Elektrikli Süpürge Arızaları ve Çözümleri

Elektrikli süpürgeler evimizde sıkça kullandığımız ürünlerdir. Çıkarılıp takılabilen birçok parçasının oluşunun yanı sıra günlük kullanıldığı için de zamanla bozulmaya başlayabilir. Ancak bu hemen yenisini alıp eskisini atmanız gerektiği anlamına gelmez.  İşte yapmanız gerekenler:

Sorunun Tespiti

Elektrikli Süpürge Arızaları ve Çözümleri (Sorunun Tespiti)

1. Süpürgeniz eski performansında süpürmüyorsa, emiş gücünün azaldığını düşünüyorsanız kontrol etmeniz gereken yerler hortum, filtre ve süpürgenizin altında bulunan silindirdir. Silindir eğer çalışmazsa, hortum ve filtre tıkanırsa süpürgenizin emiş gücü düşecektir. Bu nedenle öncelikle süpürgenizi ters çevirip altındaki silindirin dönüp dönmediğini kontrol edin. Artından hortuma sıkışan bir şey var mı diye bakın. Daha sonra filtrenizi kontrol ederek dolu olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca hortuma bağladığınız süpürge başlıklarını da bir şeylerin sıkışıp sıkışmama ihtimaline karşı kontrol edin.

2. Süpürgenizin emiş gücünü kaybetmesinin bir başka nedeni toz torbasının ya da kirin toplandığı teneke kabın dolu olması olabilir. Bu gibi durumlarda yeni toz torbası takmanız ya da kirin biriktiği teneke kabı güzelce yıkamanız yeterli olacaktır. Bu kabı yıkadıktan sonra tamamen kuruduğundan emin olmadığınız sürece yerine takıp kullanmayın.

3. Silindiriniz hareket etmiyorsa ve makineniz normalden daha yüksek sesle çalışıyorsa kayışları kontrol edin. Kayış, kiri toplamaya yardımcı olmak için motoru silindire bağlar. Bu nedenle kayışın çatlak ya da kırık olması durumunda makinenizin sesi daha yüksek çıkabilir ya da silindiri hareket etmeyebilir. Böyle bir durumda kayışınızı değiştirmeniz gerekir

4. Elektrikli süpürgeniz prize takılı ve açık durumdaysa ancak hala çalışmıyorsa kabloyu kontrol edin. Fişte bir kopukluk meydana gelmiş olabilir ve değiştirmeniz gerekebilir. Eğer fişi sabitlemeye çalışmanıza rağmen makineniz çalışmıyorsa iç motorda arıza var demektir. İç motor arızaları evde tamir edilemez. Bu nedenle bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Silindirin Temizlenmesi

1. Öncelikle süpürgenizin fişini çektiğinizden emin olun. Ardından süpürgenizin ucunu ters çevirip temizleme işleminde etkili olan silindir parçayı çıkarabilmek için vidaları bulun. Bazı makinelerde vida yerine klipsler de bulunabilir. 

2. Fırçalı silindiri yerinde tutan vidalar genellikle yanlarda bulunur ancak bu makineden makineye değişebilir. Bir tornavida yardımıyla vidaları gevşetip yerinden çıkarın. Tüm vidaları çıkardığınızda silindiri kolaylıkla çıkarabileceksiniz. Silindir çıkmıyorsa gizlenen bir vida olabilir. Tekrar kontrol edin.

3. Evinizde bulunan saç, kıl ve tüyler silindirinize dolanarak düzgünce çalışmasını engelleyebilir. Eğer böyle bir şeyle karşılaşırsanız öncelikle büyük parçaları elinizle alın. Ardından kalan parçaları makasla keserek tüm saç parçalarından kurtulun. Bu işlem sırasında silindirin üzerindeki kılları kesmemeye özen gösterin. Aksi takdirde süpürgenizin performansını düşürürsünüz. 

4. Diğer kalıntılardan kurtulmak için bir boya fırçasından faydalanın. Bir çöp kutusu üzerinde tutarak boya fırçası ile kalan kiri tozu çöpe doğru fırçalayın. Dilerseniz alkollü temizleme mendillerinden de faydalanabilirsiniz. 

5. Temizliğin ardından silindiri tekrar yerine takın. Tüm vidaları takmadan önce silindirin dönüp dönmediğini kontrol edin. Eğer silindiriniz hala dönmüyorsa kayışında bir problem olabilir. 

Kayış Değiştirme

1. Öncelikle süpürgenizin kapalı konumda fişten çekili şekilde olduğundan emin olun. Süpürgenizi ters çevirin ve bir tornavida ile altında bulunan plakayı çıkarın. Plakayı çıkardığınızda fırçalı silindiri ve kayışın motora bağlandığı yeri göreceksiniz. 

2. Süpürge tabanında yanda ya da ortada bulunan kayışı bulup çıkarın. Merkezi çekiş gücüne sahip bir makineye sahipseniz kayış ortada, yan kısımlardan emme gücüne sahip bir süpürgeniz varsa hortumun takıldığı yerin karşısında kayışı bulacaksınız. Kayışı metal milden ve fırçalı silindirden çıkarın. Bazı elektrikli süpürgelerde kayışı çıkarmak için öncelikle fırçalı silindiri çıkarmanız gerekebilir. 

3. Yeni alacağınız kayışın elektrikli süpürgenize uygun olup olmaması önemlidir. Bu nedenle elektrikli süpürgenizin marka ve modeline uygun kayış tercih edin. 

4. Yeni kayışı motora bağlanan metal milin etrafından geçirin. Ardından kayışı gergin hale getirin. Bu sayede fırçalı silindirin etrafında dolanacaktır. Kayışın yana doğru sıyrılmadığını veya herhangi bir şeyi çizip çizmediğini kontrol edin.

5. Alt plakayı değiştirmeden, kayışın fırçalı silindiri doğru bir şekilde döndürüp döndürmediğini kontrol edin. Kayışın herhangi bir şeye takılıp takılmadığına bakın. Aksi takdirde kırılmasına sebep olabilirsiniz. 

6. Tüm parçaları yerine oturtup kontrolünü sağladıktan sonra elektrikli süpürgenizi çalıştırın. Kayışın işlevini yerine getirip getirmediğini görmek için silindiri kontrol edin. Eğer hala düzgün bir şekilde çalışmıyorsa, motorda arıza olduğu anlamına gelebilir. Motor arızalarında bir profesyonelden yardım almanız gerekir.

Süpürgedeki Tıkanıkların Giderilmesi

1. Hortumun bağlantı noktasından uç kısmını saat yönünün tersine çevirerek hortumu çıkarın. Bazı hortumlar klipslerle bağlanmışlardır. Böyle süpürgelerde klipslerin üzerine hafifçe bastırarak bağlantı noktasından çekip çıkarabilirsiniz.

2. Hortumun içinde ya da süpürgenize bağlandığı noktada bir tıkanıklık varsa kargaburun ile çıkarmaya çalışın.

Hortum eklerini ve çubuğunu kontrol ederek süpürgenizin çekim gücünü etkileyecek herhangi bir tıkanıklık olup olmadığına bakın.

3. Tel bir askı ile hortumdaki tıkanıklıktan kurtulabilirsiniz. Uzun bir tel askı parçasını hortumun içine sokup hareket ettirerek herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını kontrol edin. Ardından teli çıkarın. Bu işlem sırasında dikkatli olun. Çünkü tel askı hortumunuzun delinmesine neden olabilir. 

4. Hortumun ucunu süpürgenizdeki bağlantı noktasına çevirerek takın. Ardından süpürgenizi test edin. Tüm tıkanıklıklar çıktıktan sonra süpürgenizin emiş gücünün artmış olması gerekir. 

Elektrik Kablosundaki Kopukluğun Onarılması

1. Öncelikle kablonun prizde takılı halde olmadığında ve makinenizin kapalı olduğundan emin olun. Kabloyu kesmek için tel kesiciden faydalanın. Kabloyu kestikten sonra ana kablonun içinde 2-3 iç tel göreceksiniz. 

2. İç kablolara kolayca erişebilmek için 2,5-5 cm kalınlığındaki kaplama kısmı soyun. İçindeki bakırı açığa çıkarmak için iç tel kaplamasından 1,3 santim sıyırın.

3. Yeni fişinizin tabanını süpürgenizin kablosuna takviye edin. İçte bulunan fişlerin genellikle 2 parçası vardır: sivri uçlar ve taban. Parçaları ayırmak için yeni fişi sökün ve tabanı süpürge kablosunun üzerine kaydırın. Bu şekilde sivri uçları bağlayabilir ve telleri örtmek için tabanı üzerine kaydırabilirsiniz. 

4. Fiş kısmında bulunan vidaları gevşetin. Fişi size bakacak şekilde tutun. Beyaz nötr kabloyu sol sivri uçlu vidanın üzerine ve siyah kabloyu sağ sivri uçlu vidanın üzerine sarın. Kabloları sabitlemek için 2-3 kez sarın.

Tüm elektrikli süpürgelerde topraklama kablosu bulunmaz. Ancak süpürgenizde yeşil bir tel varsa yeni fişinizi topraklama bağlantı noktasındaki vidaya takın.

5. Kabloların temas etmesi için sivri uçların yan tarafındaki vidaları sıkın. Ardından fişin tabanını kabloların üzerine kaydırarak örtün. Daha sonra fiş kısmını tekrar vidalayın ve prize takıp çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer çalışmıyorsa kablolarınız doğru uçlarla birleşmemiş olabilir. 

Filtre Değiştirme

1. Elektrikli süpürgenizin havalandırması genellikle makinenizin altına yakın bir yerde bulunur. Havalandırmayı çıkarmak ve arkasındaki filtreyi çıkarmak için vidaları çıkarın. Ardından filtreyi çıkarıp kenara koyun. 

2. Süpürgenizin ana bölümünü açın ve torbayı hortum başından dışarı doğru ittirin. Havalandırma deliğinden çıkardığınıza benzer bir filtre parçası göreceksiniz. Filtreyi çıkarıp bir kenara koyun. Torbanın arkasında bulunan filtre süpürme esnasında uç kısımların motora girmesini önler.

3. Yeni filtre kağıdı kesmek için ölçü alın. Eski filtre kağıdını atın ve yeni filtre kağıdınızı makasla kesin. Bazı elektrikli süpürgelerin hazır alabileceğiniz süpürgeye özel üretilmiş filtreleri bulunabilir.

4. Yeni filtre kağıdını torbanın ve hortum ağızının arasına yerleştirin. Ayrıca havalandırma deliğine de bir tane ekleyin. Süpürgenizi filtreler yerinde kalacak şekilde kapatın ve elektrikli süpürgenizi test edin. 

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
208
Article Categories:
Ev İdaresi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir