Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kolaylıkla insandan insana yayılabilir. Evinizde bakteriyel ya da viral enfeksiyona yakalanmış biri varsa evinizin hijyenine ekstra özen göstermeniz gerekir. Peki, dikkat etmeniz gereken şeyler tam olarak nelerdir? İşte cevaplar:
İçerik
göster
- Enfekte olmuş kişinin kıyafetlerini ya da çarşaflarını elinize bir plastik eldiven geçirerek tutunuz. Ayrıca kirli sepetine atacaksanız dezenfektanla silinebilen plastik sepetlerden tercih edin.
Çamaşır Dezenfektanı Çeşitleri
Ucuz, kolay ve çamaşırlarınızı yıpratmadan hijyenini sağlamanız mümkün. Aşağıda yer alan dört türde dezenfektanı kolaylıkla bulup satın alabilir ve çamaşırlarınızda güvenle kullanabilirsiniz. Lütfen satın aldığınız ürünün arkasında bulunan kullanma talimatlarını izleyerek uygulama yapınız.
- Çam yağı dezenfektanları : Etkili olabilmeleri için ürün %80 oranında çam yağı içermelidir. Hem renkli hem beyaz çamaşırlarınızda sıcak ve ılık su ayarında etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Çam yağı dezenfektanlarını yıkama işleminin başında makinenize eklemelisiniz.
- Fenolik dezenfektanlar : Hem renkli hem beyaz çamaşırlarınızda sıcak ve ılık su ayarında etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Durulama suyunuz ılıksa yıkama veya durulama suyuna ilave edilerek kullanılabilirler.
- Sıvı klor dezenfektanları (sodyum hipoklorit): Klorlu çamaşır suyu olarak da bilinirler. Sadece beyaz çamaşırlarınızda ılık veya soğuk su ayarında kullanılabilirler. Etkili olabilmeleri için %5,25 ila %6,15 oranında sodyum hipoklorit konstantrasyonu içermelidirler.
- Ürününüzün kullanım talimatlarını okuyun. Klorlu çamaşır suları su ile seyreltilmeden doğrudan çamaşırların üzerine dökülmemelidir. Yün, ipek ve boyalı kumaşlarda kullanımı kalıcı hasarlara yol açabilir. Yıkayacağınız çamaşırların kullanım etiketlerini okuyup ona göre klorlu çamaşır suyu kullanmayı tercih edin.
- Kuaterner Dezenfektanlar: Tüm su sıcaklıklarında etkilidir. Ancak diğer dezenfektanlara göre kuaterner içeren dezenfektanlar daha nadir bulunur. Ev temizliğinde oldukça etkili ve güçlü bir dezenfektandır. Çamaşırların temizliğinde pek önerilmez. Çünkü çamaşırlarınızda hasarlara sebep olabilir.
- Oksijenli çamaşır suları çamaşır yıkama işlemlerinde kullanıldığında çamaşırlarınızı dezenfekte eden ürünler değildir.
Çamaşır Dezenfektanları Nasıl Kullanılır?
- Enfekte olmuş kişilerin giysilerinde biriken vücut sıvıları, vücut döküntüleri hastalığın yayılmasında etkilidir. Bu nedenle çamaşırların etkili bir şekilde yıkanması bulaşma riskini azaltacaktır. Normal döngüde çalıştıracağınız makinenizde sıcak su, kullanım talimatlarına uygun kullandığınız dezenfektan ürün ve yüksek ısılı bir kurutma işlemiyle tüm virüs ve bakterilerden kurtulmanız mümkün.
- Evinizde hasta biri varsa yatağında beyaz ve %100 pamuklu çarşaf kullanmayı tercih edin. Çünkü beyazların sıcak su ile dezenfekte edilmesi renklilere göre daha kolaydır. Parlak, renkli ve sentetik kumaşlar güçlü dezenfektanlara dayanamaz, yıpranırlar.
- Enfekre olmuş birinden kendinizi korumanın bir başka yolu, enfekte olmuş kişinin çamaşırlarını tutarken eldiven kullanmaktır. Böylece virüsle/bakteriyle teması azaltmış olacaksınız.
- Diğer kıyafetlerle temasının önüne geçmek için virüslü/bakterili çamaşırları olabildiğince erken yıkamaya özen gösterin, bekletmeyin.
- Çamaşır makinenizde soğuk su ile yıkama yapıyorsanız, makinenizde de virüs ve bakteri bulunabilir. Bu nedenle eğer evinizde hasta biri varsa, düzenli olarak makinenizi temizleyin.
Hasta Yataklarında Oluşan Lekelerin Temizlenmesi
- İlaç lekeleri: Renkli boyaların oluşturduğu lekelerdir.
- Merhem ve krem lekeleri: Çarşaflara ve giysilere döküldüğü takdirde yağlı lekeler oluştururlar. Kalıcı lekelerin önüne geçmek için mümkün olan en kısa sürede temizlenmeleri gerekmektedir. Dökülen merhemi giysinizden veya çarşaftan almak için bir kaşık ya da kör bir bıçağın kenarını kullanın. Ovalamayın, çünkü ovaladıkça yağı daha derine itersiniz.
- Kusma, idrar ve dışkı lekeleri: Hasta kişinin odasında kolayca ulaşabileceğiniz yerde mutlaka ekstra bir çarşaf bulundurun. Tüm bu lekeler protein bazlı lekelerdir. Üçünün de temizliği aynı şekilde yapılabilir. Bu nedenle tek birinin temizliğini öğrenmeniz yeterli olacaktır.
- Kan lekeleri: Kan lekelerinin mümkün olduğunda kısa sürede temizlenmesi önemlidir. Kan da protein bazlı bir lekedir. Sıcak su ile aşırı lekelenmelerin önüne geçmeniz mümkün.
Kaynak: 1 (Erişim: 03/16/20)