Çok Yıllık Bitki veya Çiçek Nedir

Çok yıllık bitki iki yıldan fazla yaşayan bitkilerdir. Büyüme döneminde yaşam döngülerini tamamlayıp ölen yıllık bitkilerin ve olgunlaşmak ve tohum üretmek için iki senelik ömrü olan iki yıllık bitkilerin aksine uzun ömürlü bitkiler her sene tohum üretir. Kök sistemleri canlıdır ve uygun koşullar sağlandığında bitkiler büyümeye devam edeceklerdir.

Çok yıllık kelimesi genellikle gösterişli çiçekli bitkiler için kullanılır. Ancak süs otları, kalla zambağı ve kaladyum gibi tropik bitkiler de çok yıllık olabilir.

Çok yıllık otsu bitki terimi daha soğuk iklimlerde tekrar oluşum sağlayan yumuşak, yeşil gövdeli bitkiler için kullanılır. 

Ağaçlar ve çalılar odunsu veya otsu olmayan uzun ömürlü bitkiler olarak kabul edilir. Kışın yaprakları dökülür ancak kökler, gövdesi ve dalları canlı kalmaya devam eder. Çok yıllık ağaçlar ve çalılar odunsu bitkiler olarak kabul edilir. 

Çok yıllık bitkilerin uzun yıllar boyu yaşaması için budama ve ekstra beslenme ihtiyacı bulunur. Aksi takdirde sağlıksız kalarak ölebilirler. 

Çok Yıllık Bitkilerin Bölünmesi

Çok yıllık bitkinizi her sene bölmek zorunda kalmasanız da sonunda bölme işlemini uygulamanız ardından böldüğünüz bitkinizi yeniden dikmeniz gerekecektir. Bazı çok yıllık bitkiler iki senede bir bölünme ihtiyacı hissederken, şakayık gibi bazı bitkiler de neredeyse hiç bölünme ihtiyacı hissetmeyebilir.

Çok Yıllık Bitkilerde Böcek İstilası

  • Çok yıllık bitkiler genellikle kümeler halinde dikildiği için olası bir böcek saldırısında anında tüm bitkiniz hastalanabilir.  Çok yıllık bitkinizi daima, özellikle de büyüme dönemlerinde, düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.

Çok Yıllık Bitkilerin Mevsimsel Temizliği

  • Otsu uzun ömürlü bitkiler genellikle her kış ölüp yazın yeniden açarlar. Bu nedenle yeni büyüme başlamadan önce eski yaprakları budamak ve düşenlerini toplamak gerekir. Bazı bitkiler budanmak için sonbaharı tercih eder. Bazılarının budanma için tercih ettikleri özel bir zaman yoktur. Çok yıllık bitkinizin budama dönemine göre budama işlemini yaparak uzun seneler bitkinizi koruyabilirsiniz. 

Zorlu Koşullarda Çok Yıllık Bitkiler

  • Çok yıllık olan her bitki çok dayanıklı olmayabilir. Bitkinin uzun yıllar büyümesi çevre koşullarına bağlıdır. Ekstrem soğuk ya da sıcağın olduğu yerler, kurak ya da aşırı sulak bölgeler, bitkinin tabiatına uygun değilse çok uzun yaşayamayabilirler. Bu nedenle bulunduğunuz yerin iklimini ve bu iklime uygun bitkileri bilmeniz oldukça önemli bir konudur.

Çok Yıllık Bitki Çeşitleri 

  • Farklı çeşitlerde dikilen birbirinden farklı çok yıllık bitkiler vardır. Zeminde ve kenarlarda bulunan; zambaklar, adaçayı, turnagagası, şakayık, ortanca, çan çiçeği, hazeran çiçeği, aslanpençesi ve fener çiçeği çok yıllık çiçeklerdendir.
  • Kış ayları boyunca yapraklarını dökmeyen sütleğen, karacaot ve tiarella da çok yıllık bitkilerdendir.

İki Yıllık Bitkiler

  • Adından da anlaşılacağı üzere ömürleri iki senedir. İlk yıl kökleri, sapları ve yaprakları yetişir. İkinci yıl çiçek açar, tohum üretir ve ölürler.
  • İki yıllık bitkiler genellikle kendi etraflarına tohumlarını bırakırlar.
  •  Hercai menekşe, yüksükotu, duvar çiçeği, gülhatmi ve çuha çiçeği iki yıllık bitkilere örnektir. 

Yıllık Bitkiler

  • Bu bitkiler, çimlenme, çiçeklenme ve tohumlanma aşamalarını tek bir mevsimde ya da bir yılda tüketen bitkilerdir. Tohumlarını hasat edip tekrar dikerek her yıl yıllık bitkilerden yetiştirebilirsiniz.
  • Dayanıklı yıllık çiçeklere örnek olarak, haşhaş, peygamber çiçeği ve çörekotu verilebilir. 
  • Yarı dayanıklı yıllık çiçekler saksılara dikilir ve bir serada yetiştirilir. Don riskinin geçtiği dönemde toprağa ekilir.  Bunlara örnek olarak, kozmos çiçeği, lobelya ve latin çiçeği gösterilebilir.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Views:
230
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir