Giysilerimiz gibi koltuklarımız da vücut yağlarını, kıl ve tüyleri, tozu ve kırıntıları üzerinde toplar. Hem uzun süreli kullanım için hem de sağlıklı bir alan yaratmak için koltuklarınızı düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Koltuk temizliğinizi, kumaşına uygun şekilde yaparak yıpranmaların ve lekelenmelerin önüne geçebilirsiniz.
Temizlemeden Önce Döşemenizi Tanıyın
Koltukların etiketinde bulunan bazı kodlar size uygun temizleme adına bazı ipuçları verir.
Kod W: Bu işaret su bazlı temizlik çözeltileri ile temizlenmesi gerektiğini gösterir.
Kod S: Kuru temizleme veya susuz temizleme çözeltilerinin uygun olduğunu belirtir. Bu kimyasalların kullanımı iyi havalandırılmış bir odada yapılmalıdır. Kullanımları esnasında mum ya da şömine benzeri ateşli ögeler bulunmamalıdır.
Kod W-S: Kumaşınız su bazlı ya da çözücü bazlı ürünler için uygundur.
Kod X: Bu işaretin yer aldığı kumaşlar sadece profesyoneller tarafından temizlenmelidir. Herhangi bir temizlik ürünü kullanmadan sadece süpürülmesi uygundur. Her türlü temizlik ürününün kullanımı büzülmelere ve lekelenmelere sebep olabilir.
Eğer bu etiketlerden biri varsa temizliğinize buna göre yapabilirsiniz. Ancak bu kodlardan biri yoksa koltuğunuzun görünmeyen bir yerinde denemeler yapın. Ancak her şekilde kesinlikle koltuğunuzu çok fazla ıslatmamalısınız. Çok fazla su, kuruması zor olacağı için koltuğunuzda küf oluşumuna sebep olabilir.
Ne Sıklıkta Koltuklarınızı Temizlemelisiniz?
Koltuğunuzu her hafta süpürmelisiniz. Üzerine herhangi bir şey döküldüğünde anında temizlemelisiniz. Derinlemesine temizliğini üç ayda bir mutlaka yapmalısınız.
Temizlikte Kullanacağınız Malzemeler
- Bulaşık deterjanı
- Ilık su
- Kuru temizleme çözeltisi
- Karbonat
- Elektrikli Süpürge
- Çırpma teli ya da elektrikli karıştırıcı
- Sünger ya da mikrofiber bez
1. Koltuğunuzu Süpürün
- Hangi kumaştan ne çeşit bir kumaş olursa olsun koltuğunuzu temiz tutmak için yapacağınız en doğru şeylerden biri haftalık olarak koltuklarınızı süpürmektir.
- Mümkün olduğunca evcil hayvanların döktüğü kepekler gibi alerjen maddeleri ve tozu temizlemek için hassas hava filtresi bulunan elektrikli süpürgelerden tercih edin. Bakteriler, virüsler, tahtakuruları ve toz akarlarından kurtulmak için UV ışınlarına sahip elektrikli süpürgelerden tercih edebilirsiniz.
- Toz taneleri her yere yayılır. Bu nedenle koltuğunuzu süpürürken duvara yasladığınız arka tarafını ve koltuğunuzun altını unutmayın.
- Eğer koltuklarınızın minderleri çıkıyorsa bunları koltuklarınızdan çıkararak süpürün. Çıkmıyorsa olabildiğinde minder aralarını süpürmeye özen gösterin.
2. Koltuktaki Lekelerin Çıkarılması
- Tüm döşemeyi temizlemeden önce döşeme üzerinde oluşan spesifik lekeleri temizlemeye odaklanın.
- Leke yeni oluşmuşsa ve sıvıysa kâğıt havluyu bastırarak nemini alın. Mayonez ya da yapışkan peynirler gibi lekeler için bıçağın kenarını ya da herhangi bir kartın kenarını kullanın. Alanı ovmayın çünkü bu lekeyi koltuğa iyice hapsedecektir. Eğer lekeniz kurumuşsa, yumuşak kıllı bir fırça ile lekeyi gevşetebilirsiniz.
- Eğer koltuk döşemeniz su ile temizlemeye uygunsa dörtte bir oranında sıvı bulaşık deterjanı ve bir bardak ılık suyu karıştırın. Çırpma teli ile köpürtün.
- Süngeri köpüklere batırın ve lekeyi silin. Lekeyi çıkarmak için her seferinde süngerin temiz bir tarafını kullanmaya özen gösterin.
- Temizleme işleminin ardından temiz bir sünger ya da mikrofiber bez ile durulama işlemini yapın. Köpüklerden olabildiğince kurtulmaya çalışın. Çünkü deterjan kalıntıları daha fazla kir çekebilir. Tamamen güneş alan, sıcak bir yerde kurumaya bırakın.
- Eğer döşemeniz kuru temizleme çözeltisi ile temizlemeye uyumluysa ürün etiketindeki talimatları izleyin.
3. Koltuk Döşemesinin Temizlenmesi
- Önce süpürdünüz, ardından spesifik lekelere odaklandınız. Şimdi tüm koltuk döşemenizi temizleme vakti!
- 4 litre suya 1 çay kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin ve karıştırın.
- Yüzeyi temizlemek için temiz bir sünger ya da mikrofiber bez kullanın. Her seferinde küçük alanlarda çalışarak ilerleyin. Düğmeler, çerçeve ayakları, fermuarlar gibi bölümlere su değdirmemeye çalışın. Bu bölümlere su gelmesi zorlu pas lekelerine sebep olabilir.
- Yeni, temiz bir bezle temizlediğiniz yerleri durulayın. Ardından fazla suyu almak için kuru, temiz bir bez ile silin.
4. Döşemelerde Oluşan Renk Değişiklikleri Nasıl Temizlenir?
- Esmerleşme adı verilen renk değiştirme, kumaş çok ıslandığında ya da çok yavaş kuruduğunda oluşabilir. Bundan kurtulmak için nötr pH bazlı hızlı kuruyan döşeme şampuanlarından tercih edin. Öncelikle koltuğunuzu güzelce süpürün. Ardından satın aldığınız temizlik ürününün kullanım talimatlarına göre su ile karıştırarak çözeltinizi hazırlayın. Çırpma teli ile köpürtün. Temiz bir bez ile hazırladığınız çözeltinin üzerinde bulunan köpüklerden alın. Bezinizi ıslak değil, nemli tutun. Bu nedenle eğer bezinizi suya daldırdıysanız güzelce sıktığınızdan emin olun. Sadece tek yönde kalarak dikey ya da yatay yönde tüm koltuğunuzu silin. Köpüğü koltuk döşemesinde maksimum 5-10 dakika bekletin.
- Ardından temiz bir bezle durulama işlemini yapın. Bezi çok ıslatmayın. Mümkün olduğunca nemli tutun. Pencereleri açıp vantilatörlerle hava akışını artırarak kuruma süresini kısaltın. Saç kurutma makinesi gibi bölgeye ısı uygulayacak herhangi bir ürün kullanmayın. Kumaşınızın eşit oranda kuruması önemlidir.
Keten Koltuk Döşemesi Temizliği
1. Keten döşeme sökülebilir cinstense bu durumda üzerindeki bakım talimatlarını okuyarak çamaşır makinesinde yıkanıp yıkanmayacağını öğrenmelisiniz.
2. Ürünün üzerinde etiket yoksa riske atmak yerine alanında uzman olan koltuk temizliği yapan firmalardan biri anlaşın. Alanında uzman temizlik firmaları sayesinde keten döşeme buharlı makinelerle ya da elle yıkanabilir.
3. Döşemenin sadece bir kısmında leke varsa o kısmı bir bezle ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Kaynak: 1 (Erişim: 11/03/19) 2 (Erişim: 11/03/19) 3 (Erişim: )