Herkesin bildiği üzere toprakla uğraşmak, stres seviyenizi minimuma indirir. Üstüne bir de eğer bir şeyler ekip biçiyorsanız heyecanlı bir sürecin içinde bulursunuz kendinizi. Ektiğiniz tohumların filizlenerek çiçek açtığını, meyve verdiğini görmek sizi çok mutlu edecektir. İlmek ilmek işleyip bebek gibi baktığınız ürünlerinize talip birçok canlı olacaktır çevrenizde. Gözbebeği ürünlerinizin talan edilmesi tabi ki çok üzücü olurdu. Ancak böyle bir şey yaşamamak için işte size birkaç çözüm yolu:
Bahçeye Geçişleri Engelleme
1. İlk aklınıza gelen çit ile bahçenizi çevrelemek değil mi? Bu en etkili yöntemlerden biridir ancak biraz maliyetli ve uğraştırıcı olabilir. Eğer bahçenizin etrafını çitlerle çevrelemeyi düşünüyorsanız şunları aklınızda bulundurun:
- Bahçenizi çit ile çevrelemeden önce, çit direklerini kurun.
- Çitinizin malzeme seçimi tamamen size bağlıdır. Ahşap, metal veya polipropilen gibi plastik bir malzeme seçebilirsiniz. Ayrıca elektrikli çitler de satılmaktadır.
- Toprak altından ilerleyen hayvanların bahçenize ulaşmasını engellemek için çitinizi toprağın 1 metre altından gömerek yerleştirmeniz tavsiye edilir.
2. Ahşap, taş, tuğla ya da beton bloklarla yükseltilmiş bahçeler yapabilirsiniz. Yerden yüksek oluşu bahçenizi hayvanlardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yabani otları da uzak tutacaktır. Dilerseniz yükselttiğiniz bahçenizi çitlerle çevreleyerek ekstra koruma sağlayabilirsiniz.
3. Bitkilerinizin üzerini kapaklarla ya da bezle örterek koruma sağlayabilirsiniz. Genellikle kümes çitleri de yeterli olacaktır.
Hayvanları Bahçenizden Uzaklaştırmak
1. Hayvanlar genellikle bahçenizdeki lezzetli kokulara gelirler. Bunu tersine çevirmek mümkün. Bahçenizin etrafına hoş olmayan ya da baharatlı kokular içeren spreylerden sıktığınızda hayvanların bahçeden uzaklaşmaya başladığını fark edeceksiniz. Bir başka çeşit ise yırtıcı bir hayvanın idrar kokusu gibi olan spreylerdir. Ancak bunun için öncelikle bahçenizi yağmalayan hayvanın hangi tür hayvan olduğunu öğrenmeniz gerekir. Buna göre hangi yırtıcı hayvanı seçeceğinize karar verirsiniz. İstilacı hayvan yırtıcı hayvanın idrar kokunu aldığında bunu bir tehlike olarak görerek bahçenize yanaşmayacaktır. Yağmur ve nem bu spreyleri etkisiz kılabilir. Bu nedenle sık sık bu spreylerden uygulayın.
2. Bahçenizi yağmalayan hayvanın türünü biliyorsanız, onların hoşlanmayacağı bitkilerle bahçenizin etrafını çevreleyerek bu hayvanlardan kurtulabilirsiniz. Hatta bahçenizin içine de biraz ekleyerek işinizi iyice garantiye alabilirsiniz.
- Tavşanlara karşı – açelya, şimşir, kuzukulağı, şakayık ve kadife çiçeği
- Geyiklere karşı – nergis, kanama kalpleri, çördük, sığırkuyruğu
3. Eğer hala hayvanlar bahçeniz için bir tehdit oluşturuyorsa, hayvanları korkutmak için tasarlanmış cihazlardan edinebilirsiniz. Bunlar;
- Bahçenize dadanan hayvana su püskürterek uzaklaştıran, hareket etme özelliğine sahip modern korkuluklar
- Kuşları kovmak için parlak ve yansıtıcı malzemeler
- Hareket algıladıklarında korkunç bir ses ya da alarm çalabilen kovucular
- Ayrıca bahçenizde beslediğiniz köpekler de istilacı hayvanları kovacaktır.
4. Kediler avlanmaya eğilimli hayvanlardır. Bu nedenle bahçenize dadanan küçük canlılardan kurtulmak için eğittiğiniz kedinizi kullanabilirsiniz. Ayrıca kedinizin kokusu ve varlığı da istilacı hayvanları uzaklaştırmaya yetecektir. Kedilerinizi bahçenizde kullanacaksanız hastalık kapmaması için aşılarının tam olduğundan emin olun.
- Çoğu hayvan yaprakların arasında gizlenmeyi sever bu nedenle bahçenizde çok sayıda yabani ot ya da ağır bitki örtüsü kullanmaktan kaçının.
- Bahçenize yakın ağaç olmamasına dikkat edin.
- Bahçenizi çevreleyen çalılardan kurtulun.
5. Acı biber çayı yapın. Bu çay tavşan, geyik, sincap hatta ayıları bahçenizden uzak tutmaya yetecektir. Hayvan bunu tattığında yanacak ve bir daha oraya yaklaşmayacaktır. Peki, acı biber çayını nasıl yapabilirsiniz?
4 acı biberi uzunlamasına kesin, yeşil saplarını atın. Ardından doğrayıp bir kaba koyun ve 1 bardak sıcak su, yarım bardak beyaz sirke ekleyin. Kabın ağzını sıkıca kapatıp 4 gün bekletin. 4 günün sonunda karışımı süzerek bir şişeye yerleştirin. 1 çay kaşığı bulaşık deterjanı ve 3 yemek kaşığı bitkisel yağ ekleyin. Şişeyi sallayın ve bitkilere veya yapraklara püskürtün.
Bahçenizi Hangi Hayvanın İstila Ettiğini Öğrenin
1. Hangi tür hayvanın bahçenize saldırdığını öğrenirseniz baş etmeniz daha kolay olur. Bu sayede hayvanın hoşlandığı ve hoşlanmadığı şeyleri de öğrenmiş olursunuz. Hayvan türü hakkında bilgi edinerek o hayvanla nasıl mücadele edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Bahçeleri genellikle yağmalayan canlılar;
- Tavşanlar
- Fareler
- Kuşlar
- Geyikler
- Kokarcalar
- Sıçanlar
- Rakunlar
- Köstebekler
- Salyangozlar
- Kunduzlar
2. Eğer bahçenize tavşanlar dadandıysa Çitlerinizi yerin 0,5 metre altından gömerseniz tavşanlar çitlerin altını kazarak gelemezler. Bahçenizi yükseltirseniz tavşanları engellemiş olursunuz. Açelya, şimşir gibi yukarda bahsettiğimiz bitkilerden faydalanabilirsiniz.
Tavşanlar kaya ve kütüklerde saklanmayı severler. Onlara istedikleri ortamı vermeyin.
3. Bahçenizden kuşları uzak tutmak için;
- Bahçenizin çevresindeki direklere korkutucu yüzlere sahip vinil toplar ya da parlak balonlar asabilirsiniz.
- Bahçenizin etrafını kümes teliyle çevirebilirsiniz.
- Bambu direklerden, çitlerden ya da uzun kazıklardan çerçeve oluşturun. Ardından ağı zemine ulaşacak şekilde çerçevenin üzerinden geçirin ve bükülmüş tel kullanarak ağı demirleyin ve sağlamlaştırın. Bu kuşlardan kurtulmanız için etkili bir yöntemdir.
- Kuşlar ağlardan hoşlanmaz. Bu nedenle bahçenize siyah iplikler veya misina ekleyebilirsiniz.
- Kuşları korkutmak için baykuş sesi çıkaran sistemleri bahçenize kurup, kuşları korkutabilirsiniz.
4. Sümüklü böcek ve Salyangozlardan kurtulmak için;
- Diyatomlu topraklar içerisinde salyangozlara zarar veren küçük parçacıklar içerir. Bahçenizin etrafına diyatomlu toprakla çevreleyerek salyangozlardan kurtulabilirsiniz. Yüzme havuzları için üretilmiş olanları kullanmaktan kaçının.
- Salyangoz yemlerinden faydalanın.
- Bahçenizin çevresini kırmızı yonca ile çevreleyin.
- Bira ve sığ bir kap ile bira tuzağı hazırlayabilirsiniz. Kabı bira ile doldurun. Toprağın üstü ile aynı hizada olacak şekilde kabı gömün. Salyangozlar bira kokusuna gidecektir ve bu tuzaklara düşerek öleceklerdir.
- Ayrıca her sabah salyangozları kendiniz de toplayabilirsiniz.
5. Köstebek, kunduzlarla baş etme yöntemleri;
- Bu canlılardan kurtulmanın en etkili yolu çitlerdir.
- Kümes çiti ile bahçenizi çevreleyebilirsiniz.
- Çit kullanmak istemiyorsanız, taze, genç bitkilerinizi plastik ya da kumaş örtülerle örtün.
6. Fareleri bahçenizden uzaklaştırmak için;
- Arduvaz içeren bir toprak tercih edin ya da arduvaz parçalarını toprağınıza karıştırın.
- Fareleri bitkinizin köklerinden uzak tutmak için dikim deliğine kırma çakıllar koyun.
- Yulaf ezmesi ya da fıstık ezmesini yem olarak kullanarak farelere tuzaklar hazırlayın.
- Ayrıca yuttuktan birkaç gün sonra farelerin ölmesine sebep olan D vitamini yemlerinden de satın alabilirsiniz.
- Samanı, malç kümelerini ve bitki örtüleri fareler için cazip yerlerdir. Bu nedenle bahçenizden uzak tutmanız tavsiye edilir.
- Amonyum içeren fare kovuculardan satın alabilirsiniz.
- Bahçenizde, fareleri korkutmak ve uzaklaştırmak için kedi besleyebilirsiniz.