Fiberglas Nasıl Temizlenir

Küvet, lavabolar, aydınlatma armatürleri… Evinizin bir çok yerinde fiberglas malzemeden üretilen ürünleri kullanıyorsunuz. Fiberglas, cam elyaflar ile birlikte plastik reçineden oluşturulan sentetik bir elyaftır. Fiberglasınızı temizlerken güvenliğinize önem verin. Çünkü fiberglas cildiniz ve akciğerleriniz için tehlikeli olabilir. İşte sizler için hazırladığımız fiberglas temizliğinin püf noktaları:

Doğru Temizlik Ürünlerinin Seçilmesi

1. Fiberglasınız için tercih edeceğiniz temizlik ürünleri ağır kimyasallar içermemelidir. Çünkü ürününüzün dokusuna zarar verebilir. İlk olarak bulaşık deterjanlarından faydalanabilirsiniz. Ancak bulaşık makinesi için olanlar değil, elde yıkamaya uyumlu olan sıvı bulaşık deterjanlarını tercih edin. 

Deterjan ya da temizleyicinizde ağartıcı madde olmamasına dikkat edin. Ağartıcılar fiberglas yüzeye zarar verecektir. Bu nedenle fiberglas temizliği için kullanacağınız ürünlerin içinde ağartıcı olup olmadığını içerik etiketinden kontrol edin. 

Sirke ile bulaşık deterjanını karıştırarak kendi temizleyicinizi oluşturabilirsiniz. Bu karışım banyolarınızdaki fiberglas ürünleriniz için idealdir.

2. Birikip kabuklaşmış lekelerin temizliği için karbonat kullanabilirsiniz. Duş ve lavabo yüzeyi için karbonat ve su ile hazırlayacağınız macunumsu kıvam kolayca temizlenmesini sağlayacaktır. Kirli yüzeye bu macunu uygulayıp 12 saat boyunca bekletin. Ardından sabunlu su ile yıkayın.

Oluşturduğunuz macunun rengi fiberglas yüzeyi eğer çok kirliyse kahverengiye dönüşebilir. 

Daha etkili bir temizlik için lekeli yüzeye karbonatlı karışımı sürdükten sonra biraz sirke ekleyebilirsiniz. Bu biraz kabarcık oluşmasına neden olacaktır. Ardından fiberglasınızı silerek lekeden kurtulabilirsiniz. 

3. Yağ ya da boya lekelerinden kurtulmak için aseton veya boya tineri kullanabilirsiniz. Bu iki maddenin her ikisi de sağlığınız için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle gerekli güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. Fiberglasınıza da zarar verme riski taşıyan bu maddeleri sadece zorlayıcı lekeler için lekeli bölge üzerine uygulayın. Kullanım esnasında kalın eldivenler ve koruyucu gözlük kullanmayı ihmal etmeyin. 

4. Fosforik asit yani pas sökücülerden de faydalanabilirsiniz. Tiner ve aseton gibi pas sökücüler de sağlığınız için tehlike arz edebilir. Bu nedenle gerekli önemleri almadan kullanmanız tavsiye edilmez. Pas sökücüyü fiberglasınıza zarar vermeyecek ölçüde su ile karıştırarak kullanabilirsiniz.  Su ile seyreltme işlemi için %10 oranında su kullanmanız yeterli olacaktır. Yüzeye uygulamadan önce iyice karıştırın. 

Pas sökücüleri kullandıktan sonra hemen su ile yıkayın, yüzeyde bekletmeyin. 

Daha güvenli bir yöntem olarak pas sökücüler yerine beyaz sirke ve karbonattan yapılan macun kıvamındaki karışımı su lekesi bulunan yüzeye sürebilirsiniz.  Bu macunumsu kıvamı yüzeye sürüp 1 saat bekletin. Ardından hafifçe ovalayıp durulayın. Temizlik gücünü artırmak için karışımın üzerine bir damla sıvı sabun ya da hidrojen peroksit ekleyebilirsiniz.

5. Fiberglastan yapılma bir tekneniz varsa ve tuzlu suda bekliyorsa, tuzlu su teknenizin fiberglas yüzeyine zamanla zarar vermeye başlayacaktır. Bu nedenle fiberglas teknenizin temizliğine özen göstermeniz gerekir. Cila, silikon ya da deterjan kullanarak temizleyebilirsiniz. Silikon kullanırsanız bir sonraki temizliğinizde zorluk çıkarma ihtimali olduğunu unutmayın. 

Etkili bir boya cilası jel kaplama fiberglas yüzeyinin korunmasını sağlayacaktır. Ayrıca sudan kaynaklı problemleri de çözecektir. 

Her kullanımdan sonra fiberglas teknenizi sudan çıkarırsanız hafif bir deterjan ile yıkayın ve her gezintiden sonra iyice durulayın.

Teknenizde küf oluşumu varsa 4 litre suya 240 ml çamaşır suyu ekleyerek küflerden kurtulabilirsiniz. 

Fiberglas için Uygun Temizleme Yöntemleri 

1. Düzenli fiberglas temizliğinde ovma fırçaları ve tel fırçalar kullanmaktan kaçının. Bunlar fiberglasınızı çizip yüzeyine zarar verebilir. Lekeleriniz kabuklaşmış lekeler dahi olsa sert fırçalar iyi bir seçim olmayacaktır. Bulaşık süngeri ve bulaşık teli de sert dokulara sahip olduğu için fiberglas temizliğine uygun değillerdir.

2. Fiberglasınızın temizliği için yumuşak kıllı naylon bir fırça ya da bir bezden faydalanabilirsiniz. Fiberglas kolayca çizilebilen bir ürün olduğunu için temizlerken olabildiğince nazik olmaya çalışın. 

Dairesel hareketlerle fiberglas yüzeyini temizleyin.

3. Zorlayıcı lekeler için aşındırıcı yüzeyi olmayan yumuşak bir sünger kullanabilirsiniz.  Karbonatla oluşturduğunuz macun kıvamındaki karışım ile süngerinizi kullanarak bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Önce macunu lekeye sürüp bekletin ardından üzerine biraz sirke dökün.

Yumuşak aşındırıcı yüzü olmayan süngerler lekeyi emerek yüzeyde oluşan lekeden kurtulmanızı sağlayacaktır.

4. Tekneniz için cila parlatma ürünlerinden tercih edebilir ve yumuşak bir bez yardımı ile fiberglas yüzeye uygulayabilirsiniz. Fiberglas teknenizin parlaklığını korumasını istiyorsanız bu uygulamayı yılda birkaç kez tekrarlayın. 

5. Su Lekelerinin Fiberglastan Çıkarılması

Fiberglas üzerindeki su lekeleri zamanla göze hoş görünmeyen sarı lekeler oluşturur. Sirke, mineral birikintilerden kaynaklanan sert su lekelerinin çıkarılmasında etkili asidik bir çözeltidir. Su lekelerinden kurtulmak için spreyi bulunan bir şişenin içine sirke koyun. Ardından lekeli yüzeye püskürtün. Eğer dik bir alana uyguluyorsanız, sirkenin akarak yüzeye yayılmasını engellemek için karbonat ile sirkeyi karıştırarak macunumsu bir kıvam elde edebilirsiniz. Sirkeyi yaklaşık bir saat boyunca yüzey üzerinde bekletin. Alan kurumaya başlarsa daha fazla sirke püskürtün. Daha sonra tüm sirke kalıntılarını durulayın.

5. Fiberglas Yüzeylerde Oluşan Koyu Lekeler Nasıl Çıkar?

Bu işlem için bir gece ayırmanız gerekebilir. Bu nedenle gerekli vakti ayırabileceğinizden emin olduğunuz bir zamanda uygulamaya başlayın.  Fiberglasınızın rutin temizliğini yaptıktan sonra uygulamaya başlayabilirsiniz.  Koyu lekenin bulunduğu alanı beyaz bir bez ile örtün. Bezin üzerine doyup damlamaya başlayana kadar hidrojen peroksit dökün. Ardından bu şekilde bir gece boyunca bekletin. Sabah bezi alın ve o bölgeyi durulayın. 

Fiberglas Temizliği Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

  • Fiberglas zarar gördüğünde, kesildiğinde, kırıldığında ya da zımparalandığında çıkan tozu solumak sağlığınız için zararlıdır. Geçici ancak nahoş bir rahatsızlık yaratacaktır.
  • Fiberglas tozunu solumak cilt, göz ya da solunum yollarında tahrişlere sebebiyet verebilir. Çoğu zaman bu geçici bir rahatsızlıktır ancak ağrılı geçebilir. Soluduğunuz fiberglas tozu miktarına göre verdiği rahatsızlığın ciddiyeti artabilir. Bu nedenle fiberglas üzerinde yapacağınız herhangi bir uygulama için –buna temizlik de dahil- mutlaka maske kullanmaya özen gösterin. 
  • Fiberglas tozları ciltte de tahrişe neden olduğu için koruyucu kıyafet giymeniz gerekir. Bu tozlara uzun süre maruz kalmanız durumunda cildinizde döküntü oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle olabildiğince uzun kollu kıyafetler tercih etmeye çalışın. Fiberglasa maruz kalma ihtimali bulunan vücudunuzdaki her bölgeyi kapalı tutmaya özen gösterin. Eldiven, uzun kollu kıyafetler ve uzun pantolonlar tercih etmelisiniz.  
  • Fiberglas yüzeyine herhangi bir işlem yaparken kullandığınız kıyafetlerinizi diğer kirli kıyafetlerinizden ayrı olarak yıkayın. Çünkü istemeden de olsa fiberglas tozunu diğer kıyafetlerinize bulaştırabilirsiniz.
  • Fiberglas parçacıkları gözünüze girebilir ve zarar verebilir. Göz tahrişi ve hasarı ciddi bir problemdir. Kalıcı hasara yol açma ihtimali oldukça yüksektir. Fiberglastan çıkan tozun gözle teması, solunmasından daha tehlikelidir.  Bu nedenle fiberglasa yapacağınız herhangi bir işlem sırasında kesinlikle koruyucu gözlük kullanın. 

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
235
Article Categories:
Temizlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir