Haziran Ayında Açan Çiçekler

Her sene rengarenk çiçeklerle yaz mevsimini müjdeler haziran. Peki bu aydaki renk cümbüşünün esas kahramanları olan çiçekler hangileri?

1. Çin Şakayığı (Paeonia lactiflora)

Haziran Ayında Açan Çiçekler (Çin Şakayığı)

Güzel kokusu, katmerli, büyük yapısı ve dayanıklılığıyla genellikle herkesin tercih ettiği bir çiçektir şakayık. Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika’ya özgüdürler. 100 seneye kadar yaşayabilirler.  İnsanlar ve hayvanlar için zehirli bir bitkidir.

Nasıl Yetiştirilir?: Güneşi seven bir bitkidir. Yerinin değiştirilmesinden pek hoşlanmazlar. Bu nedenle eğer ki bitkinizin yerini değiştirmeniz gerekiyorsa, en uygun zaman kış uykusuna yattığı sonbahar mevsimidir. İyi drene edilmiş (suyun topraktan kolayca ama yavaş bir şekilde süzüldüğü toprak biçimi) veya nemli toprakları severler. Şakayık yumrularını çok derine yerleştirmemeniz gerekir. Her sene ilkbaharda organik gübre ile bitkinizi beslemeniz tavsiye edilir.

2. Sarı Gün Güzeli Çiçeği 

Haziran Ayında Açan Çiçekler (Sarı Gün Güzeli)

Zambakgiller ailesine ait sarı renkte bir çiçektir. Uzun süre çiçek açan ve çeşitli çevre koşullarına uyum sağlayabilen bir yapıya sahiptir. Tekrar ve tekrar çiçek verebilir.  30cm uzunluğa ulaşabilir. 

Nasıl Yetiştirilir? Güneş ışığını ve nemli bahçe toprağını sever.

3. Adaçayı / Meryemiye 

Ballıbabagiller(lamiaceae) familyasından kokulu bir bitkidir. Yetiştirilmesi kolaydır.

Nasıl Yetiştirilir? Güneş seven bir bitkidir. Susuzluğa dayanıklıdır ancak nemli topraklar bu bitkiler için idealdir. İlk baharın sonunda yani Mayıs ayı gibi bu bitkilerin dikimi için uygun zamandır. Azotlu gübreyi sever.

4. Buz Çiçeği (Delosperma Cooperi)

Buz çiçeği listedeki diğer çiçekler gibi dik bir formda durmak yerine yer aldığı zemine yayılan bir türdür.  Sarı, kırmızı, pembe, mora yakın kırmızı renkte çeşitleri vardır. Bulundukları ortamdaki sıcaklık düştükçe renkleri koyulaşır. Hızla yayılabilen bir yapıdadır bu nedenle ekerken dikkatli olunmalıdır. 

Nasıl Yetiştirilir? Soğuğa dayanıklı ve güneş seven bir bitkidir. Kuru ve iyi drane edilmiş toprakları severler. Kumlu veya çakıllı topraklar bu bitkiler için idealdir. Dikim sırasında organik ya da yavaş salınımlı gübre ekleyin. Bunun dışında sonbaharda tek bir doz gübre bu bitkiler için yeterlidir. 

Allium Atropurpureum (Süs soğanı)

Allium, soğansı bitkilerin içinde yer aldığı çok geniş bir familyadır. Birçok allium çeşidi vardır ancak koyu mor renkte çiçekleri olan allium artopurpureum bitkisi haziran ayında sıkça görülen bir bitkidir. Tek dezavantajları zehirli olmalarıdır.

Nasıl Yetiştirilir? Güneşi sever. İlkbahar, yaz ve sonbaharda bahçenizde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Ampullerin çapının iki veya üç katını hesaplayıp elde ettiğiniz sayı derinliğinde dikmeniz uygun olacaktır. Çok sulu ortamlardan hoşlanmazlar toprağını nemli tutmanız yeterli olacaktır. 

6. Lavanta

Güzel kokusuyla oldukça bilinen bir bitkidir. Odunsu gövdeleri olan uzun ömürlü bitkilerdir.  Ballıbabagiller familyasındandır. 60-120 cm uzunluğundadırlar. Mavimsi mor çiçeklere sahiptirler.

Nasıl yetiştirilir? Güneş severler. İyi drane edilmiş, kuru veya hafif alkali toprakları severler. Nemli topraklar köklerin çürümesine neden olabilir. Susuzluğa dayanıklıdırlar. Genellikle gübre ihtiyaçları yoktur. 

7. Noktalı Altınkamışı (Lysimachia punctata)

Uzunlukları 30 ila 60 cm arasını bulur.  Çok fazla yayılan bir bitki değildir.  Çiçekleri sarıdır. Bahar aylarının başında pembe ve yeşil renkte görülürler. 

Nasıl Yetiştirilir? Nemli toprağı severler. Güneş seven bitkilerdir. Toprağına bir miktar humus karıştırılarak daha iyi büyümesini sağlayabilirsiniz.

8. Kırmızı Bergamot (Monarda Didyma)

Haziran ayının sonlarına doğru çiçek açan uzun ömürlü bitkilerdir. Genellikle çayda ya da salataların içinde rastladığımız bir bitkidir. 

Nasıl Yetiştirilir? Güneşi sever ancak doğrudan güneş vermektense güneşi dolaylı şekilde alacağı kısmen gölge bir yer tercih etmeniz bitkiniz için iyi olacaktır. Eğer çiçeğinizi güneş ışığını direkt alan bir yere koyduysanız da toprağını nemli tutmanız gerekir. Toprağını zenginleştirmek adına organik gübre kullanmanız gereklidir. Eğer ki bitkinizin çok yayılmasını istemiyorsanız killi toprağı tercih edebilirsiniz. Küflenmeye meyilli bitkilerdir bu nedenle yaz sonuna doğru hasat edilmeleri gerekmektedir. Küflenmelerini önlemek için aralıklı olarak dikip bitkinizi hava almaya uygun hale getirmelisiniz. Ayrıca yapraklarına direkt su dökmeniz de küflenmesine yol açabileceği için bitkinin toprağından direkt sulamanız faydasına olacaktır.

9. Kandil Çiçeği / Civan perçemi / Akbaşlı / Marsama otu

Çok fazla çeşidi ve rengi olan bu bitki Asya, Avrupa ve Amerika’ya özgü süs bitkisidir.  60 santimetre yayılabilir ve 90 santimetre yüksekliğe ulaşabilirler. Güzel kokulu ve uzun ömürlü bu bitkiler tüylü yapraklarıyla basık çiçek kümeleri şeklinde görülürler. Haziran-Eylül ayları arasında çiçeklenirler. 

Nasıl Yetiştirilir? Güneş alan ve iyi drane edilmiş toprağın bulunduğu ortamı severler. Susuzluğa karşı dayanıklıdırlar. Bir çubuk yardımıyla bitkinizi sabitlemelisiniz aksi halde rüzgar bitkinize zarar verebilir.  Daha fazla çiçeklenmesi için çiçeklenme sonrası budamanız tavsiye edilir. Hızla yayılan bitkiler olarak da bilinirler. 

10. Kasımpatı

90 ila 120 cm arası uzunluğa sahip olabilen bu bitkiler bolca çiçek açarlar. Yumuşak yapraklara sahiptir. Haziran ve eylül aylarında sıklıkla görebileceğimiz çiçeklerdir. Arıları, kuşları ve kelebekleri çeker.

Nasıl Yetiştirilir? Susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Uzun ömürlüdürler. Yaprak bitleri ve kemirgenlerinden kurtulmak için nim yağı kullanabilirsiniz. Sümüklü böcek ve kulak böceği için bahçenize nemli gazete veya karton benzeri bir şey koyun. Gece altında gezineceklerdir. Sabah olduğunda eldivenlerinizle bu böcekleri toplayıp onlardan kurtulabilirsiniz.

11. Hazeran Çiçeği

Düğün çiçeği familyasına ait hazeran çiçekleri uzun ve ince yapıda gösterişli çiçeklerdir.  120- 180 cm uzunluğuna erişebilirler. Uzun ömürlü bitkiler değillerdir. En iyi koşullarda bile en fazla dört sene yaşarlar.

Nasıl Yetiştirilir? Nemli ve verimli toprakları severler. 6.8 – 7.5 Ph derecesindeki toprak bu bitkiler için uygundur. Bir çubuk ile sabitlenmezse rüzgârlı havada bitkiniz kırılabilir.  Güneş sever bitkilerdir bu nedenle günlük altı ya da daha fazla saat güneş ışığını doğrudan alabileceği bir yere dikin. Humuslu toprak onlar için idealdir. Sıcak ve nemli bölgelerde bu bitkinin yaşama ömrü sadece iki ya da üç senedir. Bitkinizin ömrünü uzatmak için topraktan çıkıp çiçekleri dökülene kadarki süreçte her 2-3 haftada bir gübre vermeniz önerilir.

Kaynak: 1 (Erişim: 01/22/20)

Views:
232
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir