Afrika menekşeleri merkezinde minik sarı benekleri olan mor çiçeklerdir. İsimlerinden de belli olduğu gibi, bu çiçeklerin anavatanları Afrika’dır. Genellikle, Kenya’ya ve diğer bir çok tropikal ekosistemlere komşu olan Tanzanya’da yetişirler. Menekşe yetiştirme konusunda tamamen acemi bile olsanız, makaledeki basit yetiştirme teknikleriyle sağlıklı ve çiçek açan Afrika menekşeleri yetiştirmek hiç zor değil.
Afrika Menekşesini Çoğaltmak
1. Afrika menekşesi yapraklarından biri ile suda yeni bitkileri yetiştirin. Bu afrika menekşesi yetiştirmek için en yaygın olarak kullanılan yoldur. Bu sayede filizlenme de gerçekleştirilmiş olur. Bunun için sterilize edilmiş bir makas, boyun kısmı ince olan su şisesi ya da bira şisesi gibi bir şişe, plastik torba veya buzdolabı poşedine ihtiyacınız olacaktır.
Sağlıklı bir afrika menekşesi yetiştirebilmek için seçeceğiniz yaprağın da sağlıklı bir yaprak olması gerekmektedir. 5cm’lik sap bırakarak yaklaşık 45 derecelik bir açıyla yaprağı kesin.
Seçmiş olduğunuz su ya da bire şişesine ılık su doldurun. Yaprağın sap kısmını şişenin üst kısmına yerleştirin. Böylece sap kısmı suya temas etmiş olacak yaprak kısmı da geniş olduğu için şişenin üst ağız kısmında duracaktır.
Nemi muhafaza edebilmek için yaprak ve şişenin üst kısmını çok sıkmadan buzdolabı poşeti ya da normal bir plastik poşetle kaplayın. Hazırladığınız bu düzeneği ışık alan bir bölgeye koyun.
Sapın suya ulaşmaması halinde suyla teması sağlamak için şişeye biraz daha su ekleyin. Yaklaşık 2-3 hafta gibi bir süre içerisinde bu düzenek sayesinde yapraktan minik Afrika Menekşeleri filizlenmeye başlayacaktır.
2. Alternatif olarak kesilen yaprağı toprağa dikin. İlk tercih etmeniz gereken sulu yetiştirme yöntemi olsa da toprak da bu konuda etkili bir yöntemdir. Bunun için sağlıklı bir afrika menekşesi yaprağına, buzdolabı poşeti gibi şeffaf plastik bir kaba, saksı toprağına ihtiyacınız olacaktır.
Saksıya toprağı doldurun. Kesilen afrika menekşesi yapını 1,5cm kadar toprağa sokun. Saksının üst kısmını buzdolabı poşeti ile sarın. Hazırlanan bu düzeneği güneş alan bir yere koyun. Plastik buzdolabı poşeti sayesinde nemi koruyacağınız için çok fazla sulama yapmanıza gerek kalmayacaktır.
Filizlenen Afrika Menekşesini Yeni Bir Saksıya Nakletmek
1. Menekşe için gerekli ışığı sağlayın. Çiçeklenmeyi arttırmak için en önemli faktör ışıktır. Bitkileri güneş alan, aydınlık bir pencere kenarına koyun. Sabah ışığını alması için doğuya bakan bir pencere menekşe için en iyi yer olacaktır. Eğer menekşeyi batıya ya da güneye bakan bir pencereye yerleştirecekseniz ince bir perde kullanmalısınız. Menekşenin simetrik bir biçimde büyümesi için her hafta 1/4 oranında saksıyı çevirmelisiniz.
- Afrika menekşesisini yetiştirmek için doğal ışık kaynağı yoksa florasan ışıklarından faydalanabilirsiniz. 20.3 cm ila 25.4cm arasında olan bir florasana 12 ile 14 saat boyunca maruz bırakmanız yeterli olacaktır. Eğer menekşelerde beklenmeyen bir etki görürseniz günde 8-10 saat olacak şekilde süreyi azaltabilirsiniz.
2. Doğru zamanlarda sulama yapın. Çoğu menekşenin ölmesinin asıl ve en büyük nedeni fazla sulamaktır. Menekşe toprağı makul miktarlarda nemli tutulmalı ancak toprağın asla çamur gibi olmasına izin verilmemelidir. Sadece toprağın üst kısmı dokunulunca kuru bir his veriyorsa menekşeyi sulayın. Sulama işlemini ılık suyla yapmaya özen gösterin.
3. Menekşeleri doğru şekilde sulayın. Menekşeyi tepeden, aşağıdan, fitil ya da otomatik sulama sistemi kullanarak sulayabilirsiniz. Ancak, yaklaşık olarak ayda bir kere, yaprakların üstündeki birikmiş gübreleri temizlemek için menekşeleri yukarıdan sulamalısınız. Otomatik sulama sistemleri ve saksılar hariç, çiçekleri asla suda bekletmeyin. Eğer yaprakların üstüne su gelirse, üstlerinde leke oluşmaması için yaprakları kağıt havluyla kurulayın.
4. Doğru saksı harcını kullanın. Afrika menekşeleri için uygun saksı harcı sterilize edilmiş, hafif ve köklerin büyümesine yardımcı olması için hava alan bir yapıda olmalıdır. Sfagnum torfu, vermikülit ve perlit içeren topraksız karışımlar Afrika menekşeleri için ideal olacaktır.
5. Menekşeler için doğru ortamı sağlayın. Sıcaklık ve nem önemli faktörlerdir. Çoğu menekşe 16-26°C arasını tolere edebilir. En uygun sıcaklıklar ise gündüz 22°C, gece ise 18°C’dir. Tercih edilen nem oranı ise %40 – %60 arasındadır. Hava nemlendiriciler ya da bitkinin yanına yerleştirilmiş su dolu kaseler kullanarak havanın ısındığı dönemlerde evinizin nem miktarını arttırabilirsiniz.
6. Gübreleyin. Afrika menekşelerinin çiçek açmamasının nedenlerinden biri de düzenli olarak besleme yapılmamasıdır. Menekşeleri beslemenin en iyi yolu ise çiçeğinizi her suladığınızda seyreltilmiş bir gübre kullanmaktır. 4,5 litrelik suya 1/8 ile 1/4 çay kaşığı arası gübre ekleyin. Dengeli bir gübre 20-20-20 ya da 12-36-14 oranlarında kullanılmalıdır. Üre, kökleri yakabileceğinden düşük üre nitrojeni oranına sahip bir gübre bulun. Alabileceğiniz gübre markalarından bazıları Peters, Optimara, Miracle Grow ve Schultz’dur. Çok dikkatli bir şekilde saksı harcına formaldehit, bakır sülfat ve nitrogliserin eklendiğinde menekşenin büyümesi desteklenebilir. Terebentin, lodine ve evlerde kullanılan sofra tuzu, ot üremesini engellediği için saksı harcına eklenen önemli tamamlayıcılardır.
Kaynak: 1 (Erişim: )