Ütü Masası Olmadan Ütü Nasıl Yapılır

Ütü masanız yok ancak ütülenecek bir sürü çamaşırınız mı var? Çaresiz değilsiniz. Bugün sizlere ütü masası olmadan kırışan çamaşırlarınızı jilet gibi yapmanızın yollarından bahsedeceğiz. 

Güvenli Bir Alan Belirleme

Ütü Masası Olmadan Ütü Nasıl Yapılır

1. Uygun yükseklikte düz bir alan bulun. Belirlediğiniz yüzey zemin veya masa yüzeyi gibi dümdüz olmalıdır. Mümkünse ütülemeyi düşündüğünüz ürünlerinizden daha büyük bir alan seçin. Ayrıca ütünüzü takmanız için çevrenizde uygun yükseklikte ve mesafede priz olduğundan emin olun.

2. Seçtiğiniz yerin ahşap veya fayans gibi ısıya dayanıklı bir yüzey olduğundan emin olun. Üstünü kumaşla kapasanız bile yüzeyin kendisi ısıya dayanıklı değilse yanma riski oluşturur. Ütünün ısısından erime ihtimali bulunan plastik yerlerden kaçının. 

3. Asla doğrudan yüzey üzerinde ütülemeyin. Daima ısıya dayanıklı bir kumaş örterek onun üzerinde örtün.

Ütü yapmak için keten veya yün gibi ısıya dayanıklı kumaşlar tercih edip seçtiğiniz yere serin. Ayrıca kalın bir havlu veya pazen battaniye de kullanabilirsiniz. Yanabilecek ya da eriyebilecek dantel, suni ipek gibi hassas kumaşlardan kaçının.

4. Ütünüzü fişe takın ve giysinizin bakım etiketinde yazan giysinize uyumlu sıcaklıkta ayarlayın. Kumaşınızın ve yüzeyin çok ısınmadığından emin olmak için arada bir kontrol edin. Ütünüzü asla gözetimsiz ve yüzüstü bırakmayın. İşiniz bittiğinde ütünüzü kapattığınızdan emin olun. Ütünüzü yerine kaldırmadan önce tamamen soğuduğundan emin olun.

Farklı Alternatifler

1. Ütü örtüsü hemen hemen her yüzeyi ütü için uygun hale getirebilir. Masa gibi düz bir alanın üzerine serin. Hatta dilerseniz yatağınızın üzerinde veya zeminde bile ütü örtüsü ile ütü yapabilirsiniz. 

2. Manyetik bir ütü matı alın ya da kendiniz yapın. Çamaşır kurutucunuzun üzerine yerleştirin. Mıknatıslar matı yerinde tutacaktır. Kalın kumaş ise ısının çok fazla yüzeye geçmesinin önüne geçecektir. 

  • Dilerseniz, 99cm’ye 46 cm’lik üç adet %100 pamuklu kumaş (üst), %100 polyester (orta) ve %100 pamuklu kumaş(alt) kumaşı üst üste yerleştirerek kendiniz de yapabilirsiniz.  Üst üste getirdiğiniz kumaşları her köşesine birer mıknatıs yerleştirerek birlikte dikin.

3. Boyutları yaklaşık 91 cm’ye 61 cm olan bir tahta parçası bulun. Tahtanın yüzeyini bir köpük veya yorganlık pamuk ile sarıp zımbalayın. Daha sonra üzerini keten gibi ısıya dayanıklı bir kumaş ile örtüp zımbalayın.  Ardından ütü yapmadan önce sağlam bir zemine koyun. 

  • Tahta için eski bir raf veya yedek bir kontrplak parçası kullanabilirsiniz.

Ütü Kullanmadan Kırışıklıkların Giderilmesi

1. Giysilerinizin sadece birkaç yerinde kırışıklık varsa saç düzleştiricisi ile bu kırışıklıklardan kurtulabilirsiniz. Giysinizin etiketini okuyarak uygun sıcaklığı öğrenin. Düzleştiricinizi bu sıcaklığa ayarlayın ve kırışıklıklardan kurtulun. Kırışıklık olan yere sadece birkaç dakika bastırmanız yeterli olacaktır. Bu işlemi yapmadan önce saç düzleştiricinizin temiz olduğundan, plakalar arasında kalıntılar bulunmadığından emin olun. 

2. Duştan gelen buhar ve ısı giysinizdeki kırışıklıkların açılmasını sağlayacaktır. Bu nedenle giysileriniz ıslanmayacak şekilde banyoya asabilirsiniz. Buharı içerde tutmak için banyo kapısını kapatın. Duştan çıktığınızda giyilmeye hazır olması için kumaşı sıkıca çektirin. Eğer duş almayacaksanız, sıcak suyu birkaç dakika açık tutarak banyonun buharlanmasını sağlayın.

3. Bazı kurutucu makinelerinde kırışıklıkları açmak için belirli bir ayar vardır. Makinenizi bu ayara getirerek kırışıklıklardan kurtulabilirsiniz. Eğer kurutma makinenizde böyle bir ayar yoksa kumaşa uygun en sıcak ayarda kurutma makinenizi 10-15 dakika çalıştırın. Giysileriniz çok kırışmışsa kurutucunuza hafif nemli bir havlu ekleyerek makinenizi çalıştırabilirsiniz. Havludaki nem kırışıklıkları yumuşatarak açacaktır.

4. Buhar makinesi ile kırışıklıkları açmanız mümkün. Buhar makinesini çalıştırmadan önce giysinizin etiketini inceleyin. Kıyafetinizi giymeden önce kurumasını bekleyin. 

5. Giysilerini katlamak yerine asmayı tercih edin. Yıkadıktan hemen sonra katlamak yerine asarsanız kıyafetiniz daha az buruşacaktır. Giysilerinizin kırışmasının ve şeklini kaybetmesinin önüne geçmek için yastıklı askılar tercih edin. 

6. Kırışıklık giderici spreyler kullanın. Giysinizi asın veya düz bir şekilde zemine yerleştirin. Buruşuk yeri gerdirin ve bu bölgeye bolca kırışıklık giderici spreylerden sıkın. Nemli kumaşı düzeltmek için elinizle müdahale edin. Spreyi kumaştan birkaç santim uzak tutun ve hemen giymeyi düşünüyorsanız çok fazla ıslatmamaya özen gösterin.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
219
Article Categories:
Ev İdaresi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir