Epoksi Nasıl Çıkarılır

Epoksi, plastikten metale birçok yüzey üzerinde kullanılabilen kalıcı bir yapıştırıcıdır. Epoksi kuruduğu zaman onu çıkarmak zorlu olacaktır. Epoksi sıvı formda iken uygulanır. Karıştırıldığında sıcaklığı kurumaya başlayana kadar artar ve daha sonra soğur. Epoksiyi tekrar sıvılaştırmayı, hiç değilse jelimsi hale getirmeyi deneyerek daha sonra yüzey üzerinden kazıyabilirsiniz. Gerekli güvenlik önlemlerini alırsanız ve sabırlı olursanız epoksiyi çıkarmak çok da zor olmayacaktır.

Epoksiyi Çıkarmak İçin Isı Kullanmak

1. Güvenlik için eldiven ve koruyucu gözlük takın. Epoksiyi ısıtırken ortaya çıkacak buharlar gözleriniz için zararlıdır. Normalde gözlük takıyorsanız onunla yetinmeyin. Göz çevrenizde hiç boşluk kalmayacak şekilde derinizle temas eden ve zarar görmemiş bir koruyucu gözlüğe ihtiyacınız olacak. Aynı şekilde, bileğinizden 7-8 cm kadar yukarı çıkacak uzunlukta lastik eldiven giymelisiniz. Eğer bulabilirseniz, hava geçirmeyen eldivenler daha yararlı olacaktır.

2. Vücudunuzu kapatacak giysiler giyin. Uzun kollu ve dar bir tişört veya gömlek ile dar bir pantolon bulun. Eğer üstünüze giydiğiniz giysi düğmeli ise bütün düğmelerin kapalı olduğundan emin olun. Bu sayede eritilen epoksiden çıkan zararlı buharların cildinize verdiği zararı önlemiş olursunuz.

3. Yüzeye aseton yedirin. Eğer epoksi tahta bir yüzey üstündeyse, sıcaklık ile epoksiyi yumuşatmaya girişmeden önce yüzeyi 1-2 saat aseton içinde bekletin. Obje küçük ise direk asetonun içine koyabilirsiniz. Büyük ise epoksili yüzeye aseton damlatın. Aseton sadce tahta yüzeye emilecektir.

  • Plastik, mermer, çimento, vinil veya metal yüzeyler üzerindeki epoksi tabakası sadece bu maddelerin üst yüzeyleriyle etkileşim kurarlar. Ama konu tahta olunca, epoksi tahta tarafından emilir ve tahtada yüzeyler oluşturur.

4. Birkaç dakika boyunca ısı tabancasını epoksi tabaksı üzerinde bekletin. Buradaki amaç epoksi tabakasının sıcaklığını 200 dereceye kadar çıkarmaktır. 200 Derecede epoksi yumuşamaya başlar. Aynı nokta üzerinde bekletmek yerine ısı tabancasını kısa kısa zaman aralıklarıyla epoksiye doğru tutun. Eğer epoksi, plastik veya ahşap zemin üzerinde ise yüzeyi çok fazla ısıtıp yakmamaya çalışın.

  • Isı tabancanız yoksa, lehim havyası da kullanabilirsiniz.Havya ısındıktan sonra, epoksi ile kaplı yüzeye direkt olarak dokundurun. Bu sayede epoksi yumuşayacaktır.
  • Eğer ısıtmak istediğiniz epoksi tabaka, yer kaplaması yerine, küçük bir cisim üzerindeyse sıcak bir tavaya da yerleştirebilirsiniz. Isı tabancasıyla aynı işlevi görecektir ve çoğu evde daha ulaşılabilir imkanlara sahip bir yöntemdir.

5. Tek bir seferde küçük bir bölümü ısıtın. Bütün epoksi kaplı yüzeyi tek bir seferde ısıtmaya kalkışmayın. Aksi takdirde epoksiyi yeterli uzunlukta sıcak tutamazsınız, bir bölge ısınırken diğer bölge soğumuş olur. Bunun yerine 5-6 cm’ lik bölgeleri ısıtın. O bölümle işiniz bittikten sonra hemen yanındaki aynı büyüklükteki bir bölgede çalışmaya başlayın. Artık açık bir uç olacağı için kazımak daha kolay olacaktır.

6. Isınmış ve yumuşamış epoksiyi kazıyın. Bir spatula, jilet veya herhangi bir sivri obje ile epoksiyi yüzeyden kazımayı deneyin. Bunu yaparken ısının epoksinin her tabakasını delemediğini, altta hala kalıntılar olduğunu görebilirsiniz. Bu durumda kalıntıları ısıtmaya devam edin ve epoksi tamamen gidene kadar kazıyın.

  • Bir bölgeyi ısıttıktan hemen sonra tekrar ısıtmayın. Epoksinin birkaç dakika soğumasını bekledikten sonra tekrar ısıtabilirsiniz. Aksi takdirde tabakanın alev almasına neden olabilirsiniz.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
356
Article Categories:
Ev İdaresi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir