Tabi ki fareler tatlı olabilir, fakat bir tanesini evinizde oradan oraya koşuştururken gördüyseniz, değil. Daha kötüsü ise dolap veya çekmecelerinizde fare izlerine rastlamak- durumu açığa vuran birikintiler ve hatta bir yuva. Evinizde bir fare varsa, ortadan kaldırmak için birçok yola başvurabilirsiniz. Bir tuzak kurabilir ve ardından fareyi dışarı bırakabilirsiniz, standart bir kapan satın alabilir veya işi bir kediye bırakabilirsiniz. Fare kovucuları da unutmamak da fayda var, peki fare evden nasıl uzaklaştırılır, evinizi farelerin basmasından nasıl kurtulursunuz işte bilmeniz gerekenler;
Kapan veya Başka Yöntemlerle Fareyi Öldürme
1. Fareyi yakalamak için kapanla tuzak kurun. Bu yöntem evinizdeki fareden kurtulmak için en etili çözümler arasındadır. Kapanların içerisine yem olarak peynir veya yer fıstığı yağı koyulur. Fare kapanın üzerine gelip ağırlığını verdiğinde, tel kapandan ayrılır ve fare o anda ölür. Bu yöntem bir fareyi öldürmek için çok da hoş olmasa da iş bitiricidir.
- Kapanları farenin izlerinin görüldüğü yerlere yerleştirin.
- Kapanların içerisine yem koymayı unutmayın. Kullanabileceğiniz bir numara: bir çift külotlu çorabın parmak kısmını kesin ve kapanın içerisine yerleştirin. Farenin dişleri külotlu çorabı yakalayacak ve kapanın çalışmasını sağlayacak.
2. Yapışkanlı tuzaklar kurun. Tuzağın taban kısmına çekilen yapıştırıcı fareyi koşma esnasında yakalar ve olduğu yere yapıştırıp sabitler. Fare yakalandığında, sonunda açlıktan ölür. Tuzakları farenin izlerinin görüldüğü alanlara yerleştirin, bu bölgeler genelde dolaplar veya buzdolabı arkalarıdır.
3. Ev yapımı bir su tuzağı kurun. İki tarafından kolaylıkla kavranabilen bir kova veya çöp kutusunun dörtte birini su ile doldurun. Kullanılmış bir konserve veya şişenin altında bir delik açın ve elinizdeki ince bir tel veya ipi konserveden geçirip kovanın iki yanına bağlayın. Yem olarak konservenin içerisine bir miktar yer fıstığı yağı koyun ve farenin konserveye ulaşabilmesi için kenarına bir parça kontrplak yerleştirin. Fare rampayı tırmanarak yeme ulaşmaya çalışırken konserveye basacak ve kovanın içerisine düşecek.
- Bir gece bekledikten sonra ertesi gün kova içerisinde boğulmuş fareyi ortadan kaldırmanız gerekecek. Bu işlem sıçanlardan kurtulmaya da yardımcı olabilir.
4. Kapanları sıklıkla kontrol edin. Herhangi bir tipte kapan kurduğunuzda, kontrol etmeyi unutmamanız gerekir. Akıllı bir fareyle baş ediyorsanız ve yeminiz çoktan ortadan kaybolduysa, yenilemeniz gerekir. Ayrıca eğer fareyi yakaladıysanız, ölü şekilde günlerce bekletmek oldukça sağlıksız olacaktır. Ölü fare böcekleri çekebilir ve kokmaya başlayabilir, bu yüzden kapanları mutlaka kontrol edin.
5. Ölü fareyi hemen yok edin. Fareyi yakaladıysanız, ölü fareyi çöp poşetine koyun ve poşetin ağzını sıkıca bağlayın. Yapışkanlı kapanlar tekrar kullanılamaz, bu yüzden fareyi kapandan çıkarmaya çalışmayın. Eğer normal bir kapan kullanıyorsanız, kolaylıkla ölü fareyi kapandan ayırabilir ve çöp kutusuna atabilirsiniz, ardından tekrar kullanımı mümkün olacaktır.
- Fareyi kapandan ayırırken ellerinizi korumak için kalın eldivenler giyebilirsiniz.
- Unutmayın, yapışkanlı bir tuzak kullandıysanız, yakaladığınız fare hala hayatta olabilir. Fareyi öldürmek için ağır bir obje ile kafasına baskı uygulayabilirsiniz. Bu hem hayvanın daha fazla acı çekmeden ölmesini sağlar hem de kapandan kaçmamasını garantiler.
6. İşi kedinize bırakın. Kediler farelerin doğal avcılarıdır. Bu yüzden etrafınızda bir kedi olması fare popülasyonunu azaltacaktır. Kediniz yoksa, kedi sahibi olan bir arkadaşınıza başvurabilir ve birkaç gün sizde kalmasını rica edebilirsiniz. Her kedi fare avlamaz, bu yüzden çözüm garanti değildir, yine de bir kedi bulundurmanız genelde bir kapan kurmanız kadar etkili olacaktır.