Kaşmirden Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Soğuk kış günlerinin sıcak kahramanı kaşmirler… Giysilerimizde, battaniyelerimizde hatta halılarımızda bile elimiz hep yumuşacık kaşmir dokusuna kayar. Bu kadar sevdiğimiz dokunun bir mürekkep lekesiyle berbat olması eminim ki hepimizi oldukça üzecektir. Neyse ki çözümsüz değiliz. İşte sizi o çok sevdiğiniz kaşmirinizin mürekkep lekesinden arındırıp ilk aldığınız günkü gibi görünmesini sağlayacak ipuçları: 

Su ve Sabun ile Temizleme

Kaşmirden Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar (Su ve Sabun ile Temizleme)

1. Öncelikle gözden çıkarabileceğiniz temiz bir havlunuzu veya kâğıt peçetenizi lavabonuza ya da küvetinize serin. Lavabo ya da küveti tercih etme sebebiniz, mürekkep lekesini çıkarmak için sudan faydalanacak olmanızdır. Ardından kaşmirinizi bu havlunun üzerine yayın. 

2. Mürekkebin bir kısmını almak için lekeli yere kâğıt havlu bastırın. Ancak ovalamayın. Bastırdığınızda kâğıt havlunuzda mürekkebi görmeyene dek bu işlemi sürdürün.

3. Küçük bir kaba yaklaşık bir çay kaşığı kadar bebek şampuanı gibi hafif bir şampuan ekleyin. Şampuan yerine yağ lekelerinde etkili olan nötr bir bulaşık yada çamaşır deterjanı da kullanabilirsiniz.  Kullanacağınız deterjanda çamaşır suyu, parlatıcı ya da ağartıcı olmamasına dikkat edin. Etiketinde nötr ya da hafif yazanları tercih edin. Ardından şampuan/deterjan eklediğiniz kaba soğuk su koyun. Ancak suyun soğuk olmasına dikkat edin. Çünkü sıcak su mürekkep lekesinin dokuya yerleşmesine destek olur.

4. Temiz bir bez ya da süngeri deterjanlı su karışımına batırın ve ardından mürekkepli yüzeye bastırın. Ovalamaktan, süngerinizi sürtmekten kaçının. Çünkü süngeri dokuya sürtmeniz lekenin yayılmasına sebep olur. Lekeli bölgeye sabunlu suyu sıkın ve bu şekilde 15-20 dakika bekletin. Kaşmirinizi komple ıslatmanızın bir sakıncası yoksa kaşmirinizi direkt sabunlu soğuk su karışımına batırın. 

5. Bir başka süngeri ya da bezi durulama işlemi için kullanın. Süngerinizi nemlenecek kadar soğuk su ile ıslatın. Ardından hafifçe bastırarak sabundan arındırmaya çalışın. Eğer bu işlem sizi zorluyorsa, lavabonuzda ya da küvetinizde kaşmirinizi soğuk suyla durulayabilirsiniz.

6. Leke hala çıkmadıysa, lekenin olduğu yüzeyi altında bulunan havluya dönük olacak şekilde ters çevirin. İkinci bir bez ya da kâğıt havlu alın ve lekeli yüzeyden doğrudan değil de şuanda size dönük olan arka yüzeyinden bastırın.

Siz bastırdıkça altındaki havlu mürekkebi emecektir. Bu nedenle her bastırmadan sonra alttaki havlunuzu kontrol edin ve her bastırma öncesi lekeli kısım havlunun temiz bir noktasına gelecek şekilde konumlandırın. Bu sayede kaşmirin lekeyi tekrardan emmesinin önüne geçmiş olacaksınız. 

7. İşleminizi tamamladığınızda kurumasını kolaylaştırmak ve kaşmiriniz üzerindeki fazla ıslaklığı almak için havlunuza sarabilirsiniz. Kaşmirinizi bükmeyin ya da sıkmayın.

8. Kaşmirinizi açık havada ancak çok da güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakabilirsiniz.  Kurutma makinenizi kullanacaksanız, kısa programda serin kurutma ayarını tercih edin. Bükülmemesi için kaşmirinizi bir çamaşır torbasına koyabilirsiniz.

Yerçekimi kaşmirinizin esnemesine sebep olacağı için kaşmirinizi asmak yerine temiz bir yere koyarak kurutmayı tercih edin. 

Çoğunlukla kaşmirin kuruması bir gün ya da daha az sürebilir.

İnatçı Mürekkep Lekeleri İçin Alternatif Yöntemler

Kaşmirden Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar (Karbonat Kullanın)

1. Karbonat ile Temizleme

Karbonat inatçı lekelerle uğraşma konusunda oldukça başarılıdır.  Lekenizin üzerine ince bir tabaka oluşturacak şekilde karbonat serpin. Birkaç dakika bekleyin. Ardından kurumuş bir görüntüyle karşılaşacaksınız. Bu da lekenizin fırçalanmaya hazır olduğu anlamına gelir.  Kurumuş lekeler üzerinde bu yöntem pek etkili değildir. Bu nedenle başka yöntemlere de bir göz atın.

2. İzopropil Alkol (Seyreltilmiş Rubbing Alcohol) ile Temizleme

Temiz bir havlu, sünger ya da bezi izopropil alkole batırın ve lekenin üzerine bastırın. Mürekkebin bir kısmı altındaki havluya geçmelidir. Lekeden tamamen kurtulana dek havlunun temiz kısımlarıyla lekeye bastırmaya devam edin. Bazı saç spreyleri, izopropil alkol yerine kullanılabilir. Eğer saç spreyinizde alkol önemli bir bileşense işe yarar. Birçok modern saç spreylerinde çok fazla alkol bulunmadığı için size yardımları dokunmayabilir.

3. Aseton İçermeyen Oje Çıkarıcılar ile Temizleme

Öncelikle oje çıkarıcınızı uygulamadan önce etiketini okuyun. Ürününüz aseton içermemelidir. Temiz bir beze/havluya ya da süngere biraz bu oje çıkarıcılardan dökün. Bezinizi lekeli bölgenin üzerine sürün.  Leke çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın. Bu yöntem, leke çıkarma konusunda oldukça etkili bir yöntemdir.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
142
Article Categories:
Temizlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir