Taşınmadan Önce Ev Temizliği Nasıl Yapılır

Bir evden taşınmak düzgün organize olunmadığında yorucu ve stresli bir süreç haline geliyor. Eşyaların toplanması bir yandan, temizlik diğer yandan kâbus gibi çöküveriyor üstümüze. Yeni ev beraberinde yeni masrafları doğuruyor. Bu nedenle depozitonun geri alınması önemli bir konu haline geliyor. Taşınırken evi temiz bırakmak da depozitonun geri alınması için gerekli olan kiracı sorumluluklarından biri. Peki, taşınmadan önce ev temizliğini nasıl yapmalısınız?

Hem sizi çok yormaması hem de stresinizi en aza indirmesi açısından oda oda temizliğin daha organize bir yöntem olacağını düşünüyoruz. Bu yazımızda da buna uyumlu bir şekilde açıklamalar yapacağız.

Mutfak Temizliği

Taşınmadan Önce Ev Temizliği Nasıl Yapılır (Mutfak Temizliği Ocak ve Fırın)

1. Ocak ve Fırının Temizlenmesi

**İşleme başlamadan önce fırınınızın, ocağınızın ve gazın kapalı olduğundan emin olun.

Çoğu fırın ve ocak temizleyicileri kullanırken eldiven ve gözlük kullanmayı ve yeterince havalandırma işlemi uygulamayı ihmal etmemeniz gerekir. Bu nedenle bu tür temizleyicileri kullanmadan önce kullanım talimatlarını dikkatlice okuyun. Zemininizin kirlenmemesi için ocak ve fırınlarınızın altına gazete koyun. Daha sonra ocağınızı ve fırınınızın içini ve dışını güzelce temizleyin.

Eğer temizleyicilerdeki kimyasallara maruz kalmak istemiyorsanız, 1 litre suya 100gram karbonat ekleyin ve yüzeylere püskürtün. Eğer fırınınız ve ocağınız çok kirliyse macunumsu bir kıvam elde etmek için karbonat miktarını artırın. Lekelerin kabarıp çıkması için durulamadan 1 saat bekleyin. Tamamen temizlenene kadar bu işlemi sürdürün. 

Ocağınızın üzerinde bulunan inatçı lekeleri temizlemek için sert yüzeyli süngerlerle ovun. Ocağınızın temizliği sırasında aspiratörünüzün temizliğini de ihmal etmeyin. Aspiratörünüzün çıkabilen parçalarını çıkarın ve en az 30 dakika boyunca deterjanlı sıcak suda bekletin. En son temiz su ile sildiğiniz yerleri ve aspiratörünüzün parçalarını durulayın ve kurulayın. 

2. Bulaşık Makinenizin Temizliği

Taşınmadan Önce Ev Temizliği Nasıl Yapılır (Bulaşık Makinesi)

Bulaşık makinenizin altındaki rafı çıkarın ve temizleyin. Üst rafa yıkanabilir bir bardağın içine beyaz sirke doldurun ve koyun. En sıcak ayarda makinenizi bir kere çalıştırın. Bu sayede makineniz temizlenmenin yanı sıra kötü kokulardan da arınmış olacak. İşlem bittiğinde bardağı çıkarıp makinenizin içindeki alt kısma karbonat serpiştirin ve makinenizi çalıştırın. Bu sayede kalan lekelerden ve kokudan kurtulmuş olursunuz.

3. Çekmeceler ve Yüzeylerin Temizliği

Çekmecelerinizde ve dolaplarınızın içindeki tüm eşyaları kolilerinize yerleştirdikten sonra kenar ve köşeleri de unutmadan içlerini ve dışlarını bez ve temizleyici spreylerle iyice temizleyin. 

4. Lavabolarınızı ve Musluk Başlarını Ovun

Lavabo temizliğini tekrar kullanmayacağınız zaman gelene dek erteleyebilirsiniz. Deterjan, ılık su ve bir bez yardımıyla musluklarınızı, drenajı ve lavabonuzun dış yüzeyini güzelce temizleyin. Giderinize sabunlu sıcak su akıtın. Lavabonuzun kenarlarını temizlemek için diş fırçası kullanabilirsiniz. 

Paslanmaz, çelik lavaboların temizliği için, limon suyu ve karbonat karışımını yüzeye sürün, gerisini de drenaja boşaltın.

Porselen lavabolar için, hidrojen peroksit püskürtün ve bu şekilde en az 15 dakika bekletin. Ne kadar uzun süre bekletirseniz lekeleriniz o kadar rahat çıkacaktır. İnatçı lekelerinizi fırçalayarak çıkarabilirsiniz. Daha sonra durulayın.

5. Buzdolabı

Buzdolabınızdaki bütün yiyecekleri çıkarın. Et, süt gibi bozulabilecek yiyecekleri komşularınıza verin. Geri kalanı kolileyerek saklayabilirsiniz. Buzluğunuz için herhangi bir işlem yapmadan buzları çözünüp temizlenecektir. Buzdolabınızın fişini çekerek, buzların erimesini bekleyin. Bu esnada yüzeylerin ıslanmaması adına buzdolabınızın önüne bir bez serin ve buzlar çözünmeye başladığında temiz bir bez ile eriyen buzun oluşturduğu suyu alabilirsiniz.Buzluğunuzun iç kısmını ve lastik contalarını temiz bir bez/sünger ve sabunlu su ile silin. En son temiz bir bez ile durulayın.

Buzdolabınızın içindeki çıkarılabilen rafları çıkarıp yıkayın, içini temizleyin. Buzdolabının dışını yukarıdan aşağıya doğru güzelce silin. 

Banyo ve Tuvalet Temizliği

Taşınmadan Önce Ev Temizliği Nasıl Yapılır (Banyo ve Tuvalet Zemin Temizliği)

1. Duvarları, zemini deterjan ile temizleyin. 

Yüksek köşelere ulaşamıyorsanız paspas kullanabilirsiniz. Gerekirse merdiven ile yüksek köşelerin temizliğini yapabilirsiniz. Banyo yüzeyi genellikle fayansla kaplıdır bu nedenle bol su ile temizlenmesi iyi olacaktır. Ancak duvarların dökülmesi ihtimaline karşı güçlü deterjanlar kullanmaktan ve sertçe ovalamaktan kaçının. Zemininiz karo fayanslarla kaplıysa, fayansların arasını temizlemek için diş fırçası kullanın. 

2. Duşu ve küveti ovalayın. 

Duş ve küvetin üst kısımlarından başlayarak yüzeye kadar toz veya sıvı deterjanlar ile temizleyin. Giderinize kimyasal gider temizleyicilerden dökün.

3. Çekmeceleri, ayna ve camları temizleyin.

Makyaj malzemeleriniz, kremlerinizi, havlularınızı vs. koyduğunuz dolapların içini ve çekmecelerini boşaltın ve bir bez ile silin. Eğer çekmecelerinizde küçük küçük kırıntılar varsa elektrikli süpürgeniz ile içini süpürün. Pencerelerinizi ve aynalarınızı iz kalmadan temizlemek için cam siliciler ve mikrofiber bezlerden faydalanın. 

4. Tuvaletinizi temizleyin. 

Lastik eldiven ve süngerle tuvaletinizi temizleyin. Dış yüzeyi sıcak su ile nemlendirilmiş sünger ile silin. Tuvaletinizin içine çamaşır suyu dökün ve tuvalet fırçanızla fırçalayın. En sonunda her yerini durulayın. 

5. Banyo lavabosunu ovun.

Temizleyicinizi lavabonuza dökün ve bir bez ya da sünger ile silin. Eğer inatçı lekeler varsa biraz karbonat serpiştirip hafifçe ovalayabilirsiniz 

Eğer seramik bir lavaboya sahipseniz, limon suyu ve sirke ile temizliğini yapabilirsiniz. 

6. Banyo temizliğinizi yüzeyleri paspaslayarak bitirin.

Banyonuzdaki diğer yerlerin temizliği sırasında oluşacak pis su ve atıklar doğrudan zemine temas edecektir. Bu nedenle banyo temizliğinizi bitirdikten sonra yüzeyleri paspaslayarak banyonuzdan çıkabilirsiniz.

Yatak Odası ve Oturma Odalarının Temizliği

1. Fanları, mobilyaları ve duvarları silin.

Kapı ve pencerelerin üzerinde bulunan tozları temizleyin, örümcek ağlarından kurtulun. Boyalı duvarları temizlemek için nemli bir bez kullanın ve boyaya zarar vermeden hafifçe silin. Gerekli durumlarda merdiven ya da basamaklardan faydalanın.

2. Pencereleri silin.

Öncelikle pencerelerinizin çerçevesini güzelce temizleyin. Pencerenizi açtığınızda çerçevede bulunan aralıklı kısımları bir sünger yardımıyla temizleyin. Pencerelerinizin camına uygun olan temizleyiciyi püskürterek silin. Daha sonra iz kalmaması için mikrofiber bezle camınızı güzelce durulayıp kurulayın.

3. Jaluzilerinizi sıcak, sabunlu suyun içinde temizleyin.

Jaluzilerinizi çıkarın ve bir kovaya bulaşık deterjanı ve sıcak su koyun. Jaluzilerinizi bu şekilde yarım saat bekletin. Daha sonra durulayın ve kurumaya bırakın. 

4. Yüzey temizliği ile temizliğinizi bitirin.

Öncelikle yerde halınız varsa halınızı süpürün, ardından halı yıkama makinenizle yıkayın ve kaldırın. Ahşap veya fayans zeminleri paspaslayın. Döşemelere ya da halıya yama yapmanız gerekirse bir profesyonel desteği almanız tavsiye edilir.

Dış Kısım Temizliği

  • Bahçenizde bulunan oyuncaklar, şezlonglar, bir takım dekorasyon ürünleri gibi size ait olan her şeyi toparlayın.
  • Evin temizliğini erken bitirirseniz bahçeye odaklanabilirsiniz. Evin iç temizliği önceliğiniz olmalı ancak bahçe temizliği de hanenize artı puan olarak yazılacaktır. Düşen yaprakları temizleyin, yabani otları ayıklayın. 
  • Verandanızı ve balkonunuzu süpürüp, yıkayın. Bir kovaya biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bir fırça yardımıyla buraları fırçalayın. Daha sonra hortum ile sabunlu suyu akıtın. 
  • Garajınızda bulunan bütün eşyalarınızı alın ve garajınızı güzelce süpürün. Garaj kapısını açık bırakın ve garajınızın dışına doğru bir hortum ile su püskürterek temizliğini yapın. 

Son Rötuşlar

1. Çöpünüzü dışarı çıkarın.

Lavabonun altında, banyoda ya da yatak odanızda… Evinizi son kez güzelce kontrol edin ve bütün çöpleriniz poşetleyerek dışarda bulunan çöpe atın. 

2. Çivileri ve vidaları duvardan sökün. 

Kerpeten ve pense gibi alet edevatlar ile duvardaki çivi ve vidalarınızı çıkarın. Daha sonra çıkardığınız yerde oluşan delikleri dolgu malzemesiyle doldurarak bir saat kurumaya bırakın. 

3. Tüm ışık düğmelerini ve prizleri parmak izi kalmayacak şekilde dezenfektan temizleyici ile silin.

4. Tüm evi son kez süpürüp silin.

Evin en uzak köşesinden başlayarak çıkış kapısına doğru süpürüp silerek ilerleyin. 

5. Temizlenmiş ve boşaltılmış evin bir fotoğrafını çekin.

Gelecek yeni kiracı ya da ev sahibiyle oluşabilecek herhangi bir sıkıntıya karşı temizlediğiniz evinizin fotoğraflarını çekin. Tarih ve saati kaydettiğinizden emin olun.

DİKKAT:

  • Mümkünse temizliğinizi bütün eşyaları çıkardıktan sonra, denetim gününe bir iki gün kala yapın.
  • Temizliği yapmadan önce ev sahibinizden tahmini onarım maliyetinin yer aldığı bir liste talebinde bulunun. Belki bazı yerleri kendinizin temizlemesi ya da onarması size daha pahalıya patlayabilir. Böyle durumlarda kendiniz yapmak yerine ev sahibine bırakmanız sizin kazancınıza olacaktır. 
  • Bazı ev sahiplerinin anlaştığı temizlik şirketleri olabilir. Bu da düşük maliyetle sizi temizlik derdinden kurtarabilir. Temizliğinizi yapmadan önce bu konuda da bilgi alın. 

Kaynak: 1 (Erişim: 27 Mart 2020) 2 (Erişim: 27 Mart 2020)

Views:
108
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir