Elektrik Süpürgesi Nasıl Temizlenir

Ev temizliğinin başkahramanı, temizliğin olmazsa olmaz unsuru elektrikli süpürgelerdir. Günlük temizliğimizde, genel temizlikte ya da sadece yere bir şey döküldüğünde ilk elimiz ona gider. Genellikle elektrikli süpürge alırken özenerek dikkatlice seçerek alırız. Eğer bu muhteşem aracın temizliğine dikkat etmezseniz ne olur? Tam tersi etki göstererek evinizi temizlemekten ziyade kirletmeye başlar. Ayrıca filtreleri dolar ve motoru zamanla bozulur. Bugünkü yazımızda elektrikli süpürgelerde temizlenmesi gereken noktalara ve bu noktaların nasıl uygun bir şekilde temizlenmesi gerektiğine değineceğiz.

Elektrikli Süpürgenizi Ne Sıklıkla Temizlemelisiniz?

Toz torbanız dolduğunda ya da torbasız süpürgelerde kirin toplandığı yerde birikintiler oluşmaya başladığında süpürgenizin temizlik zamanı geldi demektir. Eğer çok çabuk toz tutan bir eviniz varsa ve sık sık elektrikli süpürgenizi kullanıyorsanız en az üç ayda bir kez süpürgenizin detaylı temizliğini yapmanızı tavsiye ederiz.

Genel Temizlik 

1. Her süpürge farklı eklentilere sahiptir. Bu nedenle parçaların çıkarılışı, takılışı, sistemi farklılık gösterir. Süpürgenizi temizlemeden önce parçaları uygun bir şekilde nasıl çıkaracağınızı süpürgenizin kullanma kılavuzunu inceleyerek öğrenin. 

2. Öncelikle süpürgenizi prizden çekin. Prizdeyken süpürgenizi temizlemek kazalara sebebiyet verebilir, tehlikeli olabilir.

3. Ardından süpürgenizin çıkabilen tüm parçalarını çıkarın. 

4. Eğer toz torbalı bir süpürgeniz varsa toz torbasını çıkarın. Eğer toz torbası yoksa kirin pisliğin toplandığı kutuyu çıkararak bir çöp poşetine dökün. Evinizi temiz tutmak için bu işlemi evinizin dışında bir yerde yapın.

5. Bir kaba çok amaçlı temizleyici ya da sirke ekleyin. Mikrofiber bezi bu kaba batırın ve fazla suyunu almak için güzelce sıkın.

6. Ardından süpürgenizin içini ve dışını bu bez ile silin. Kablosunu, hortumunun dış kısmını ve bezinizin ulaşabileceği diğer tüm yüzeyleri güzelce temizleyin. Ancak prize giren dişli parçayı ve elektrikle temas eden diğer parçaları asla sıvıyla temas ettirmeyin. 

7. Filtre süpürgenin en önemli parçalarından biridir. Filtreyi çıkarıp soğuk su ile yıkayın. Sabun kullanmayın. Kir gelmeyinceye dek yıkama işlemini sürdürün.

8. Yıkadığınız tüm parçaları mümkünse güneşli bir yerde kurumaya bırakın. Islak paçaların kapalı bir yerde kurumaya bırakılması bakteri üretimini artırabilir. Asla tüm parçalar kurumadan yerlerine takıp makinenizi çalıştırmayın. 

Elektrikli Süpürgenizin Süpürge Başlığının Temizliği

1. Süpürgenizin en pis kısmı, saç ve hayvan tüylerin yapıştığı süpürgenizin alt kısmındaki başlığın iç kısmında bulunan minik kılların bulunduğu yerdir. Bunlardan kurtulmak için makas ile kesmeyi deneyebilirsiniz. Bu işlem pek steril bir işlem olmadığı için eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz.

2. Pamuklu bir beze ya da daha dar yerler için kulak çöpüne izopropil alkol dökerek süpürge başlığını dezenfekte edin. Süpürgenizin lastikli yerlerini izopropil alkolle temas ettirmeyin.

3. Genelde süpürge başlıklarında tekerlekli bir yer bulunur. Bu tekerlek zemin üzerinde hareketi kolaylaştırırken kiri pisliği de içine hapsedebilir. Bu nedenle öncelikle çıkarılabilir bir parça olup olmadığına bakın. Eğer çıkamıyorsa, üzerine izopropil alkol döktüğünüz kulak çöpünüz ile tekerleği hareket ettirerek temizliğini sağlayın.

Hortumun Temizlenmesi

1. Bu temizlikte tel askıdan yardım alacağız. Öncelikle tel askınızı bir ucu kıvrık kalacak şekilde düzleyin. Hortumun içine sokup tıkanıklığa yol açan maddeleri çıkarın. Hortumun içine soktuğunuz tel askı ile hortumunuza çok sert ve güçlü darbeler uygulamamaya çalışın. Çünkü bu hortumunuzu delmenize neden olabilir.

2. Bir süpürge ya da paspas çubuğunu bir bez ile sarıp sabitleyin. Çubuğu hortumun içine sokarak yavaşça hareket ettirin. Bu sayede hortumda birikmiş tozu almış olacaksınız. Hortuma zarar vermemek için sert darbeler uygulamamaya özen gösterin.

3. Bir bezi süpürge ya da paspas sapına sarıp sabitleyin. Ardından bir ölçü sirkeye iki ölçü su koyduğunuz karışımınıza batırıp hortumunuzun içini temizleyin. Bu sayede hem mikroptan hem de kötü kokulardan kurtulmuş olacaksınız. 

4. Hortumun kuruması için bir gün boyunca açık havada bekletin. Kurumadan süpürgenize takıp kullanmayın.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
136
Article Categories:
Temizlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir