Karpuz Nasıl Yetiştirilir

Karpuz bir diğer adı ile Citrullus lanatus asma tipi bir yapısı olan ve kırışık yapraklar ile büyüyen bitki olarak tanımlanabilir. Karpuzlar sıcağı çok sever ve çok çaba sarf etmeseniz bile hızlı bir biçimde büyüme imkanına sahiptir. Bu yazı kapsamında karpuzların nasıl ekilip nasıl yetiştirileceği konusunda küçük ipuçlarını bulabilirsiniz. Peki yazın karpuz nasıl yetiştirilir, kapuz tohumu nasıl ekilir, karpuz hasatında neler gereklidir işte bilmeniz gerekenler;

Karpuz Tohumu Ekme Yöntemleri

1. Karpuz ekim işlemini gerçekleştirmek için bir höyük oluşturun.  Bir traktör kullanarak veya çapalama işlemi gerçekleştirerek karpuzların yetişmesi için uygun bir höyük oluşturabilirsiniz. Bu höyükler arasında 60 santim ve 2 metre arasında değişecek boşluklar bırakmayı unutmamalısınız. Bırakacağınız boşluğun genişliği sahip olduğunuz alana göre değişim gösterecektir. Kullanacağınız toprağın köklerin gelişip içeriye oksijen girebilmesi için boşluklu bir yapıya sahip olması gerektiğini unutmamalısınız. Buna ek olarak sulama işlemi gerçekleştirildiğinde her bir tohuma suyun eşit oranda kolayca gitmesi gerektiğini de aklınızda bulundurmalısınız. Bu tarzda bir toprak yapısına sahip olunduğu zaman kurak zamanlar için toprağın içerisinde nem saklama kabiliyeti de yükselmiş olur.

2. Tohumları ekin. Höyüklerin üzeride düz ve göreceli olarak içbükey bir şekle sahip olan bir yüzey ortaya çıkarmaya çalışın. Bu işlemin ardından eliniz ile höyüğün üzerine 2.5 santim derinliğinde 3 adet ya da 4 adet delik açın. Deliklerin içerisine alana göre 1-4 adet tohum yerleştirmeyi unutmayın. Tohumları yerleştirdikten sonra kuru toprak ile üstlerini kapatın. Elleriniz ile sulama esnasında tohumlara su ulaşmasını engellemeyecek, buharlaşmanın da önüne geçmeyecek şekilde bastırın ve toprağın üzerini sabitleştirin.

3. Filizlenmenin gerçekleşmesini bekleyin. Tohumların içerisinde bulundukları toprağın sıcaklık derecesine ve gömüldükleri derinliğe göre 7-10 gün içerisinde filizlenmesi beklenir. Filizlenme dönemi boyunca toprağın nemli olmasına özen göstermelisiniz. Yaptığınız sulama işlemi sonucunda yeni oluşan köklerin dahi su ile kavuşmuş olmasına özen göstermeniz gerekmektedir.

  • Bu süreçte toprağın kuru kalmasına müsaade etmemeli ve günde en az bir kere sulama işlemi gerçekleştirmelisiniz.
  • Tohumlara gelişme süresi boyunca gelişebilecekleri gerekli uygun süreyi ve alanı vermelisiniz.

4. Filizler 10 santim yüksekliğine ulaştıktan sonra malçlama denilen yöntem ile filizlerin etrafını saman ile kaplamanız gerekmektedir. Bu işlem sırasında çam pürü veya klasik saman kullanabilirsiniz. Elinizden geldiğince samanları filize yakın biçimde yerleştirmelisiniz. Bu şekilde yabani otların gelişimini engeller ve sudan olabildiğince verimli bir biçimde faydalanmış olursunuz. Buna ek olarak samanlar sayesinde sıcaklığın direkt olarak tohuma gelmesini engellersiniz ve yeni köklerin oluşmasına da imkan sağlamış olursunuz.

5. Karpuz bitkisi çiçek açmaya başladığı zaman daha az sulamanız gerekmektedir. Çiçek açma aşaması tamamlandıktan sonra 3 günde bir sulama işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

  • Yaprakların ve meyvenin kuru kalmasına özen göstermelisiniz. Hatta karpuz meyvesini yan tarafa bir tuğlanın üzerine yerleştirirseniz daha verimli bir sonuç elde edebilirsiniz.
  • Çok sıcak günlerde yapraklar büyük ihtimalle boyunlarını bükecek ve solgun görüneceklerdir. Bu nedenle çok sıcak günlerin akşamında bitkilerin kök kısmı bazlı olmak üzere sulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Karpuzun tatlılığı karpuz toplama zamanına bir hafta kalmışken sulamayı en aza indirerek veya tamamen bırakarak gerçekleştirilebilir. Fakat tatlılığı artırmak için kesinlikle yaprakların kuruyup boyun bükmesine de izin vermemelisiniz. Bir diğer hasata da yetecek kadar tohum elde etmek için sulamayı olabildiğince makul seviyede yapmalısınız.

6. Düzenli olarak yabani otları ayıklayın. Bitkinizin yanında, uzağında veya yakınında yabani ot yetişmesine kesinlikle izin vermemelisiniz.

Karpuz Hasatı

1. Karpuzların hasat etmeye hazır olduklarından emin olmalısınız. Tam teşekküllü koşullar altında karpuzun tatlı olması ve olgunluğuna erişmesi için 4 ay geçmesi gerekmektedir. Zamanından önce hasat yapmak tatsız tuzsuz karpuzlar elde etmenize neden olabilmektedir.

  • Karpuzun olgunluğunu test etmek için gövdesine hafif hareketler ile vurmalısınız. Tok bir ses geliyorsa karpuzunuz olgunlaşmış demektir. Buna ek olarak en alt kısmı beyazdan sarıya dönük ise karpuzunuzun olgunluk seviyesinin arttığını belirtmek gerekmektedir.
  • Asma yapraklarının kıvrık kısımları kurumaya başladığı zaman karpuzun olgunlaştığını anlayabileceğiniz de bilinmesi gereken ipuçlarındandır.

2. Karpuzları asmasından koparın. Bu işlem sırasında keskin bir bıçak kullanabilirsiniz. Bu keskin bıçak sayesinde meyveye olabildiğince yakından asmayı kesebilir ve asmanın gövdesine de olabildiğince az zarar vermiş olursunuz. Taze hasat edilmiş karpuzlar 10 gün adar bekletilebilmektedir.

Kaynak: 1 (Erişim: )

Views:
172
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir