren pervanesiz vantilatörünüz varsa filtreyi çıkarıp temizleyin.