Küflenmiş Deri Nasıl Temizlenir

Günümüzde deriyi pek çok alanda kullanıyoruz. Kıyafetlerimizde, aksesuarlarımızda hatta mobilyalarımızda bile deri tercih ediyoruz. Ancak fazla ısı, nem ve su ile temas eden deri zamanla küflenmeye başlar. Eğer küfün temizliğini anında yapmazsanız, küf zamanla yayılabilir ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Peki, küflenen derinin temizliği nasıl yapılır? İşte cevaplar;

Süet ve Nubuk

Küflenmiş Deri Nasıl Temizlenir (Süet veya Nubuk için)

1. Öncelikle fark edilmeyecek, küçük bir alana vazelin sürün ve derinize zarar verip vermediğini test edin. Eğer derinize zarar vermiyorsa, ince bir tabaka şeklinde küflü bölgenin üzerine sürün. Vazelin haricinde, süet temizleyicilerden de faydalanabilirsiniz ancak öncelikle süet temizleyicilerin üzerinde bulunan ürün etiketini okuyup, küf temizliği için uygun olup olmadığına bakın. 

Nubuk kolayca renk değiştirebilir. Bu nedenle kullanmadan önce kullanacağınız ürünün önceden test edilip edilmediğinden emin olun.

2. Su ve ispirto ile ovalayın. Zorlayıcı lekeleri çıkarmak için eşit oranlarda su ve ispirtoyu karıştırın. Süet temizleyici ve vazelini denedikten sonra eğer çıkmayan lekeler varsa su ve ispirtolu karışımı lekeye uygulayın. Karışımın kumaşınıza zarar verip vermediğinden emin olmak için öncelikle derinizin küçük bir yerinde deneme yapın. 

3. Yumuşak bir bez ya da süngerin üzerine vazelin ya da süet temizleyicilerden dökerek küflü yeri yavaşça silin. Daha güçlü küf lekeleri için ispirto ve su ile silin. Eğer küf çıkmıyorsa çok fazla zorlamayın. Zorlamaya devam ederseniz derinize zarar verebilirsiniz.

4. Malzemenin kurumasını bekleyin. Kuruduğunda, eski görünümüne kavuşması için süet fırçası ile fırçalayın. Eğer süetinizin üzerinden küf çıkmamışsa profesyonel bir yardım almanız gerekir.

Sabun ile Temizleme

Küflenmiş Deri Nasıl Temizlenir (Sabun ile)

1. Yumuşak kıllı bir fırça kullanarak, yüzeye çok yerleşmemiş, gevşek küfleri çıkarabilirsiniz. Evinize küfü yaymamak için küf temizliğini açık havada yapmanız tavsiye edilir. Eğer fırçanız yeni değilse, fırçanızı kullanmadan önce yıkadığınızdan emin olun.

2. Küflerden süpürerek kurtulun. Elektrikli süpürgenizle küflü yeri süpürebilirsiniz. Ancak küf temizliğinde elektrikli süpürge kullanacaksanız, süpürme işlemini bitirdikten sonra küfün evinizin diğer bölmelerine yayılmaması için süpürgenizi sterilize edin ve süpürge torbanızı evin dışında bulunan çöpe atın. 

3. Derinizin cilalı olup olmadığını öğrenin. Eğer derinizin cilası yoksa derinizi ıslatmaktan kaçının. Cilalı deri, üzeri pigmentlerle kaplı olduğu anlamına gelir. Cilalı derinizin üzerinde bulunan küfü temizlemek için, bir sünger ile sabunlayın ardından temiz, nemli bir bez ile durulayın. Deriyi fazla ıslatmamaya özen gösterin. Deriyi fazla ıslatmak derinize zarar verebilir. 

4. Bu işleme başlamadan önce derinizin üzerine bir damla su dökün ve suyun bölgeyi koyulaştırarak lekeleyip lekelemediğini test edin. Su bölgeyi koyulaştırır ya da lekelerse sabun ve su ile temizlemeyin.

Küf fermuarların yakınındaysa, mantarlar veya bakteriler kumaşınızın iç kısımlarına da ulaşmış olabilir. Bu nedenle iç kısımları da iyice temizleyin veya yeni bir ürünle değiştirin.

5. Bir bezi, bir bardak ispirto ya da izopropil alkol ile 4 bardak suyu karıştırarak oluşturduğunuz karışıma batırın. Kalan küfü temizlemek için küflü yeri hafifçe silin. Çok ıslatmamaya özen gösterin. Derinizin iyice kurumasını bekleyin.

Bu işlemi, eğer derinizin cilalı olduğundan eminseniz uygulayın. Eğer emin değilseniz, derinizin küçük bir kısmında bu karışımı test edin. Deriniz cilalı olsa bile bu alkol karışımının derinize zarar verme ihtimali vardır.

6. Küfün döşemeden geçtiğini düşünüyorsanız, mobilyanızın iç kısımlarını havalandırın. Alttaki toz örtüsünü açtığınızdan emin olun. Eğer küflenme çok fazlaysa temizlik şirketlerini arayarak destek alabilirsiniz. Temizlik şirketinde ozon odaları olup olmadığının bilgisini alın. Eğer varsa mobilyalarınızı 48 saat bu odalarda bekletin. 

Sirke ile Temizleme

Küflenmiş Deri Nasıl Temizlenir (Sirke ile)

1. Öncelikle kuru bir fırça ile yüzeyi fırçalayın. Sert bir naylon fırça kullanarak mümkün olduğunca fazla küfü yüzeyden çıkarın. Küf sporları kolaylıkla yayılabildikleri için bu işlemi evinizin dışında açık havada yapmanız tavsiye edilir.

2. Eşit miktarda su ve sirkeyi bir kaba koyarak karıştırın. Öncelikle bu karışımı derinizin küçük bir kısmında test edin. Renk değişimi olmazsa, karışım ile küfü temizleyebilirsiniz. Derinizi fazla ıslatmamaya özen gösterin. 

3. Sirkeli suya temiz bir bezi hafifçe batırarak küflü bölgeyi temizleyin. Çok fazla güç uygulamayın, deriniz zarar görsün istemezsiniz. Temizleme işleminin ardından derinizi kurumaya bırakın. 

Bu işlem genellikle deri ayakkabılarda işe yarar. Ancak test edip renk değişimi fark etmediğiniz her deri yüzeyde bu uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. 

Cilasız Derilerin Temizlenmesi

1. Nemli bir bez ya da süngere madeni para büyüklüğünde eyer sabunu sürün. Köpükler oluşturarak, eyer sabununu derideki çatlaklara sürün. 

Eyer sabunu ingilizce de saddle soap olarak da geçmektedir. Deri cilası ismiyle bu ürünü internetteki satış sitelerinden ya da deri ürünler satan mağazalardan satın alabilirsiniz.

  • Göze çarpmayacak minicik bir noktaya su damlatarak derinizin sudan etkilenip etkilenmediğini test edin. Eğer koyu renkte lekelenmeler oluşturuyorsa deriniz cilasız demektir. 
  • Temizleyicinizin üzerini okuyun ve derinizin ufak bir yerinde test edin. Cilasız deri çok gözenekli olduğu için yanlış temizleyiciler derinin altına hızla nüfus ederek derinize zarar verebilir. 
  • Aşağıdaki temizlik ürünlerini cilasız deri üzerinde kullanmaktan kaçının.
  • Deterjanlar
  • El sabunu, yüz temizleyiciler ve bulaşık deterjanı dahil evde kullandığınız tüm temizlik ürünleri
  • El kremleri ve losyonlar
  • Islak mendiller
  • Lanolin kremleri 
  • İspirto

2. Eyer sabununu başka bir nemli bez ile silin. Çok fazla kuvvet uygulayıp derinize zarar vermeden sabunu derinizin üzerinden silin.

3. Silme işleminizin ardından derinizi kurumaya bırakın. Doğrudan güneş gören bir yere koymanız derinizin solmasına neden olabilir. Bu nedenle derinizi doğrudan güneş görmeyen açık havada bir yerde kurutun.

4. Deriyi yumuşatmak için deri kremlerinden faydalanın. Ancak kullanmadan önce deriniz üzerinde test etmeyi unutmayın. Deri kreminin deriniz için uygun olup olmadığını öğrenmek için etiketini okuyun. Vizon yağı(mink oil) cilasız deriler için oldukça güzel bir seçim olacaktır. Derinizi korur ve nemlendirir. 

DİKKAT:

  • Güneş ışığı doğal bir şekilde küfleri öldürür. Ancak dikkat edilmediği taktirde güneş ışınları derinizin rengini de değiştirebilir.  
  • Deri eşyalarınızı temizledikten sonra küf kokusu alırsanız, ürününüzü dışarda havalandırarak kokudan kurtulabilirsiniz. Ayrıca koku hapsedici ürünlerle veya karbonatla bir kabın içerisinde ürününüzü bir hafta kapalı tutabilirsiniz.

Derilerdeki Küf Oluşumunu Nasıl Engellersiniz?

Derilerinizde küf oluşmasını istemiyorsanız, öncelikle derilerinizin bulunduğu ortamdaki sıcaklık, hava akışı ve nemi kontrol altına almalı ve her şeyi temiz tutmalısınız. Küfler doğal ürünleri gıda kaynağı olarak kullanırlar. Bu nedenle eğer deriniz kirliyken temizlemeyip dolabınıza kaldırırsanız, küf oluşumuna davetiye çıkarırsınız. 

Evinizdeki hava akışını ve nemi kontrol altına almanın yanı sıra, derilerinizi sık sık inceleyerek kontrol altına alabilirsiniz. 

Deri Giysilerin Astarlarındaki Küf Nasıl Temizlenir?

Metalik bir kapta iki yemek kaşığı kuru oksijenli ağartıcıyı bir fincan su ile karıştırın. Lekeli bölgeye karışımı sürün ve 1 saat bekletin. Ardından temiz bir bezi suya batırarak bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın.

  • Bu karışım sadece astar için uygundur. Derinize yaklaştırmanız sonucunda deriniz zarar görebilir. 

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
362
Article Categories:
Temizlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir