Karbonatla Evde Doğal Temizlik Ürünü Yapımı

Karbonat (sodyum bikarbonat), sadece mutfak dolabınızda değil, aynı zamanda birçok ticari temizlik ürününde de bulunan çok yönlü bir bileşendir. Çoğu kişi bu maddeyi buzdolabının kötü kokusunu gidermek için kullanırken, karbonat aynı zamanda lekeleri çıkarmak, yağları kesmek ve metalleri cilalamak için de harika bir çözümdür. İşte karbonatın ana bileşen olduğu dört farklı ev yapımı temizlik ürünü tarifi.

Karbonat Bazlı Temizleyiciler Ne Sıklıkta Yapılmalı?

Evde karbonat bazlı temizleyicileri ne kadar sık yapmanız gerektiği, evin farklı bölgelerini ne kadar sıklıkla temizlediğinize bağlıdır. En iyisi, her proje için küçük miktarlarda üretim yapmaktır, bu sayede temizleyici malzemeler birbirinden ayrılmaz veya topaklanmaz. Ticari temizleyiciler, malzemelerin topaklanmasını, sertleşmesini veya ayrılmasını önlemek için katkı maddeleri içerir. Eğer tek seferde kullanabileceğinizden fazla temizleyici yaparsanız, hava geçirmez bir kapta saklayın ve mutlaka etiketleyin. Serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.

Temizliğe Başlamadan Önce

Her temizlik ürünü gibi, bu ev yapımı çözümleri kullanmadan önce, temizleyeceğiniz yüzeyin görünmeyen bir alanında test edin. Bu özellikle döşeme, halı veya kumaş gibi yumuşak yüzeyler için önemlidir. Bu adım, yüzeyin renginde veya dokusunda olumsuz bir değişiklik olup olmadığını anlamanızı sağlar.

Karbonat Bazlı Temizleyici Hazırlamak İçin Gerekli Malzemeler ve Ekipmanlar

Ekipman / Araçlar:

  • Plastik kova
  • Yumuşak kıllı fırça
  • Elektrikli süpürge
  • Küçük bir kase
  • Sünger
  • Sprey şişesi
  • Mikrodalga fırın veya ocak
  • Mikrodalgaya uygun bir kase
  • Çaydanlık veya tencere

Malzemeler:

  • Karbonat
  • Distile beyaz sirke
  • Boraks
  • Kalıp sabun
  • Sofra tuzu

Karbonatlı Ovma Tozu Nasıl Yapılır?

Evdeki birçok yüzeyi, karbonat bazlı basit bir ovma tozu ile temizleyebilirsiniz.

Karbonat ve Su Karıştırma

Zor kirleri veya yiyecek kalıntılarını çıkarmak için, nemli bir süngeri kuru karbonata batırarak hafif bir aşındırıcı oluşturabilirsiniz. Alternatif olarak, üç birim karbonat ve bir birim suyu karıştırarak bir macun hazırlayıp lekenin üzerine sürün. Birkaç dakika bekletin, ovalayın ve iyice durulayın.

Karbonat ve Sirke Karıştırma

Kuru karbonatın temizleme gücünü artırmak için, temizlediğiniz yüzeye birkaç damla sirke serpebilirsiniz. Bu karışım köpürme yapacak ve kimyasal reaksiyon kirlerin çıkmasına yardımcı olacaktır. Nazikçe ovalayın ve iyice durulayın.

Karbonat ve Boraks Karıştırma

Boraks, karbonatın leke çıkarma gücünü artıracaktır. Bir yemek kaşığı boraks ile üçte bir fincan karbonatı karıştırın. Kirli yüzeylere nemli bir süngerle uygulayın, ovalayın ve iyice durulayın.

Sabun Pulcuğu Ekleyin

Köpüklü bir ovma tozu elde etmek için, yarım fincan sabun pulcuğunu ve bir fincan karbonatı karıştırın. Ticari sabun pulcuklarını kullanabilir veya kendi pulcuklarınızı gerçek bir sabunu rendeleyerek yapabilirsiniz. Karışımı etiketlenmiş hava geçirmez bir kapta saklayın. Temizlemek için sünger veya paspas kullanın ve ardından alanı iyice durulayın.

Karbonat Bazlı Lavabo Açıcı Nasıl Yapılır?

Karbonat ve distile beyaz sirke, lavabo giderlerini tazeleyebilir, açabilir ve temizleyebilir.

İpucu: Lavaboda durgun su varsa, karbonat ve sirke yöntemini uygulamadan önce suyu tahliye edin.

Lavabo Tesisatını Isıtın

En az bir litre kaynar suyu lavabo giderine dökün.

Karbonat ve Distile Beyaz Sirke Ekleyin

Çift lavabonuz varsa, lavabonun bir tarafını gider tıpası ile kapatın. Giderin içine yarım fincan karbonat ve yarım fincan distile beyaz sirke ekleyin. Karbonatın üzerine yavaşça sirkeyi dökün; köpürme olacaktır.

Bekleyin ve Durulayın

Karbonat ve sirkenin en az 15 dakika çalışmasına izin verin. Ardından bir litre daha kaynar su dökerek durulayın. Lavabo hala tıkalıysa, tüm adımları tekrarlayın.

Karbonat Bazlı Fırın Temizleyici Nasıl Yapılır?

Ticari fırın temizleyicilerini sevmiyorsanız, karbonat ve sirke kullanarak evde bir fırın temizleyici yapabilirsiniz.

Macun Yapın ve Yayın

Küçük bir kasede, yarım fincan karbonatı iki yemek kaşığı su ile (gerektiği kadar arttırabilirsiniz) karıştırarak sürülebilir bir macun elde edin. Sünger veya fırça kullanarak bu macunu fırının tüm yüzeylerine, ısıtma elemanları hariç, bolca sürün. Tüm fırını kaplamak için ikinci bir parti yapmanız gerekebilir.

Macunun Çalışmasına İzin Verin

Fırın kapağını kapatın ve macunun 8-10 saat çalışmasına izin verin. Bu süre zarfında fırın raflarını karbonat ve bir süngerle ovalayın.

Kiri Silin

Sekiz saat sonra, tüm yüzeyleri nemli bir sünger veya bezle silin. Yapışmış yiyecekleri çıkarmak için biraz sirke püskürtün ve ilave kuru karbonat ile ovalayın.

Karbonat Bazlı Halı Deodorantı Nasıl Yapılır?

Halılar çok fazla yıpranma ve kirlenmeye maruz kalır ancak sadece birkaç malzemeyle etkili bir ev yapımı halı deodorantı yapabilirsiniz.

Malzemeleri Hazırlayın

Bir kase veya kovada, eşit miktarda karbonat ve sofra tuzunu karıştırın. 5×7 büyüklüğünde bir alanı temizlemek için en az birer fincan gereklidir. Bir sprey şişesini su ile doldurun.

Deodorantı Uygulayın

Karışımı halının üzerine eşit şekilde serpin. Herhangi bir alanı kaçırmamak için bir ızgarada çalışarak kuru karışımı hafifçe su ile püskürtün. Karışımı halının liflerine yedirmek için yumuşak kıllı bir fırça kullanın.

Hava Kurutun ve Süpürün

Islak karışımın halının üzerinde kurumasını bekleyin; bu, sekiz saate kadar sürebilir. Ardından, gevşek toprağı ve kokuları süpürge ile temizleyin.


Alternatif Diller

Kaynaklar: 123 (Son Erişim Tarihi: 04.09.2024)

Views:
15
Article Categories:
Doğal Ürünlerle Temizlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir