Halıdaki Pireden Nasıl Kurtulunur

Pirelerden kurtulmak sonu olmayan bir yolculuğa çıkmak gibi gelebilir. Birken beş, beşken on olabilirler. Ancak çözüm halıyı komple atmak değildir. Bu yazımızda halınızdaki pirelerden kurtulma yöntemlerinin yanı sıra pirelerin tekrar gelmesini nasıl engelleyebileceğinize dair ipuçları vereceğiz. 

Pire Temizliği

Pireler karanlık ve nemli alanları severler. Bu nedenle odanızdaki köşelere, koltukların altına ve süpürgeliklere dikkat edin. Odanın bir ucundan diğer ucuna kadar süpürün. Süpürme işlemi için süpürgenizin ağızlık kısmından faydalanın.

Evcil hayvanlarınızın sıklıkla vakit geçirdiği yerleri güzelce temizleyin.

Eğer yoğun bir pire istilası söz konusuysa iki hafta boyunca her gün düzenli olarak evinizi süpürün.

Pireler genellikle mobilyalara sıçrarlar. Bu nedenle mobilyalarınızı güzelce süpürün. Tabanı ve mobilyalarınızın alt kısmını süpürmeyi unutmayın. Aksi takdirde pireler mobilyadan tekrar halınıza sıçrayacaklardır.

Süpürme işleminin ardından süpürgenizin toz torbasının ağzını iyice kapatıp evinizin dışında bulunan çöp kovasına atın. Eğer toz torbalı süpürgelerden kullanmıyorsanız, süpürgenizin toz ve kir biriken bölmesini açıp bu bölmedeki tozu, kiri pisliği bir torbaya doldurarak evinizin dışındaki çöp kovasına atın.

Buharlı makinelerle halınızı ve mobilyalarınızı pirelerden arındırabilirsiniz. Eğer buharlı temizleyiciniz yoksa bir tane kiralayabilir ya da satın alabilirsiniz. Buharlı makine ile gelen kullanma talimatlarına göre hareket edin. Buharlı makinenin yaymış olduğunu yüksek sıcaklık hem pireleri hem de pire yumurtalarını öldürecektir. 

Evcil hayvanınızın yatağını yıkayın. Kurutma makinenizin mevcut en sıcak kurutma ayarıyla da kurutun. Pire istilası bitene dek bu işlemi sürdürün.

Kimyasal, Doğal ve Diğer Pire Temizliği Yöntemleri

Halınıza evcil hayvanlar için güvenli böcek ilaçlarından püskürtün. Süpürmeden önce kuruyana dek bekleyin. İki hafta boyunca birkaç günde bir süpürün. Böcek ilaçları yetişkin pireleri öldürür ancak yumurtalarını etkilemez. Bu nedenle süpürme işlemiyle pirelerden kurtulma işlemini desteklemiş olacaksınız. Bu uygulamanın ardından başka bir işlem uygulamak için birkaç hafta bekleyin.

Böcek ilacı kullanıyorsanız her ihtimale karşı evcil hayvanınızı böcek ilacı sıktığınız yerden uzak tutun. Böcek ilacınızın kullanma talimatlarını okuyun. Çünkü bazı böcek ilaçları uygulanmasının ardından birkaç saat boyunca beklemenizi gerektirir.

Evcil hayvanlarınızın en çok vakit geçirdiği yere, süpürgeliklerin etrafına, mobilyalarınızın altına tuz veya boraks serpin. Eğer boraks kullanacaksanız bir gece boyunca halıda bekletip ertesi gün süpürün. Tuz kullanacaksanız süpürmeden önce 24-48 saat arası bekleyin. Kullandığınız tuzun çok ince taneli olduğundan emin olun. Tuzu veya boraksı süpürmeden önce evcil hayvanınızın bu bölgeye girmesine izin vermeyin. 

Bir sprey şişesine sirke ve su karışımı hazırlayın. Beyaz sirke veya elma sirkesi kullanabilirsiniz. Şişenin ağzını kapatıp güzelce çalkalayın. Halınıza ve pirelerin yaygın olarak görülebileceği diğer yerlere karışımı püskürtün. Pireler sirke kokusunu sevmezler. Sirke ile yetişkin pireler ölecektir.

1-3 dilim limon kesin. Bir kaba 4 litre su koyun. Ardından limonları da ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve bir gece bekletin. Ertesi gün limon dilimlerini çıkarıp suyunu spreyli bir şişeye boşaltın. Pirelerin yaygın olarak bulunduğu yerlere bu karışımı püskürtün. Pireler limon kokusundan hoşlanmayacaklardır.

Pirelerin halınızın tam olarak neresinde olduğunu bilmiyorsanız, bir tuzak hazırlayarak pireleri tek bir bölümde toplayabilirsiniz. Küçük bir kâseye su doldurun. Birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyin ve karıştırın. Kâseyi yere, duvara yakın bir noktaya yerleştirin. Yanına bir lamba yerleştirin. Gece lambayı açın. Pireler lambaya doğru yönelecekler ve suya düşeceklerdir. Sudaki sabun onları suyun içinde hapsedecektir. Ertesi gün lambayı kapatıp deterjanlı suyunuzu dökebilirsiniz. Eğer evcil hayvanınız varsa onu bu odadan uzak tutun.

Son çare olarak bir profesyonelden yardım almayı düşünün.

Diyatomik Toprak ile Pirelerden Kurtulma 

Gıda sınıfı diyatomik topraklar ile pirelerden kurtulmanız mümkün. Ancak yüzme havuzları için olan diyatomik topraklardan olmamasına dikkat edin. Gıda sınıfı diyatomik toprakların kazayla yutulması zararlı değildir. 

Süpürgenizin ağızlık ekiyle pirelerin yaygın olarak görülebileceği yerleri süpürün.

Ardından diyatomik toprağı bu noktalara serpiştirin. İki atomlu toprak, küçük, fosilleşmiş alglerden yapılır ve pire oluşumunun önüne geçer.

Halıdaki pirelerden kurtulmak için pirelerin yayılmış olma ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız. Evcil hayvanınızın yatağıyla başlayın. Evcil hayvanınızın yatağına diyatomik toprağı serpin ve iki üç gün bu şekilde bekletin. Bu süre zarfında evcil hayvanınızın burada uyumasına izin vermeyin. İki, üç günün ardından evcil hayvanınızın yatağını süpürün ve sıcak bir döngüde çamaşır makinenizde yıkatın. 

Evcil hayvanınıza diyatomik toprak tozu bulaşmış olma ihtimaline karşı evcil hayvanınızı yıkayın. Diyatomik toprak evcil hayvanınızın cildini kurutabilir. Bu nedenle Banyo sırasında sabun içermeyen veya nemlendirici hayvan şampuanlarından kullanın. Pire, larva veya yumurtaları tutması için pire tarağı kullanın. 

4-5 gün sonra yaygın olarak pirelerin görülebileceği alanları ve halınızı süpürün. 

Süpürme işleminin ardından süpürgenizde bulunan toz torbanızı evinizin dışındaki çöpe atmayı unutmayın. Toz torbası kullanmıyorsanız, kirin, pisliğin biriktiği yeri temizleyerek evin dışındaki çöpe atın. 

Tekrar Pire Oluşumunun Engellenmesi

Halınıza genellikle pireleri evcil hayvanınız taşır. Bu nedenle evcil hayvanınızda pire olup olmadığını kontrol edin. Eğer evcil hayvanınız sürekli kaşınıyorsa üzerinde pire olma ihtimali yüksektir.

Bir petshoptan pire tarağı alın ve evcil hayvanınızı bu tarakla düzenli olarak tarayın. Bu taraklar evcil hayvanınızın üzerinde bulunan küçük zararlı canlıları yakalayacak kadar sıkı kıllara sahiptir. Ayrıca tüy toplamaya da yarayacaktır. 

Küçük bir kâseye su ve bulaşık deterjanı ekleyip tarağı bu karışıma batırarak evcil hayvanınızı tarayabilirsiniz. Bulaşık deterjanı pirelerin ölmesini sağlayacaktır.

Evcil hayvanınızı pire öldürücü özel sabunlarla yıkayın. Eğer evcil hayvanınız bir kediyse, sudan hoşlanmadıkları için yıkamanız biraz zor olabilir. Bu nedenle kedinizi yıkarken kalın eldivenler ve uzun kollu giysiler tercih edin. 

Pireler için veterinerinize danışın. Veterinerinizin pireler için önereceği dozajda ilaç kullanın. İlacın kediler mi yoksa köpekler için mi uygun olduğunu mutlaka kontrol edin. Türüne göre pire ilaçları oral ya da lokal olarak verilecektir. Lokal olarak verildiğinde genellikle evcil hayvanınızın boynuna, omuz kemiklerinin arasına uygulanır. İlacı evcil hayvanınıza nasıl vereceğinizi öğrenmek için etiket üzerindeki talimatlara uyun. Herhangi bir alerjik reaksiyona karşı evcil hayvanınızı gözlemleyin. Kediler için köpeklere uyumlu ya da tam tersi olacak şekilde pire ilacı vermeyin. Önerilen dozdan daha fazla ilaç asla kullanmayın.

Evcil hayvanınız için pire önleyici tasmalardan edinin. Bu tasmalar pireleri kovucu kimyasallar içerir. Eğer evcil hayvanınızı düzenli olarak dışarıya çıkarıyorsanız oldukça faydalıdır. 

Köpeğinizin yemeğine az miktarda sarımsak veya bira mayası eklemek pireleri uzak tutacaktır. Ancak araştırmalar bunun az bir etkisi olduğunu göstermiştir. Kedinize asla sarımsak vermeyin. Sarımsak sadece köpekler için uygun bir yöntemdir. Kediler için ise son derece zehirlidir!

Spreyli bir şişe içine biraz su ve birkaç damla esans yağı ekleyerek halınız için kendi pire kovucunuzu üretebilirsiniz. Suyu ve esans yağını şişeye ekleyerek karıştırın ardından halınıza püskürtün. Köpekler ve çocuklarınız için herhangi bir zararı yoktur. Ancak kedilerinize zarar verebilir. Bergamot, sedir ağacı, okaliptüs, sardunya, lavanta, limon, nane, biberiye, adaçayı, tatlı portakal ve pire otu yağı kullanabilirsiniz. Bu spreyi kedilerinizin etrafında kullanmayın.

Pireler bazı bitkilerin kokusundan hoşlanmazlar. Bu nedenle evinizde bu bitkilere bakmanız pireleri evinizden uzak tutacaktır.

  • Kedi nanesi pireleri uzaklaştırır. Ancak kedileriniz için tehdit oluşturur.
  • Papatya
  • Lavanta, hem evinize hoş bir koku salar hem de pireleri uzak tutar. Ayrıca mor-gri çiçekleriyle evinizi güzelleştirir.
  • Limon otunu hem pirelerden kurtulmak için hem de yemeklerinizde kullanabilirsiniz. 
  • Naneyi hem yiyecek hem içeceklerinizi lezzetlendirmek için kullanırken hem de nane ile pireleri uzaklaştırabilirsiniz.
  • Biberiye
  • Adaçayı

Kaynak: 1 (Erişim: 22 Mart 2020) 2 (Erişim: 22 Mart 2020)

Views:
220
Article Categories:
Temizlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir