Sarımsak Nasıl Yetiştirilir

Sarımsak, yemekleri daha lezzetli yapmak için kullanılır. Sarımsakların bir çok sağlıksal faydası bulunmakla birlikte sarımsaklar kurutulduklarında oldukça uzun süre saklanabilirler. Sarımsak yetiştirmek oldukça kolay ve ucuzdur ve bir büyüme sezonunda o kadar çok ürün alırsınız ki bir çoğunu arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Ekmek için nasıl sarımsak bulabileceğinizi, sarımsağı nasıl yetiştirebileceğinizi, büyüme sezonunun sonunda sarımsakları nasıl toplayabileceğinizi ve nasıl saklamanız gerektiğini öğrenmek için makaleyi okumaya devam edin.

Sarımsak yetiştirmeye hazırlanmak

Sarımsak Nasıl Yetiştirilir (Ne Zaman Ekilir)

1. Ne Zaman Ekilir? Genellikle sarımsak ekmek için en ideal dönemler sonbahar ortası ya da ilkbahar başlarıdır. Sarımsak bir çok iklim tipinde yetiştirilmeye uygundur. Ancak yüksek sıcaklığa ve neme sahip ve çok yağış alan bölgelerde daha az verim alınır.

2. Sarımsak ekeceğiniz yeri seçin ve toprağı hazırlayın. Sarımsağın bol bol güneş alması gerekir ancak gün ya da büyüme sezonu içerisinde kısa süreli gölgelerden etkilenmez. Toprağın iyice karıştırılmış ve kolayca ufalanan bir halde olması gerekir. Kumlu topraklar sarımsak ekimi için idealdir.

  • Toprağın suyunun iyice akıttığından emin olun. Killi topraklar sarımsak yetiştirmek için uygun değildir.
  • Bitki atıklarından yapılmış gübre ve normal gübre kullanarak sarımsağı ekmeden önce toprağı besleyin.

3. Taze sarımsak kullanın. Sarımsak, sarımsak dişlerinden – bu durumda tohumlardan – yetiştirilirler. Bu nedenle başlangıç olarak yapmanız gereken ilk şey taze sarımsak satın almaktır. Bir marketten ya da daha da iyisi direkt yetiştiricisinden, bir çiftlikten sarımsak satın alın. Seçtiğiniz sarımsakların taze ve yüksek kaliteli olmasına özen gösterin. Eğer yapabilirseniz, organik sarımsaklar seçin. Böylece kimyasal maddelerle spreylenmiş sarımsaklardan uzak durmuş olursunuz.

  • Oldukça iri dişli sarımsaklar kullanın. Yumuşamış olanlardan uzak durun.
  • Her bir diş bir sarımsak bitkisine dönüşeceğinden, ne kadar sarımsak yetiştirmek istiyorsanız o kadar çok sarımsak dişi almanız gerektiğini unutmayın.
  • Eğer evinizde hali hazırda filizlenmiş sarımsak varsa kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca seralarda da dikime hazır sarımsak satın alabilirsiniz. Eğer almak istediğiniz belirli bir cins varsa ya da bulunduğunuz yerde nasıl sarımsak yetiştirmeniz gerektiğine dair tavsiye almak isterseniz bir serayı ziyaret edin. Ayrıca internette her yerde bulunmayan değişik sarımsak türleri bulabilirsiniz.

Sarımsağı Dikmek

Sarımsak Nasıl Yetiştirilir (Taze Sarımsak Dişlerini Ayırmak)

1. Taze sarımsak başındaki dişleri ayırın. Dişlerin altındaki, sarımsak başına bağlandıkları bölgeye zarar vermemeye dikkat edin. Eğer bu bölge hasar alırsa, sarımsak büyümez.

  • Büyük dişleri ekin. Küçük dişler, büyük dişlerle aynı miktarda dikim alanı kaplarlar ancak daha küçük sarımsak başları oluştururlar.

2. Her bir dişi toprağın içine itin. Dişlerin ucu yukarı bakacak şekilde her birini 5 cm derinliğinde ekin.

  • En iyi büyüme koşullarını sağlamak için dişlerin arasında yaklaşık olarak 20 cm boşluk bırakın.

3. Ektiğiniz dişlerin üstünü örtün. Sarımsakların üstünü, samanla, kuru yapraklarla, hasırla, bitki artıklarıyla, iyice çürümüş gübre ya da kuru otla kapatabilirsiniz.

4. Kompost kullanarak sarımsak dişlerini gübreleyin ve üstlerini kapatın. Ekilmiş sarımsak ekildiği an iyi bir gübreye ihtiyaç duyar.

  • Eğer sarımsağı sonbaharda ektiyseniz, baharda bir daha gübreleyin. Eğer baharda ektiyseniz sonbaharda bir daha gübreleme yapın.

Sarımsakların bakımını yapmak

1. Bitkileri gerekli sıklıkla sulayın. Yeni ekilmiş sarımsakların köklerinin iyi gelişmesi için nemli olmalarına ihtiyaç vardır. Ancak büyümeyi engelleyebileceğinden hatta soğuk aylarda nemli kalırsa kökleri çürütebileceğinden fazla sulama yapmayın.

  • Eğer yağmur yağmamışsa haftada bir derinlemesine sulayın. Kuraklık olmadığı sürece sarımsakları sulamak şart değildir. Böyle bir durumda bile tedbirli sulayın, sarımsakların nemli topraktan nefret ettiğini aklınızdan çıkarmayın.
  • Havalar ısındıkça sulama miktarını yavaş yavaş azaltın. Sarımsakların olgunlaşması için sıcak ve kuru bir havaya ihtiyaç vardır.

2. Haşerelere karşı önlem alın. Böcekler, fareler ve bir çok haşere sarımsakları yemeye ya da aralarında yuva yapmaya gelebilir. Bu haşerelere karşı dikkatli olun:

  • Yaprak bitleri sarımsak yapraklarından ve goncalardan hoşlanır. Bu bitlerden kurtulmak oldukça kolaydır – sadece parmaklarınızla üstlerinden ovun, ezin.
  • Bir çok insan yaprak bitlerini yakalamak için sarımsağın altına gül eker. Güller yorgun düşen yaprak bitlerinden faydalanırlar.
  • Fareler ve bazı küçük canlılar sarımsağın üstündeki örtüye yuva yaparlar. Eğer yaşadığınız bölgede fare sorunu varsa, farelerin ilgisini çekmeyecek bir örtü kullanmaya dikkat edin.

Sarımsak Hasadını Almak

1. Sarımsak sapları, sarımsakların olgunlaşmaya başlamasından belli bir süre sonra ortaya çıkar. Bu yeşil sapları isterseniz yiyebilirsiniz.

Bitki saplarını sarımsaktan ayıracaksanız ellerinizin günlerce sarımsak kokmasını önlemek için eldiven kullanmanızda fayda var.

2. Sarımsakların dişlerini dokunarak hissedebildiğiniz noktada ve sarımsak yaprakları sarımsı kahverengimsi bir noktaya döndüğünde artık yetiştirdiğiniz sarımsaklar yeterli olgunluğa erişmiş demektir.

Sarımsak dişleri yeterli olgunluğa eriştikten sonra hasat edilmelidir. Hasat işlemi yapılmazsa sarımsağın baş kısmı parçalanır ve dişleri birbirinden ayrılmaya başlar.

Yaz mevsiminin sonu itibariyle hasat işlemi gerçekleştirilebilir.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
207
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir