Dolmalık Yeşil Biber Nasıl Yetiştirilir

Lezzetli, canlı dolmalık yeşil biber yetiştirebilmek için deneyimli bir bahçıvan olmak zorunda değilsiniz. Size lazım olan sabır, ilgi ve biraz da uygun yetiştirme koşulları ile ilgili bilgi. Dolmalık yeşil biberler, diğer birçok çeşidi gibi sıcakta oldukça iyi gelişip serpilirler, bu yüzdendir ki birçok kurak mevsime sahip ülkenin şanlı biber yetiştirme hikayeleri vardır. Bunu aklınızda tutmanın yanında biber tohumlarını nereye ekeceğiniz, ne sıklıkta su vereceğiniz ve de kendi başlarına yetişmeleri için ne zaman dışarı taşımanız gerektiği ile ilgili bilgiler de önemlidir

Dolmalık Yeşil Biberlerin Bahçeye Taşınması

1. Mevsimin doğru zamanı gelinceye kadar bekleyin. Taşıma işlemi ilkbaharın ilk aylarının son ayazını hemen takiben, havalar ılımaya başladığında yapılmalıdır. Ilıman iklimlerde bu zaman Mart, Nisan civarına denk gelir. Eğer sürekli kış sıcaklıklarının devam ettiği bir iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız canlı, minik biberlerinizi dışarıya taşımak için yaz aylarının gelmesini beklemeniz gerekebilir. Havanın sıcak ve ılıman olduğu sıcak iklimlerde dolmalık yeşil biber yıl boyunca yetiştirilebilir. Tek dikkat etmeniz gereken biberiniz bu kuru ve sıcak koşullarda gelişmeye başladığında yeterince su alıp bu ihtiyacını karşılamasıdır.

  • İnsanlar genelde tohumlarını ev içinde bir saksıya ekme işini Ocak ayının sonu ya da Şubat ayının başlarında yapıyorlar ve yaklaşık 10 hafta sonra da biberlerini bahçeye taşıyor.
  • Soğuk havalar geçmiş olsa da dolmalık yeşil biberlerinizin üzerini bir şeyle örterek yeterli ısıyı almasına yardımcı olabilirsiniz.

2. Bahçenizde açık, güneş alan bir boş yer bulun. Bahçenizin bir köşesinin büyük bir alanını dolmalık yeşil biberlerinizi yetiştirmeye devam etmek için ayırın. Biberlerinizi taşımayı düşündüğünüz alandaki toprağın sudan iyice arındırılmış, zengin ve koyu renkte olması lazım. Doğrudan güneş ışığı alan bir yer seçmeye çalışın ve diğer güçlü meyve ve sebzelerle besin yarışına girmemesi için onlardan biraz uzakta ir yer seçtiğinizden emin olun.

  • Dolmalık yeşil biberler sıcaklığın 20 ya da daha fazla olduğu bir bölgede daha iyi serpilir.
  • Dolmalık yeşil biber gibi hasat edilebilir sebzeleri yapraklı bitkilerin yakınında tutmamalısınız. Çünkü bu yapraklı bitkiler tavşan ya da diğer yiyecek arayan hayvanları kendine çekebilir ve biberlerinizin zarar görmesine sebep olabilir.

3. Yetişmekte olan biberinizi yerleştirecek kadar büyüklükte bir çukur kazın. Bit büyük kürek ya da mala yardımıyla 15 – 20 cm derinliğinde, 25 – 30 cm genişliğinde bir çukur kazın. Çukurun etrafındaki toprağı iyice havalandırın. Dolmalık yeşil biber fidelerinizi çukura yerleştirin ve toprakla sıkı bir şekilde çukuru yeniden kapatın.

  • Dolmalık yeşil biber fideleri birbirinden 30 – 45 cm civarında bir uzaklıkta dikilmedilir ki diğer fidelere erişip gelişimini engellemesin.

4. Toprağa bir miktar gübre ekleyin. Küçük bir 5 – 10 – 10 luk bir gübre sayesinde fideler için gerekli besini sağlayacak bir gübre alın. Çok fazla gübre kullanmayın: 1 çay kaşığı kadarı yeterli olacaktır. Dolmalık yeşil biberler besinini topraktan temin eder, dolayısıyla fazla miktarda gübre topraktaki bu besinleri emip süzebilir ve bazı durumlarda fidelerinizin ölmesine de sebep olabilir.

  • Kimi bahçıvanlar kibrit çöplerinin ters çevrilmiş şekilde biber fidesinin etrafındaki toprağa dikilmesinin fidenin ihtiyacı olan sülfürün bir miktarını karşıladığını söyler.

5. Havalar soğuk olduğunda biberlerin üstünü kaplayın. Fidelerinizin sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişmelerini devam ettirebilmeleri için onları sıcak tutmalısınız. Bazı soğuk gecelerde ya da ayaz beklenen günlerde fidelerinizin üstünü yalıtımlı malzemelerle kaplamalısınız (sera da kullanılanlar gibi). Bu şekilde bir kaplama işlemi sayesinde fidelerinizin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlarken aynı zamanda onları yağıştan, yüzey akışlarından (yağış sonrası) ya da otlamaya çıkan leşçilerden de korumuş olursunuz.

Sıcak değil fakat biraz daha soğuğa yakın ılıman iklimlerde fidelerinizin üzerini bu şekilde kaplı tutmanızda bir sakınca yoktur.

  • Biberlerinizin fidelerini dikmek için mutlaka baharın ilk vakitlerini beklemelisiniz. Soğuk hava fidelerinizi öldürebilir ya da gelişmelerini ciddi anlamda aksatıp engelleyebilir.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
162
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir