Stresli bir günün ardından biraz sessizlik ve huzura mı ihtiyacınız var? Bu bahçeler meditasyona uyumlu olarak dekore edilen bahçelerdir. Japonya’daki seçkin kesimin çekişmeli dönemlerinde ortaya çıkan bu bahçe stili zamanla iş hayatının stresinden kaçmak isteyenlerin tercihi haline geldi. Japon bahçelerinin birden fazla türü vardır. Size en uygununu belirleyerek huzur alanınızı oluşturabilirsiniz.
Zen Bahçenizi Oluşturun
1. Japon kaya bahçeleri olarak bilinen zen bahçeleri tamamen kuru olacak şekilde tasarlanmıştır. Farklı büyüklükteki kayalar, çakıl, kum ve taşlardan oluşur. Kaya ve taşlar adaları, kum ve çakıllar suyu temsil eder. Bu nedenle dalga tasarımları kum ve çakıllarla oluşturulur.
2. Zen bahçeleri için en uygun alan düz arazilerdir. Bu nedenle eğer düz bir araziniz yoksa kazma ve küreklerle tümsekleri düzleştirebilirsiniz. Zen bahçeleri genellikle kare şeklinde yapılır. Herhangi bir boyutu yoktur, tamamen opsiyoneldir.
Bu bahçeler kuru bahçeler olarak adlandırıldığı için bahçenizdeki çim ve çiçekleri çıkarmanız gerekir. Bunun yerine doğal yosun, küçük ağaçlar veya çalılıklar dikebilirsiniz.
3. Bahçenize kaya ve taşlarla bir sınır çizin. Sınırlarını çizdiğiniz bahçenize 7,5-10 cm kalınlığında kum veya çakıl tabakası yayın. Bahçenin geri kalanına farklı büyüklükte kayalar ve taşlar yerleştirin. Kayalarınızı gruplar halinde büyükten küçüğe yerleştirmeniz gerekir.
4. Zen bahçelerinde çok fazla ögenin bulunmaması gerekir. Ancak zen bahçesinin olmazsa olmazı akan suyu simgeleyen eğimli çakıllardır.
Eğer elinizde yosun yoksa küçük saksı bitkileri kullanabilirsiniz. Küçük çalılar ya da bambu bitkileri zen bahçesinin tamamlayıcısı olarak kabul edilebilir.
5. Akan suyun sembolize edilmesi önemlidir. Bunu oluşturmak için bahçe tırmığından faydalanarak çakılınızı ve kumlarınızı tırmıklayabilirsiniz. Tırmığın oluşturduğu olukları düzenlemek için süpürge ya da süpürge sapı kullanabilirsiniz. Bu sayede olukları daha derin ve daha kolay görmenizi sağlayacaktır.
Zen bahçeleri rahatlamak için oluşturulan bahçelerdir. Bu nedenle bu bahçeyi hazırlama sürecini stresli hale getirmeden yavaş yavaş oluşturmanız tavsiye edilir. Dairesel tasarımlar, düz tasarımlar ya da akan tasarımlar tercih edebilirsiniz.
Tırmıklama işini bir meditasyon olarak düşünün ve her hafta tasarımlarınızı rötuşlayın.
Japon Çay Bahçesi Oluşturun
1. Geleneksel Japon çay bahçeleri, küçük bir kapı ya da bir kaya duvar gibi basit ögelerle ikiye ayrılmıştır. Bu iki alan dış bahçe ve iç bahçedir. Dış bahçe çay merasimine giden yol anlamına gelirken iç bahçe çay merasiminin gerçekleştiği yer olarak geçer. Bu nedenle yer alan geçiş ögesi kapı ya da kaya duvar, ortası boşluk ya da bir başka deyişle kapıları açık, geçişin sağlanabileceği şekilde olmalıdır.
İç bahçede çay merasimi için bir çay evi bulunur.
Bu bahçelerin amacı, çay merasimine başlamadan önce huzura ermektir.
Ana odak iç bahçedir. Dış bahçe dilediğiniz büyüklükte olabilir. Ancak bir geçitin kesinlikle olması gerekir.
Bahçe genel olarak düz ya da eğimli olabilir. Ancak çay evi olarak adlandırılan yer düz olmalıdır.
2. Dış Bahçenin Tasarımı
Dış bahçe, çay merasiminin gerçekleşeceği iç bahçeye bir yol görevindedir. Dış bahçede basit birkaç çalı, bitki ya da küçük bir gölet, çeşme ya da şelale yer alır. Çay merasimine geçiş yolu olarak görüldüğü için sakinliği sağlaması amacıyla doğal ve ağaçlı tutulur.
3. Dış bahçeden iç bahçeye geçişte yassı taşlardan ya da ahşaptan patika yollar yapılır. Bu yol bahçenize bağlı olarak uzun ya da kısa düz ya da kıvrımlı olabilir.
Dış bahçedeki bitkiler parlak göz alıcı bitkiler olmamalıdır. Doğada bulunan, yosun, çalı ya da ağaçları tercih etmelisiniz.
Gece çay merasimi yolunuzu aydınlatmak için birkaç fener ekleyebilirsiniz.
4. Çay bahçesinde temizlik önemlidir. Çünkü merasime başlamadan önce kişi arınır. Dış ve iç bahçe arasında kişilerin ellerini ve ağızlarını yıkayabileceği taş su havuzu(tsukubai) bulunmalıdır. Zemine yakın olarak yerleştirilmeli ve arınacak kişi eğilerek kendini temizlemelidir. Eğilmek ya da diz çökmek saygı göstergesidir. Bu havuz iç bahçeye girmeden konumlanmalıdır.
Bambudan basit bir çit inşa edin. Bambunun uç kısımlarını zemine yerleştirip çimento ile sabitleyin. Direkleri oluşturduktan sonra her direğin arasına bambu yerleştirin.
5. İç Bahçenin Tasarımı
- İç bahçe huzur bulacağınız yer olarak tanımlanabilir. Bu nedenle sadece doğal malzemeler ve doğal bitkiler kullanmanız gerekir. Eğrelti otu, yosun ve çalılardan faydalanabilirsiniz. Çay evinin içine çay bitkisini de yerleştirebilirsiniz.
6. Çay Evi Nasıl Yapılır?
- İç bahçenin odak noktası çay evidir. Çay evi illa dört duvarı kaplı standart bir evi görünümünde olmak zorunda değil. Kiriş ya da ahşap sütunların oluşturduğu bir alan da olabilir. Doğa ile uyumlu olması açısından bir odunları ve kütükleri kullanabilirsiniz.
- Çay evinin içinde sizin ve misafirinizin oturması için alçak bir masa bulunmalıdır. Oturmanız için de yere minder ya da yastık koyabilirsiniz.
Japon Gezinti Bahçesi Oluşturun
1. Edo döneminde Japonya’nın zengin kesimleri, eğlence dolu savurgan bir dönem geçirdi. Bu döneme ait gezinti bahçeleri daha lüks ve büyük bahçeleri kapsıyordu. Gezinti bahçeleri, göletler, adalar ve tepeleri içeren büyük alanlardır. Farklı açıları içinde barındıran bu bahçeler dairesel yollar içerir.
2. Bu bahçelerin diğer bahçelere oranla daha büyük alanlara inşa edilmesi gerekir. Bu nedenle çoğu insan tarafından daha elverişsiz bahçeler olarak görülür. Bu bahçeler göletler, tepeler, nehirler ve patikaları içinde barındırdığı için Japon bahçeleri arasında en maliyetli bahçelerden biridir.
Bu bahçelerde nehir ve göletler yer aldığı için bunları oluşturmak adına genellikle yapay malzemeler kullanılır. Eğer araziniz düz ise bazı tepeler eklemelisiniz.
Bahçenize bir yürüyüş alanı oluşturmak için plan yapmalısınız. Bu sayede geleneksel Japon gezinti bahçesi görünümü edineceksiniz.
Bahçenizi yapmaya başlamadan önce taslağını bir kâğıda oluşturun. Bu sayede yapacaklarınızı net bir şekilde görecek ve gerekli yardımı alabileceksiniz.
Su kütleleri ve yapay tepeler için bir profesyonelden yardım alın. Yapay tepeler, genellikle paketlenmiş toprakları yüzeye dökerek ve üzerine çim dikerek doğal bir görünüm elde edilmesiyle oluşturulur. Nehir ya da gölet inşası daha zordur; toprağı kazarak su kütlelerini elde etmeyle oluşturulur. Bu işlem için bir profesyonel gereklidir.
Tepe ve göledi oluşturduktan sonra, yürüyüş yolunuzun inşasına başlamanız gerekir. Yürüyüş yolunuz için taşlar, çakıllar ahşap plakalar ya da basamak taşları kullanabilirsiniz.
Diğer bahçeler doğalken, gezinti bahçeleri süsü kaldıran bahçelerdir. Bahçenize, banklar, heykeller, parlak çiçekli bitkiler ekleyebilir, yol boyunca yolunuzu aydınlatacak fenerler koyabilir ve çeşmeler ekleyebilirsiniz.
Japon Avlu Bahçesi Oluşturun
1. Avlu bahçeleri küçük bahçelerdir. Bu bahçeler çiçeksiz bitkileri, kum ya da çakıllarla yapılmış bir akarsu ve çeşme gibi su elementlerini içerir. Yapımı ve bakımı kolaydır. Bu bahçeler görsele hitap eder, gezinti için uygun değillerdir.
Avlu bahçesi oluşturmak için avluya ihtiyacınız yoktur. Çatı, veranda veya teras gibi dar alanların mükemmel görünmesi için tasarlanan bahçelerdir.
2. Kayalar ve bitkilerle avlu bahçenize sınırlar oluşturun. Sınırları belirledikten sonra kum, ek kayalar, bitkiler, ağaç veya çeşme ile süslemeler yapmaya başlayabilirsiniz.
3. Dekorasyonda saksı bitkilerini tercih edebilirsiniz. Eğreltiotu ve palmiye gibi hiç güneş istemeyen ya da az güneş isteyen bitkileri tercih edin. Zemininize kum ya da çakıl taşı dökerek kuru bir dere imajı verin. Daha fazla süsleme için bir ağaç veya çeşme ekleyebilirsiniz.